Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 feb 2017

7 redenen om samen met je kind de mat op te stappen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Met je kind de mat op, zie jij het al voor je? Of misschien ben je er al heel bekend mee en doe je het al regelmatig?

Er is tegenwoordig steeds meer aanbod voor verschillende Yoga lessen, maar toch wordt nog steeds gedacht dat Yoga met de allerkleinsten eigenlijk helemaal nog niet mogelijk is.

Als je deze vooroordelen ook hebt, dan mag je deze lekker aan de kant schuiven, want Yoga is zeker mogelijk met de allerkleinsten. En met een aantal handige hulpmiddelen ook helemaal niet moeilijk om samen thuis te beoefenen!

Eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen met Yoga. Het beoefenen van Yoga heeft onwijs veel voordelen, ook voor kinderen.

En het samen met je kind de mat opstappen, zorgt ook weer voor een aantal fijne extraatjes voor jullie beiden.

Benieuwd naar waarom je vooral lekker met je kind de mat op kunt stappen? Ik geef je graag 7 redenen waarom jullie direct samen je matje uit kunnen rollen.

met je kind de mat op

1. Met je kind de mat op en lekker spelen.

Op een speelse manier samen met je kind de mat opstappen, is zeker een aanrader!

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf! Want wanneer heb jij voor het laatst eens lekker gespeeld zonder dat je het gevoel had dat het gek of ongepast was?

Iedereen heeft het kind in zich. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we geneigd zijn om afstand te nemen van dat kind in onszelf.

En kinderen moeten vandaag de dag al zoveel dingen doen, dat ook zij geneigd zijn om minder te spelen en meer te moeten.

We verliezen het contact met het kind in onszelf, als we het zelf niet opzoeken. En waar kan dat beter dan op de Yoga mat?

Door lekker samen op te gaan in een verhaal en bijvoorbeeld allerlei dieren na te doen, zul je merken dat je kind helemaal op gaat in deze belevingswereld, maar dat ook jij geniet van het samen spelen!

Dit zorgt voor een gezellige sfeer en een mooie band tussen jou en je kind.

Probeer niet teveel na te denken, maar gewoon te doén!

Een mooie manier om dat te doen, is aan de hand van boeken en kaarten. Zelf vind ik Yoga kaarten ontzettend leuk om te gebruiken in de les en ook de kinderen vinden het fantastisch!

2. Met je kind de mat op is gezond!

Als je met je kind de mat op stapt, zorg je er tegelijkertijd voor dat je beiden het lichaam gezond en fit houdt. Je bent in beweging en zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten soepel blijven.

Daarbij gaat de energie lekker stromen door je lichaam en wordt je je bewuster van je ademhaling. Dit zorgt voor rust, maar tegelijkertijd energie. Even een kleine reset van de dag!

3. Met je kind de mat op zorgt voor focus en concentratie.

Samen de mat opstappen, zorgt ervoor dat je je focus kunt trainen. Je bent onder andere bezig met balansoefeningen, maar je zult af en toe ook samen een Yoga houding uitvoeren.

Dit zorgt voor flinke concentratie en focus! Geen ruimte meer over in je hoofd om stiekem af te dwalen naar rondrazende gedachten die voorbij komen.

Eventjes helemaal samen in het nu, bijvoorbeeld door focus op de ademhaling.

4. Met je kind de mat op voor meer rust en kalmte.

Door met je kind de mat op te stappen, zul je merken dat je een momentje in de dag inbouwt, waarop er een bewust moment van ontspanning is. We zijn vandaag de dag zo gewend van alles te moeten, dat er veel onrust is.

Om even een moment van rust te pakken, zul je merken dat je daarna ook relaxter en meer gefocust de dag door komt.

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind is dit erg belangrijk. Ze hoeven even niet mee te gaan in de hectiek van de dag, maar mogen ook even een momentje van ontspanning ervaren.

Iets waar kinderen vandaag de dag niet meer aan gewend zijn. Er zijn zoveel prikkels en afleidingen te vinden, dat de stilte lastig te vinden is.

Sterker nog, soms wordt de stilte daardoor juist heel ongemakkelijk voor de kids, maar eigenlijk ook voor onszelf. Hoe meer we onszelf en de kinderen leren een momentje van rust in te bouwen, hoe meer we in staat zijn om ons op andere momenten ook even uit de hectiek van de dag te stappen.

Op de Yoga mat hoeft even niets, maar mag je lekker jezelf zijn! Er hoeft niet geoordeeld te worden, er hoeft niets te lukken. Want alles is al goed.

5. Aandacht voor elkaar door met je kind de mat op te stappen.

Samen met je kind de mat op, betekent eigenlijk automatisch dat je aandacht leert te hebben voor elkaar.

Want hoe vaak luisteren we eigenlijk écht naar elkaar, zonder dat we alweer aan het nadenken zijn over datgene wat wij zelf willen zeggen of doen?

Je bent samen even helemaal in het hier en nu. Hebt aandacht voor elkaar in het allerbelangrijkste moment dat er is. Leert te luisteren naar elkaar. Aandacht te hebben voor elkaar. Hoe mooi is dat?

6. Creativiteit verbeteren door met je kind de mat op te stappen

Samen de mat op zorgt ervoor dat je leert om je focus te verplaatsen naar het nu en je hoofd even leeg te maken.

Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte in je hoofd is voor creativiteit.

Daarbij kun je tijdens de Yoga practice samen lekker creatief bezig zijn. Bijvoorbeeld door samen te tekenen, eigen Yoga houdingen te verzinnen, een verhaal te bedenken. Noem maar op!

Creativiteit is ontzettend belangrijk, maar wordt vandaag de dag nog wel eens vergeten. Een mooi moment dus om samen aan creativiteit te werken!

7. Met je kind de mat op voor bewustwording van het lichaam

Daarbij zorgt het samen met je kind de mat op stappen voor bewustwording van het lichaam. Je ontwikkelt de motoriek, maar ook balans komt aan bod.

Ongemerkt ben je bezig met waar je lichaam in tijd en ruimte is en leer je spieren gebruiken en ontwikkelen.

Er is ontzettend veel aan de gang als je samen de mat op stapt. Bijna zonde om de matjes nu opgerold in een hoekje te laten verstoffen, toch?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter