Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 jun 2021

De top 30 beste yoga oefeningen voor bodybuilders!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bodybuilding en yoga lijken misschien op het eerste gezicht niet bij elkaar te passen, niets is echter minder waar. Yoga is namelijk een ideale aanvulling op het bodybuilden.

Yoga versterkt het lichaam, werkt stress weg en helpt de spieren te ontspannen op een rustdag. Daarom hebben wij 30 yoga oefeningen op rij gezet, speciaal voor de bodybuilders onder ons!

yoga oefeningen voor bodybuilders 

1. Upavistha Bitilasana Marjaryasana

Deze yogaoefening helpt je ruggengraat soepel te houden. Je zult merken dat je door deze oefening te doen voor je krachttraining minder snel last zult hebben van je rug.

Dat is vooral fijn om compressie tegen te gaan die ontstaat bij bijvoorbeeld het squatten.

2. Setu Bandha Sarvangasana

Met deze oefening train je de buik-, been-, bil- en rugspieren. De oefening houd je fit, is niet zwaar en ideaal voor de rustdag tussen de krachttraining in.

3. Baddha Konasana

Met deze rekoefening zorg je ervoor dat de spieren in je rug en benen iets oprekken.

Bodybuilders verkorten de spieren vaak wat kramp kan veroorzaken en de spieren minder bewegelijk maakt. Door de Naddha Konasana Asanas blijven de spieren in balans.

4. Anahat Asanas

De Anahat Asanas of Anahatasana is de manier om met yoga oefeningen de schouders te ontlasten. Als bodybuilder krijgen je schouders het vaak zwaar. Deze oefening zorgt ervoor dat je eventuele schouderpijn snel over gaat.

5. Salamba Bhujangasana

De Salamba Bhujangasana is een achteroverbuigende Yogahouding. De oefening is ontspannend voor de rug, benen en schouders. Goed om als bodybuilder even mee tot rust te komen!

Mocht je je rug en schouders nog extra los willen maken, doe dan de oefening in de video hieronder eens mee!

6. Utthita Parsvakonasana

Bodybuilders kunnen veel hebben aan deze oefening. Je traint namelijk je dijen, heupen en rug zonder deze teveel te belasten.

Deze power yoga pose houd dus je spieren sterk en lichaam in vorm als je even geen gewichten aan het heffen bent. Een ideale houding om te doen op vakantie bijvoorbeeld.

7. Utkatasana

Utkatasana is een squat oefening. Deze power pose zorgt ervoor dat je alle spieren traint die je nodig hebt om gewichten boven het hoofd te tillen. Bijvoorbeeld tijdens de squat of een military press.

8. Dandayamana Bharmanasana

Met de Dandayamana Bharmanasana train je vooral de kracht van je rug.

Elke bodybuilder weet hoe belangrijk een sterke rug is, gebruik deze oefening daarom op je rustdag en zorg er daarmee voor dat je rug in ideale conditie blijft!

9. Dekasana

Met de Dekasana Asana werk je aan je balans. Deze redelijk zware balansoefening zorgt ervoor dat je stabiel blijft tijdens een moment waarop je makkelijk je stabiliteit even kunt verliezen.

De eerder genoemde military press is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van.

10. Balasana

Balasana ook wel de kindhouding genoemd, is er om even bij te komen van je zware krachttraining. Door even een moment van rust te nemen met deze pose blijf je vrij van blessures.

In de video hieronder kun je de houding direct meedoen.

11. Parsva Bhuja Dandasana

Opwarmen en de spieren even strekken zijn een belangrijk onderdeel van het bodybuilden. De Parsva Bhuja Dandasana is een van de yoga oefeningen die hier zeer geschikt voor is.

Deze houding warmt je spieren op en verkleint daarmee de kans op blessures.

12. Supta Baddha Konasana

Na een zware training in de sportschool is deze houding ideaal om even bij te komen.

Tegelijkertijd kun je met deze houding een lichte stretch opzoeken in het gebied van de liezen wat erg lekker kan zijn na een zware training van de benen. Langzaam ademhalen bij deze oefening zorgt voor het beste resultaat!

13. Parsva Balasana

Deze houding gaat stijfheid tegen en helpt om je spieren los te maken. Parsva Balasana geeft bijvoorbeeld ontspanning aan je nek en schouders wat heel fijn is om blessures en andere fysieke ongemakken te voorkomen.

14. Paschimottanasana

Even bijkomen van de zware gewichten tijdens het bodybuilden doe je uitstekend met deze oefening! Rek de spieren hierbij lichtjes en pak een rustmoment met deze yogahouding.

15. Eka Pada Rajakapot Asanas

Heb je na de training last van een pijn die via de rug je benen in trekt? Doe dan deze asana en je kunt de volgende dag gewoon weer de sportschool instappen!

16. Jathara Parivartanasana

Met de Jathara Parivartanasana train je het gehele bovenlichaam. Een ideale afwisseling dus op je training in de sportschool!

17. Vasisthasana

Deze yogaoefening heeft haar naam te danken aan het woord beste, het is daarom een van de betere oefeningen. Train je polsen, armen, schouders en rug met deze power pose!

Vasisthasana

18. Ardha Chandra Chapasana

Bodybuilders moeten zeker zodra ze trainen met zware gewichten goed hun balans kunnen houden. Deze yoga oefening is er speciaal om je te helpen met het houden van die balans.

19. Salamba Shirshasana

Salamba Shirshasana is een van de yoga oefeningen om op het hoofd te staan. De Salamba Shirshasana is er om het bovenlichaam te versterken.

Let wel op, de meeste yoga ongelukken gebeuren tijdens Salamba Shirshasana dus wees voorzichtig!

20. Ardha Baddha Padma Padangusthasana

Dit is nog een geweldige oefening die je balans traint. Het voordeel van deze oefening is dat je ook de kracht van je voeten groter maakt. Je hebt hierdoor meer grip bij alle staande houdingen in de sportschool en verbetert ook nog eens je balans!

21. Āñjaneyāsana

Als bodybuilder til je vaak zwaar en met deze oefening houd je het onderlichaam sterk op je rustdag. Dijbenen, heupen en de billen train je allemaal met Āñjaneyāsana. Lekker voor de afwisseling dus!

22. Kumbhakasana

Kumbhakasana is een oefening die de armen, rug en je balans helpt te verbeteren. Het is een power oefening die de spieren aansterkt en krachtig houdt.

23. Matsyasana

Je rug is vaak bepalender voor je kracht dan je verwacht. Een zwakke rug zal er namelijk voor zorgen dat je je doelen bij het bodybuilden kunt vergeten en snel blessures oploopt.

Matsyasana is daarom een van de beste houdingen naast het bodybuilden.

24. Viparita Karani

Laat je benen helemaal tot rust komen met de Viparita Karani. Door je benen omhoog te houden tegen de muur ontlast je de spieren en kun je diepe ontspanning opzoeken.

25. Garudasana

Ooit een bodybuilder met een ongetrainde buik gezien? De Garudasana is de oefening om dit tegen te gaan en je buik te trainen. Doe deze oefening meerdere malen per week voor optimaal resultaat!

26. Viparita Virabhadrasana

Deze yoga oefening geeft je lichaam meer kracht. De oefening komt echter wel met een waarschuwing. Doe deze niet bij een te hoge bloeddruk.

27. Kela Asana

De Kela Asana is nog een pose welke je helpt om lekker tot rust te komen. Goed voor na een zware training!

28. Ardha Matsyendrasana

Ardha Matsyendrasana helpt bij de spijsvertering. Veel bodybuilders hebben hier wel eens last van en door zo nu en dan de deze houding te doen blijft je spijsvertering optimaal werken.

29. Adho Mukha Svanasana

Met de Adho Mukha Svanasana train je de kracht in je armen op een niet heel erg belastende manier. Zo houd je ook op je rustdag je armen krachtig.

30. Chaturanga Dandasana

Deze yoga oefening lijkt een beetje op opdrukken, alleen blijf je stabiel zonder dat je jezelf opdrukt. Het lijkt misschien simpel maar het gaat natuurlijk om het vasthouden van de houding voor een wat langere tijd.

Je kunt hierdoor het uithoudingsvermogen van je spieren verlengen waardoor je ze een andere stimulans geeft dan tijdens je training.

Aan de slag met Yoga

Hopelijk heb je met deze top 30 genoeg inspiratie om je workout te verrijken en beter in balans te brengen. Mocht je het fijn vinden om met deze houdingen aan de slag te gaan kun je ook eens een kijkje nemen op ons practice platform.

Succes met trainen!

Practice online yoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter