Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jun 2017

Yoga voor kinderen: help, mijn kind is druk!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Anna Stam van MATS Kinderyoga & Theater


Ik zie het vaak genoeg om mij heen: gefrustreerde ouders die thuis een druk kind hebben en niet weten wat ze daarmee aan moeten. Dat een kind regelmatig druk is, is helemaal niet gek. Dat hoort bij kinderen. Ieder kind is weleens druk, jouw kind is dus niet de enige.

De reden van het druk-zijn kan wel per kind verschillen. Het drukke gedrag is een signaal van je kind. Misschien is je kind overprikkeld (of juist onderprikkeld), zit je kind niet lekker in zijn vel of vraagt het gewoon om aandacht. Yoga voor kinderen helpt, ongeacht de reden dat een kind druk is, om kinderen rust te bieden, spanning los te laten en om kinderen te laten gronden.

En hoe doe ik dat dan precies, Yoga voor kinderen?

yoga voor kinderen

Ten eerste, laat je kind op blote voeten lopen! Zelf ben ik een groot voorstander van het lopen op blote voeten. Ik doe dat ook regelmatig (ook nu ik deze blog typ voel ik de frisse lucht tegen mijn blote voeten aan 🙂 ) en het helpt mij om tot mijzelf te komen. Doordat mijn sokken en schoenen uit zijn, kan ik letterlijk de grond voelen en zo beter aarden. Puur natuur. Heerlijk.

Wanneer een druk kind hebt, zou je samen de volgende yoga-oefeningen kunnen doen. Uiteraard op blote voeten! Deze mini les Yoga voor kinderen is geschikt vanaf 4 jaar.

Shake it!

Gooi de overtollige energie er eerst even uit. Zet een lekker ritmisch swingend muziekje op (bijvoorbeeld Afrikaanse trommelmuziek) en ga stevig met beide voeten op de grond staan.

Schud eerst je handen los en neem daarbij je armen mee. Breng je armen omhoog en schud ook met je hele lijf (romp, billen! en benen) mee. Probeer hierbij ook je hoofd los te laten. Schud daarna om de beurt opzij, naar voren en omhoog. Je kan op de maat van de muziek swingen of lekker op je eigen tempo. Shake it!

Relax

Rol na het shaken langzaam af naar beneden en ga met je rug op de grond liggen. Sluit je ogen. Voel hoe de achterkant van je lichaam contact maakt met de grond en hoe je handen en armen tintelen van het shaken. Leg dan je handen op je buik. Adem in door je neus en uit door je mond.

Voel hierbij dat je buik bij elke inademing omhoog komt en bij iedere uitademing weer omlaag gaat. Merk op dat hoe langer je ligt, de ademhaling vanzelf weer rustiger wordt. Blijf zo even liggen totdat je ademhaling weer rustig is geworden.

Sta stevig als een boom

Pak dan je voeten vast en rol een paar keer over je rug totdat je weer tot zit komt. Rol dan langzaam weer omhoog, je hoofd als laatste.

Stel je voor dat je een boom bent en dat er vanuit je voeten dikke wortels diep de grond in groeien. Maak je rechterbeen zwaar en kijk naar een vast punt voor je op de grond. Ga met je gewicht op je rechterbeen staan en blijf naar het punt op de grond kijken. Plaats je linkervoet op je rechterenkel en draai je linkerknie naar buiten. Je handpalmen breng je tegen elkaar voor je borst.

Als dit je gemakkelijk afgaat kan je je linkervoet langzaam omhoog brengen (onder je rechterknie of boven je rechterknie) en je armen boven je hoofd uitstrekken. Stel je voor dat je met geen mogelijkheid kunt omvallen. (En als dat toch gebeurt, geeft dat ook niets.)

Om De Boom te kunnen uitvoeren, heeft je kind concentratie en balans nodig. Als je kind geaard is, zal het hem makkelijker afgaan. Daarom is het altijd goed om voor deze oefening eerst een grondingsoefening te doen.

Masseer je kind

De meeste kinderen vinden het fijn om gemasseerd te worden. Maar vraag altijd eerst even aan je kind of hij het ook echt goed vindt als je hem masseert.

Massage kan gewoon over de kleding heen. Laat je kind voor je op de grond zitten. Ga zelf achter je kind zitten en wrijf je handen eerst warm. Leg je handen op de schouders van je kind en maak contact. Maak vervolgens verschillende soorten bewegingen op de rug van je kind. Je kunt bijvoorbeeld met je handen of met je vingers over de rug wrijven, strijken, cirkelen, wandelen, kneden, plukken en drukken. Check welke bewegingen je kind fijn vindt en hoe hard je deze doet.

Spaghetti-test

Om te kijken of je kind nu echt lekker ontspannen is, kan je vervolgens de spaghetti-test doen.

Laat je kind op zijn rug op de grond liggen. Als ouder ga je op je knieën naast je kind zitten. Stel je voor dat je kind ongekookte spaghetti is.

Om het beeldend te maken kan je aan je kind vragen of hij zijn hele lijf kan aanspannen en daarbij zijn adem inhoudt. Daarna laat hij zijn adem los en daarbij ook zijn hele lichaam. Zo kan je kind al wat spanning loslaten. Pak dan de hand van je kind vast en vertel dat je de spaghetti gaat koken. Schud aan de hand zodat de arm gaat bewegen.

De oefening voor je kind is om zich helemaal aan jou over te geven en de arm los te laten. Als je kind zich kan ontspannen, zie je dat aan de arm: die vliegt in ontspannen toestand alle kanten op (terwijl jij zijn hand vasthoudt).

Yoga voor kinderen Lastig? Geeft niets!

Kinderen die deze oefeningen voor het eerst doen kunnen ze best nog lastig vinden. En als het nog niet meteen lukt is dat helemaal niet erg. Een volgende keer lukt het dan vast al iets beter. Want ook in het geval van Yoga voor kinderen geldt: oefening baart kunst.

Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter