Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 sep 2020

Vata uit balans? 10 tips voor meer balans in de Herfst!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Vata uit balans? Waarschijnlijk heeft het te maken met de herfst..

De herfst is een tijd van transitie. Je kunt dit in de natuur zien wanneer de bomen hun bladeren verliezen, de wind sterker begint te worden en de temperaturen veranderen van de hitte van de zomer naar de frisse koelte van de herfst.

Zoals de natuur om ons heen een transformatie ondergaat, zo gebeurt er in ons lichaam met het wisselen van de seizoenen ook van alles.

In dit artikel lees je meer over de Vata dosha en krijg je 10 praktische tips om tijdens de herfst in balans te blijven. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Waarom Vata met de herfst verbonden is
  • Wanneer je Vata uit balans is
  • Hoe je je Vata in balans kunt brengen

En nog veel meer!

vata uit balans

De herfst is Vata seizoen

Als je denkt aan de herfst denk je aan wind en storm, de bladeren die van de bomen vallen en afkoelende temperaturen. De natuur maakt zich klaar voor het koude seizoen.

De herfst wordt gedomineerd door het Lucht element en we zien dit dan ook als het seizoen van Vata.

Vata is de levenskracht, ook wel prana of levensenergie genoemd. Het bestaat uit de elementen Lucht & Ether en regelt alle beweging in lichaam en geest.

Vata heeft gelijke kwaliteiten aan de herfst, te weten: droog, koel, mobiel, subtiel en ruw. Heb je wel eens gehoord van het principe “like increases like”? Dit is een van de basisprincipes in Ayurveda.

Omdat de kwaliteiten van de herfst gelijk zijn aan die van Vata raakt je Vata dosha makkelijker uit balans in dit seizoen.

Dit is ook zo als de overheersende dosha in je constitutie niet Vata is maar een andere dosha. En precies daarom houden we binnen de Ayurveda rekening met de seizoenen in onze keuzes in voeding en levensstijl.

Vata uit balans

Maar hoe merk je nu dat je Vata uit balans is? Als Vata uit balans is dan is het lastiger om je gegrond te voelen, je kunt je moeilijk concentreren, voelt je sneller angstig, nerveus en depressief.

Je vind het lastig om rust in jezelf te bewaren en voelt constant de drang om te bewegen of je zintuigen te vermaken.

Ook in relaties met anderen ben je snel afgeleid, je praat zelf misschien te veel en kan lastiger passief luisteren naar de ander. Misschien heb je ook last van slapeloosheid of wordt je heel vroeg in de ochtend wakker.

Lichamelijk kan een disbalans zich uiten als een opgeblazen buik, winderigheid, een droge huid, krakende gewrichten of energie dips gedurende de dag. Ook je hormonen zijn sterk onder invloed van Vata.

Heb je menstruatieklachten of hormonale schommelingen dan is het verstandig eens naar je Vata te kijken.

vata in balans brengen

10 tips om je Vata in balans te houden

De beste manier om Vata te balanceren is het voeden en ontspannen van je lichaam, geest en ziel. Dit zorgt voor een zachte landing in dit seizoen van transitie en beweging.

Hierbij 10 tips om je Vata in balans te houden:

Tip 1: Het hebben van een dagelijkse routine is op zich al kalmerend voor Vata

Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, naar bed te gaan, te werken, te eten enzovoorts.

Tip 2: De natuur geeft ons van nature vaak precies de voeding die we nodig hebben

Als je lokaal en seizoensgebonden eet dan ben je al halverwege. In de herfst zijn de smaken zoet, zuur en zout meer aanwezig en dit zijn de smaken die Vata balanceren.

Eet voldoende granen, knolgroenten, wortelen, zoete aardappelen, pompoenen, soepen en stoofgerechten.

Tip 3: Eet je voeding warm, olieachtig en gekruid

Neem typisch herfstachtig comfort food dat je op een diep niveau voedt. Wees voorzichtiger met lichte, koude en gedroogde voeding zoals crackers, salades en rauwe groenten.

Gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel, komijn, laurier, rozemarijn, tijm, kurkuma en kruidnagel in overvloed in je maaltijden. Dit helpt om je van binnenuit te verwarmen en je spijsverteringsvuurtje lekker op te stoken.

Tip 4: Geef jezelf regelmatig een volledige lichaamsmassage

Vergeet je oren en je hoofdhuid niet en masseer jezelf met koudgeperste, biologische sesam olie opgewarmd tot 40 graden.

Dit is de ultieme manier om je zenuwstelsel te kalmeren. Je kunt dit in de ochtend doen waarna je de olie 20 minuten laat intrekken (zorg ervoor dat je warm blijft) en de olie dan in een warme douche afspoelt.

Als er een dun laagje olie blijft zitten op je huid is dit alleen maar fijn.

Tip 5: Zorg voor een goede nachtrust als je Vata uit balans is

Heb je last van slapeloosheid? Olie je voeten dan in met warme sesamolie waarna je sokken aantrekt en in bed stapt. Dit bevordert je nachtrust.

Tip 6: Practice om je Vata weer in balans te brengen

Gun jezelf een zachte, aardende en versterkende yoga practice. In je asana-beoefening kan dit betekenen dat je je blik laag houdt en je langzaam en met aandacht beweegt.

Focus op het gronden van je voeten en handen wanneer die de grond raken. Dit helpt om angst en stress te verminderen.

Beoefen heupopeners en poses voor de lage onderrug en doe dit met aandacht en liefde.

Vata’s hebben vaak de neiging in de onderrug te gaan hangen, vermijd dit en kies liever voor versterkende oefeningen zoals de cobra en de lotus.

Ook staande- en zittende forward folds zoals paschimottanasana, zittende vlinder, uttanasana en childspose zijn geweldig voor Vata.

Versterk je core met boat pose, plankhoudingen en een algeheel gevoel van bewustzijn van je core in je practice. Ook een aardende yin-practice gericht op het onderlichaam kan geweldig zijn.

In de video hieronder leer je de cobra houding goed uit te voeren.

Tip 7: Pranayama

Als pranayama zijn nadi shodana en bhramari pranayama geweldig om het zenuwstelsel en de geest te kalmeren, stress te verminderen en meer rust te brengen.

Tip 8: Kalmeer je zintuigen

Geef je zintuigen rust door minder internet, minder social media en minder tv. Lees liever boeken die je een gevoel van veiligheid, geloof en doel in de wereld vergroten.

Tip 9: Besteed aandacht aan je leefomgeving

Creëer een veilige en warme thuisomgeving met warme kleuren en geuren. Draag ook warme kleuren in je kleding zoals aardetinten en roodtinten.

Tip 10: Neem voldoende rust als je Vata uit balans is

Rust, Rust, Rust! Slaap voldoende maar neem ook genoeg momenten gedurende de dag om even tot rust te komen.

Gun jezelf die extra yoga nidra sessie, een uurtje op de bank met een goed boek of een fijne wandeling in de natuur. Hieronder kun je direct met Mel mee doen! 🙂

Vata wordt ook wel de koning van Doshas genoemd. Als je Vata uit balans is dan is het voor de andere doshas ook moeilijker om in balans te blijven. Door in de herfst goed voor jezelf te zorgen oogst je het hele jaar door voordelen!


Dit is een gastblog van Karen van www.tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter