Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mei 2018

Op 3 manieren veilig, dieper in een houding komen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Tijdens mijn reizen heb ik mijn kennis over Yoga(houdingen) enorm verbreed. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat je niet alleen dieper in een houding komt door meer te stretchen. Nee, er komt veel meer bij kijken.

In dit blog ga ik daarom in op hoe je veiliger diep in houdingen kunt komen. Hieronder lees je mijn verhaal!

Dieper in een houding komen

Tijdens mijn Yoga Teacher Training met Zuna Yoga in Ubud, Bali, heb ik zoveel geleerd. Ik leerde opnieuw adem halen, ik leerde de juiste alignment van de houdingen en wat het energetische effect hiervan is. Ik leerde over chakra’s en energie en hierover wilde ik meer te weten komen. Daarom besloot ik een halfjaar later naar Rishikesh, India te gaan voor een tweede Yoga Teacher Training. 

Yoga is overal te zien in Rishikesh. Op elke straathoek een Yogaschool of een Yoga Teacher Training en in elke winkel Yoga kleding. Voor mijn gevoel kwam ik bij de bron van Yoga uit en dook vol enthousiasme de training in. 

De training gaf mij waanzinnige theorie, ik kreeg zoveel inzichten en ik kon steeds beter voelen wat er stroomde binnen mijn lijf. Elke ochtend en middag hadden we een Yoga practice en dat was ook erg interessant. 

Naast dat het erg klassieke Yoga lessen waren, zoals heel veel traditionele zonnegroetjes, waren de aanwijzingen en aanpassingen erg anders. Zo werd ik soms voor m’n gevoel dieper in de houding geduwd, terwijl ik dit anders geleerd had met Zuna. 

Als Yoga docente raak ik mensen ook aan om ze dieper te begeleiden, ik raak ze zacht aan, soms alleen met m’n vingertoppen. Maar hoe kun je zelf dieper in een stretch komen?

Ademen

Natuurlijk begint het allemaal bij de ademhaling. Jouw ademhaling is het begin en einde van de beweging. Ik vertel mijn groepen tijdens de les, om altijd synchroon te blijven bewegen met de ademhaling. Zelfs als ze daardoor vertragen of versnellen. 

Met elke inademing beweegt het middenrif naar beneden, waardoor de longen veel (meer) lucht kunnen inademen. Bij een volledige ademhaling zet eerst de buik uit en daarna de borst, zelfs de schouders komen hierbij omhoog. Door volledig in te ademen creëer je daardoor veel lengte in de ruggengraat. Met elke inademing reik je jouw kruin omhoog. Vanuit deze lengte kun je dieper in de houding komen. 

In een vooroverbuiging, buig je vanuit de lengte voorover op de uitademing. In deze houding focus je bij elke inademing op lengte creëren. Blijf jouw kruin naar de voeten reiken in plaats van de neus naar de knieën. Adem ook volledig uit, zodat je veel ruimte creëert in de buik om voorover te buigen.

In een gedraaide houding focus je ook op de inademing op lengte creëren, vanuit die lengte kun je draaien. Bij elke inademing creëer je dan ruimte tussen de wervels in de ruggengraat en die ruimte helpt jou om iets verder te komen. 

Langer vasthouden

In de Yin Yoga hou je houdingen minutenlang vast. Als je wel eens een les gevolgd hebt, heb je misschien gemerkt dat je na een aantal minuten wat meer ruimte hebt gekregen en wat dieper in de houding kan. 

Tijdens een Hatha Yoga les is het ook belangrijk om de houdingen wat langer vast te houden. In de eerste momenten in een houding, geven onze spieren een signaal af naar onze ruggengraat. Hierin zit ons ruggenmerg waarin (een deel van) ons zenuwstelsel loopt. 

Er komt een signaal binnen dat een spier gestretcht wordt, waardoor er een reactie plaats vindt om de spier juist aan te spannen. Dit is een natuurlijke reactie. Na 30 seconden zal die spier een ontspanningsreactie afgeven, waardoor de spanning kan worden los gelaten. Dit helpt je om dieper in de houding te komen. 

Adem dan volledig in, in de houding, kom iets omhoog en terug. Op de uitademing beweeg je dan weer in de houding en je zult merken dat je een stukje dieper kan. 

Laat jouw ademhaling jou leiden. 

Een stapje terug

Neem een keer een beginners les. En misschien is dit helemaal niet wat je verwacht, maar het is zo waardevol. Even weer een les waarin het niet zo snel gaat, waarin je niet van houding naar houding gaat. Een les waarin je de tijd neemt voor de houdingen en weer goed op de alignment let. Terug naar de basis. Zo weet je tijdens de volgende Yoga les weer goed weet wat de basis is en hoe je vanuit daar kan verdiepen. 

Ook is het gebruik maken van props heel waardevol. In een beginners les wordt daar hopelijk meer aandacht aan besteed. Soms worden props niet gebruikt, terwijl ze ons zeker kunnen helpen. 

Leg bijvoorbeeld een opgevouwen deken onder het zitvlak. Dit helpt je, om jouw bekken te kantelen zodat je makkelijker voorover kan vouwen. 

Je kunt een riem gebruiken bij veel vooroverbuigingen. Dit helpt jou om met een rechte rug zoveel mogelijk lengte te creëren en vanuit daar dieper gaan. 

Gebruik een blok bij Parsvakonasana. Hierdoor kun je de rug recht houden, zonder dat jouw bovenlichaam naar beneden gedraaid is. Na een paar ademhalingen zul je dan merken, dat jouw spieren wat meer ontspannen en dat je dieper kunt gaan. 

Luister goed naar jouw lichaam. Het geeft zoveel signalen af tijdens een Yoga les. Het vertelt ons vrij snel of we dieper gaan of dat we een stukje terug moeten. Ook dat kan namelijk gebeuren. Soms beginnen we zo enthousiast aan een houding, dat we ons na een aantal ademhalingen realiseren dat het te ver is. Neem dat signaal serieus en kom weer uit de houding. Ook dat is Yoga. 

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter