Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 mei 2023

Yoga voor het versterken van de longen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wist je dat yoga je kan je helpen om je longen te versterken?

Sterke longen zijn heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Als je longen verzwakken, dan ben je bijvoorbeeld vatbaarder voor virussen.

Je longen hebben natuurlijk alles te maken met je ademhaling en je ademhaling speelt een belangrijke rol bij hoe je je voelt.

Gezonde, goed werkende longen, met een goede longcapaciteit zijn dus essentieel voor een fit, gezond en vitaal gevoel.

Maar hoe draagt yoga nou eigenlijk precies bij aan sterke longen? In deze blog kom je erachter. Zo lees je:

 • Hoe je de longen kunt versterken
 • Hoe yoga bijdraagt aan sterke longen
 • Hoe je optimaal kunt ademen voor sterke longen

En nog veel meer! Lees je mee?

yoga versterken longen

Hoe kun je je longen versterken?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je de longen kunt versterken.

Wat in ieder geval raadzaam is, is om elke dag te bewegen. Hierbij kun je denken aan lichte inspanning zoals wandelen, maar uiteraard is ook wat intensiever sporten belangrijk voor de conditie van de longen.

Bij intensief sporten train je je longinhoud.

Ook is het belangrijk dat je naast het intensieve trainen leert om te ontspannen. Je wil namelijk dat je longen zich optimaal kunnen inspannen en kunnen ontspannen.

Wanneer je leert om te ontspannen en volledig los te laten, ontstaat er ruimte. De ruimte die vrijgekomen is, kun je bij een volgende training goed gebruiken om de longcapaciteit volledig te benutten.

Ook yoga is bij uitstek een goede manier om de longen te trainen. Je combineert bij yoga namelijk beweging met de ademhaling. Je bent je dus voortdurend bewust van je ademhaling en kunt daarom ook bewust invloed uitoefenen op de adem.

Hoe draagt yoga bij aan sterke longen?

Yoga is multifunctioneel, je werkt met je lichaam, je geest en je adem. Al deze dingen staan in verbinding met elkaar en oefenen dus invloed uit op elkaar.

Door je bewust te worden van de ademhaling kun je deze als het ware sturen naar de verschillende spiergroepen in het lichaam.

De verhoogde zuurstofcapaciteit die ontstaat doormiddel van volledig ademen zorgt ervoor dat je de houdingen langer of met een verbeterende intensiteit uit kunt voeren.

Door de volledige yoga ademhaling toe te passen en deze bewust te sturen naar de bewegingen of in te zetten tijdens de verschillende houdingen, zul je merken dat je gemakkelijker instaat bent om spanning los te laten.

Meditatie

Ook meditatie is een belangrijk onderdeel in de yoga en draagt bij aan goed functionerende longen.

Tijdens meditatie kun je de focus heel bewust leggen op de ademhaling en goed observeren wat er in je lichaam gebeurt als je ademhaalt.

Optimaal ademen voor sterke longen

Een optimale ademhaling maakt de longen sterker. Een optimale ademhaling is een ademhaling waarbij je het volledige borst- en buikgebied gebruikt.

Wanneer je bijvoorbeeld voornamelijk hoog in de borst ademt, kan de volledige longcapaciteit niet benut worden. Hierdoor kunnen allerlei vervelende klachten ontstaan zoals:

 • Kortademigheid
 • Slaapproblemen
 • Druk op de borst
 • Een benauwd/beklemmend gevoel
 • Hoge bloeddruk
 • Hartklopping

Het middenrif is heel erg belangrijk bij een optimale ademhaling. Op de inademing trekt de middenrifspier samen en beweegt naar beneden. Op de uitademing ontspant de middenrif spier en komt weer terug omhoog in neutrale positie.

Door goed te leren ademen en de volledige ademhaling toe te passen, zul je merken dat het middenrif losser komt te zitten. Hierdoor kan stress en spanning via de uitademing losgelaten worden.

De voordelen van een ontspannen en optimale ademhaling zijn:

 • Verbeterde concentratie
 • Ontspanning van de spieren
 • Verhoogde longcapaciteit
 • Er kan meer zuurstof naar het bloed gestuurd worden, waardoor lichaamsfuncties beter uitgevoerd kunnen worden
 • Rust in lichaam en geest
 • Verbeterde slaapkwaliteit

Waarom zijn sterke longen belangrijk?

Hoe weerbaarder jij bent en hoe sterker je longen zijn, des te minder last je zult krijgen van allerlei gezondheidskwaaltjes zoals griep en verkoudheid.

Wanneer je longcapaciteit groot is en je longen optimaal functioneren, is er een goede uitwisseling tussen koolstofdioxide en zuurstof. Hierdoor kan zuurstof beter afgegeven worden aan de organen en spieren.

Hierdoor kunnen algemene lichaamsfuncties ook weer beter worden uitgevoerd.

De longmeridiaan

Ook de longmeridiaan speelt een rol bij gezonde longen.

Volgens de Taoïstische filosofie zijn de longen verantwoordelijk voor de levensenergie van de adem. Dit betekent dat de longen waakzaam moeten zijn, zij zorgen ervoor dat er niets schadelijks van buiten, (verder) het lichaam in kan komen.

De longmeridiaan loopt van de voorkant van de schouder tot aan de buitenste hoek van de duim.

Wanneer longmeridiaan uit balans is, ontstaan er klachten zoals: 

 • Vermoeidheid
 • Neerslachtigheid
 • Huilerig zijn
 • Depressieve gevoelens
 • Moeilijk ademen
 • Hoesten
 • Bronchitis
 • Stijve armen 

4 adem oefeningen voor de longen

Yoga draagt dus op veel verschillende manieren bij aan gezonde longen. Met name ademtechnieken kunnen veel doen voor het versterken van de longen. Hieronder vind je er een aantal.

Kapalbhati

De kapalbhati wordt in de yoga ook wel de vuurademhaling genoemd. Door de kapalabhati ademhaling wordt de hoeveelheid CO2 in het bloed vermindert, waardoor het bloed weer neutraal wordt.

Daarnaast verbetert de kapalbhati ademhaling je metabolisme en reinigt het je lichaam van gifstoffen.

Je kunt hier meer lezen over deze Pranayama oefening.

Ujjayi ademhaling

Deze ademhaling zorgt voor balans, ontspanning en kracht in het lichaam.

Je kunt hier meer lezen over deze Pranayama oefening.

In onderstaande video legt Mel meer uit over deze ademhaling.

Volledige yoga ademhaling

Op het moment dat je de volledige yoga ademhaling toepast, zul je merken dat je je beter kunt concentreren. Je voelt je helderder en kunt beter focus bewaren.

Daarnaast wordt je longcapaciteit verruimt en kan er meer zuurstof in het bloed opgenomen worden, waardoor algemene lichaamsfuncties beter uitgevoerd kunnen worden. Je zult je fitter, energieker en krachtiger voelen

Je kunt hier meer lezen over deze ademhaling.

Wil je oefenen met de volledige yoga ademhaling? Dat kan met onderstaande video!

Bhastrika ademhaling

De Bhastrika ademhaling is een echter energie-explosie, waarbij de buikspieren flink worden aangespannen. Doormiddel van deze ademhaling gaat energie vrij stromen door het lichaam.

Je kunt hier meer lezen over deze Pranayama oefening.

Aan de slag

Wil jij zelf je longen versterken? Dan is je ademhaling een heel mooi beginpunt. De ademhaling is ook echt een van de meest belangrijke aspecten van je Yoga practice!

In de ‘yoga ademhaling cursus‘ leer je de tools en technieken om op de juiste manier te werken met de adem.

ADEMHALING CURSUS


Merk jij dat je longfunctie verbeterd is sinds je aan yoga doet? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter