‘Eye of the needle’ – een superfijne houding bij lage rugklachten
Eye of the needle, in het Sanskriet ‘Sucirandhrasana’, is een liggende houding uit de yin yoga.
De houding wordt echter niet alleen in yin lessen toegepast. Je vindt deze houding bijvoorbeeld ook vaak terug in een Hatha yoga les.
Eye of the needle heeft namelijk heel veel voordelen. Het is een toegankelijke houding voor veel mensen en het kan verlichting bieden bij lage rugklachten. Iets waar (helaas) veel mensen last van hebben.
In deze blog leg ik je meer uit over Eye of the needle. In deze blog lees je:
- Hoe je stapsgewijs in de houding komt
- Welke aanpassing je kunt doen
- Waarom Eye of the Needle bevorderlijk is voor lage rugklachten
Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat is eye of the needle?
Het is een houding waarbij je ligt op je rug en waarbij je een strekking creëert rondom de billen, heupen en hamstrings.
2.Wat is het doel van Sucirandhrasana?
De houding zorgt voor meer ruimte en flexibiliteit in het heupgebied. Het heeft een positief effect bij lage rugklachten.
De voordelen van Eye of the Needle
Eye of the needle is een houding die ook weleens ‘reversed pigeon pose’ genoemd. Dit komt omdat de houding ongeveer hetzelfde effect heeft als pigeon.
Het is daarom ook een mooi alternatief voor mensen die pigeon niet uit kunnen of willen voeren vanwege bijvoorbeeld gevoelige knieën.
Ook voor mensen met rugklachten kan dit een hele behulpzame houding zijn. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, hierdoor is er helaas geen ‘one size fits all houding’, maar de eye of the needle komt aardig dichtbij!
Een oorzaak van lage rugklachten kan zijn dat de hamstrings te kort zijn. Dit zijn de spieren aan de achterkant van je bovenbenen, welke zich (samen met nog meer spieren in dit gebied) hechten aan je romp.
Door een verkorting in de spieren van de benen kantelt het bekken iets (contranutatie) waardoor er een constant trekkend effect aan de wervelkolom ontstaat. Ditzelfde probleem kan zich in de quadriceps (bovenbeenspieren) uiten.
Er ontstaat dan een constant trekken aan de voorkant van het bekken. Het verlengen van de spieren van de benen kan er voorzorgen dat dit trekkende effect verholpen wordt en je dus de aard van je blessure oplost.
Het rekgebied van eye of the needle zijn de buitenkant van de beenspieren (van het been dat naar buiten wijst) en de bovenbeenspieren (wanneer je je scheen vastpakt).
Deze houding kan dus super behulpzaam zijn bij lage rugklachten! Maar ook wanneer je geen lage rugklachten hebt, heeft deze houding veel voordelen zoals:
- Flexibelere hamstrings en bilspieren
- Draagt bij aan het loslaten van vastzittende emoties
- Verbetert de circulatie in de benen, heupen en rug
- Heeft een kalmerend effect
- Kan een positief effect hebben bij menstruatie ongemakken
Eye of the Needle en de meridianen
Yin yoga houdingen, zoals Eye of the Needle, werken met meridiaanbanen. Iedere houding focust zich op een rekgebied en een of meerdere meridiaanbanen.
Eye of the needle heeft het voornaamste rekgebied in de lies en over de bovenbeenspier. In de binnenkant van je been lopen de Lever-, Nier- en Milt meridiaan en over je bovenbeen bevindt zich een stuk van de maagmeridiaan.
Hierdoor heeft de houding een grondend effect. Je kunt je meer geaard voelen. Het geeft niet alleen ruimte in je lichaam maar ook in je hoofd. Je perspectief verruimt, waardoor je minder last hebt van angsten.
Hoe voer je Sucirandhrasana uit?
- Kom op je rug liggen. Til je hoofd iets op en breng je kin richting je borst terwijl je het hoofd weer aan de mat legt (je nek is nu iets verlengt).
- Til dan rustig het bekken op en duw je onderrug stevig in de mat.
- Buig je knieën en plaats je voeten aan de mat.
- Breng je linkerenkel op je rechter bovenbeen/ knie.
- Breng vervolgens je rechterbovenbeen richting je borst.
- Pak de achterkant van je rechterbovenbeen of je scheenbeen vast.
- Verblijf een aantal minuten in de houding, terwijl je zo veel mogelijk spierspanning loslaat.
- Herhaal de houding aan de andere kant.
Eye of the needle aanpassen
Ieder lichaam is anders en ieder lichaam heeft ook een andere behoefte. Zeker in de Yin yoga, waar de houding vandaan komt is het belangrijk om je lichaam met zo veel mogelijk zorg neer te leggen.
De houding is er tenslotte voor om in je lichaam te komen (te kunnen voelen) en je lichaam is er niet om in de houding te komen.
Je kunt de houding op de volgende manieren aanpassen:
- Plaats een deken onder je hoofd.
- Gebruik een yoga riem als je been of scheen te ver weg is en je te veel kracht moet gebruiken.
- Verstrengel je vingers in elkaar om de spierkracht in je handen te verminderen.
- Je kunt ook i.p.v. een yoga riem een meditatiekussen gebruiken onder je rechtervoet. Zo heb je helemaal geen kracht in je handen nodig.
- Pak eventueel je enkel vast als je lichaam je uitnodigt de houding te verdiepen.
Aan de slag met yin yoga
Wil je aan de slag met yin yoga houdingen? Op het HWY practice platform vind je een cursus yin yoga speciaal voor beginners.
Wil je juist graag meer weten over yin en de meridianen? Doe dan mee met de cursus yin yoga en de meridianen.
Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieyoga.nl en te volgen via @zenergie.yogastudio en Yoga met Roos
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.