Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 apr 2016

Ego enzo

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot.

Zowel in Yoga als in zelfontwikkelingsboeken en workshops wordt er vaak over gesproken; het ego. Maar wat is dat nu eigenlijk “het ego”?

Wat is ego?

De term ego komt uit het Grieks en Latijns en betekend “ik”. Volgens de psychologie is het je “bewuste ik” wat dus wil zeggen dat dat het stukje is wie je denkt dat je bent. Het is datgene waarmee je jezelf identificeert. Maar je bent zoveel meer dan je ego!

Vanaf kinds af aan wordt je manier van denken en van handelen bepaald door omgevingsfactoren als; het gezin, dorp, stad, land waarin je opgroeit, de school waar je heen gaat, eventuele religie. Je ego wordt gevormd en zorgt ervoor dat je identiteit ontwikkelt om zo je leven als puber verder vorm te geven.

Het ego zal op volwassen leeftijd er alles aan doen om deze identiteit te bewaken. Willen we echter dichter bij ons werkelijke Zelf komen dan zullen we ons ego moeten leren herkennen en er mee moeten leren dealen.

Alles wat we in ons leven hebben meegemaakt dragen we met ons mee in een symbolische rugzak en de inhoud daarvan is voeding voor ons ego. Had je bijvoorbeeld als kind altijd het gevoel dat je in de schaduw van je oudere broer of zus stond, dan kan “bevestiging zoeken” zich in jou rugzak bevinden.

Was het in jou kindertijd heel erg belangrijk om goede punten te halen en goed te scoren op de sportclub waar je op zat? Misschien zit er dan wel een vorm van “faalangst” of “prestatiedrang” in jou rugzak.

Ego is de stem in je hoofd die jou van alles probeert wijs te maken; dat je niet goed genoeg bent of juist beter bent dan een ander, dat je onzeker bent, dat je moet winnen, je gelijk moet krijgen, bevestiging zoekt, angstig is, oordeelt, dat je een bepaalde status zou moeten naleven en .. vul zelf maar in..

ego

Wat zit er in jouw rugzak?

Kijk eens of je je rugzak eens af kunt doen en eens vanuit een afstandje zou kunnen bekijken wat daar allemaal in zit. Misschien kun je sommige zaken ook herleiden waarom ze juist in jou rugzak terecht zijn gekomen. En daarmee is al een grote stap gezet; Het herkennen van het ego. En zodra je je ego herkent zal je merken of voelen dat je gewoon precies goed bent zoals je bent!

Maar.. helaas laat het ego zich niet zo gemakkelijk aan de kant zetten! Zodra jij je rugzak weer op doet (je zult hem mee moeten nemen!) zullen er omstandigheden zijn  waarbij je ego als eerste weer om de hoek komt kijken. Net als je denkt dat je hem te pakken hebt, dat je snapt hoe je ego in elkaar steekt, zal zich weer een andere situatie voordoen waarbij je toch weer op de proef wordt gesteld!

De grootste ego valkuil is die van oordelen en veroordelen:

  • Wanneer je denkt dat het milieubewust is om op de fiets of met openbaar vervoer naar je werk te gaan maar toch een oordeel hebt over mensen die met de auto komen, dan zit je in een ego valkuil.
  • Wanneer je denkt dat je bewust verantwoord bezig bent als je besluit geen tv meer te kijken omdat dat vervuiling is voor je bewust-zijn, maar toch een oordeel hebt over anderen die dat wel doen, dan zit je in een ego valkuil.
  • Wanneer je denkt dat het spiritueel is om alleen naar natuurgeluiden en mantras te luisteren maar een oordeel hebt over mensen die naar rockmuziek of smartlappen muziek luisteren, dan zit je in een ego valkuil.
  • Wanneer je met yoga bezig bent, mediteert, veganistisch eet, helende kristallen gebruikt en alleen spirituele boeken leest, maar een oordeel hebt over mensen die dit niet doen, dan zit je in een ego valkuil.

(Bron; vertaald uit het Engels door Hein Pragt)

ego

Ach en soms wil het ego misschien ook gewoon even gehoord worden als een klein kind. Luister er naar, laat het maar oordelen, jaloers zijn, je angst aanpraten. Maar herken het en laat het los.

Voor de meeste van ons zal het een levenslange bezigheid zijn om ons ego in bedwang te houden. Maar in plaats van ons ego groter, kunnen we ons ego wel leren kleiner te maken.

Meditatie, Yoga en Mindfulness kunnen je op weg helpen je ego te verkleinen zodat je dichter bij je werkelijke Zelf kan komen.

Een kleiner ego is fijn voor jezelf en voor je omgeving. Je leven wordt gemakkelijker en lichter. Zou het vinden van “verlichting” het zelfde kunnen zijn als het loslaten van het ego?

En terwijl ik dit allemaal schrijf, luister ik naar het  stemmetje in mijn hoofd; is dit wel een interessant stukje, de moeite waard om te lezen? Dadelijk denken de mensen zus, dadelijk denken ze zo.. Ik laat hem maar zijn gang gaan terwijl ik ondertussen mijn blog op de site aan het uploaden ben…

Follow my blog with Bloglovin

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter