Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 okt 2018

3 voordelen van een beginnersmentaliteit

/
Geplaatst door
/
Comments0

Heb je weleens gezien hoe een klein kind naar iets kan staren? Met grote ogen, open mond, volledige aandacht, in volledige stilte. Je kan de oprechte verwondering en verbazing zien.

Ik vind dat prachtig om te zien. Naarmate we opgroeien, raken we gewend aan de wereld om ons heen. Een trein is gewoon een trein, een alledaags voertuig waarmee we naar ons werk gaan. Een boom zien we als gewoon een boom, een zoals alle anderen. We verliezen onze verwondering voor de kleine dingen.

Yoga kan je helpen om die verwondering weer terug te vinden. Misschien heb je weleens gehoord van de Engelse term ‘beginners mind’? In het Nederlands ‘beginners mentaliteit’ of ‘beginners houding’. Maar wat is eigenlijk een beginnersmentaliteit en wat zijn de voordelen hiervan? In dit blog leg ik het uit.

Beginnersmentaliteit

Beginnersmentaliteit

Als je iets, zoals yoga, al een tijdje doet, vorm je hier ideeën, beelden en verwachtingen over. Dat is gebaseerd op dat wat je denkt te weten en dat wat je ervaren hebt.

Wanneer je een beginnersmentaliteit aanneemt, laat je die ideeën, beelden en verwachtingen los. Het is alsof je weer volledig nieuw op de wereld bent gekomen. Je bekijkt iets neutraal en zonder oordelen. Daardoor schep je ruimte voor kennis en ervaring waarvan je helemaal niet wist dat het bestond!

Mocht je, zoals ik, een wat langere tijd achter elkaar op reis geweest zijn, dan heb je misschien wel eens gehoord van het concept ‘tempel-moe’.

Toen wij net in Myanmar aangekomen waren, gingen we van tempel naar tempel. We bewonderde enorme gouden stupa’s en buddha beelden. Een week later was ik al iets minder geïnteresseerd in tempels.

Een beetje beschaamd moet ik bekennen dat ik na een maand soms dacht ‘Oh. Weer een tempel. Oke. Die ken ik nu wel.’

Ik was mijn verwondering weleens kwijt en vond dan dat ik ‘het nu wel wist’ of ‘nu wel had gezien’. Menselijk? Ja. Zonde? Ja. Want als het me was gelukt om met een open houding rond te kijken, had ik waarschijnlijk heel veel meer gezien en ontdekt. Dan had ik gezien dat de ene tempel echt de andere niet is!

Zen meditatie

Ook in de Zen meditatie wordt gesproken over beginners mentaliteit, shoshin. De Zen meester Shunryo Suzuki zegt hierover: “In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few.” In onderstaand verhaaltje wordt bovenstaande quote verduidelijkt:

Lang geleden was er een Zen meester. Mensen kwamen van ver om hem om advies te vragen en om van hem te leren.

Op een dag kwam er een belangrijke man naar de Zen meester. ‘Ik ben gekomen om je te vragen of je me over Zen wil leren. Open mijn geest voor verlichting.’

De man sprak op een toon waaruit bleek dat hij gewend was om zijn zin te krijgen. De Zen meester glimlachte en zei dat ze dit zouden bespreken met een kop thee. Terwijl de Zen meester de thee bereidde, begon de man te vertellen wat hij allemaal wist over Zen.

Toen de thee klaar was, schonk de Zen meester de thee in een kopje. Hij schonk en schonk totdat het kopje tot de rand toe gevuld was en de thee over de rand stroomde en op de kleding van de man belandde.

Uiteindelijk riep de man ‘Genoeg! Je gooit alle thee over me heen! Kun je niet zien dat het kopje vol is?’

De zen meester stopte met schenken, glimlachte naar zijn gast. ‘Jij bent net als deze kop thee, zo vol dat er niks meer bij kan. Kom bij me terug als de kop leeg is. Kom terug met een lege geest, die open staat om gevuld te worden.’

Ik vind dit mooi illustreren hoe we soms denken iets al te weten en ons daarmee afsluiten voor andere mogelijkheden.

De voordelen van een beginnersmentaliteit

1. Het brengt je naar het heden

Als je je zonder verwachtingen durft te laten verassen, hoef je je niet bezig te houden met het verleden of de toekomst. Het doet er immers niet toe wat er eerder gebeurd is of wat er nog komen gaat. Je brengt je aandacht daarmee automatisch naar het huidige moment.

2. Het stelt je in staat om vragen te stellen en brengt nieuwsgierigheid

Is het je weleens opgevallen dat kinderen altijd willen weten ‘waarom’? Toen ik 3 weken lang bij een gezin in huis woonde, stelde het 4-jarige meisje mij om de haverklap de vraag ‘Why, auntie, why?’. Elk antwoord dat ik gaf leidde meteen weer tot een nieuwe vraag.

Oprechte nieuwsgierigheid stopt niet met het krijgen van antwoorden, het geeft juist aanleiding tot meer vragen. Daarmee ontstaan oneindig veel mogelijkheden.

Als we een beginnershouding aannemen, kunnen we hetzelfde doen als kinderen van nature doen. We kunnen op onderzoek uitgaan en onszelf nieuwsgierig openstellen voor nieuwe mogelijkheden.

3. Het is leuk!

Door het aannemen van een beginnershouding is alles opeens weer nieuw. Dat kan spannend zijn omdat je niet weet wat er komen gaat. Maar zie de spanning als een fijne spanning.

Je mag gewoon lekker iets proberen, een beetje aanrommelen, oefenen, spelen. Laat datgene wat er gebeurt over je heen komen en glimlach naar jezelf.

Als beginner heb je geen idee wat je doet dus kun je het ook niet fout doen! Het gaat erom dat je het doet, dat je valt en weer opstaat, zonder de wil om iets perfect te doen. Je geeft jezelf toestemming om plezier te hebben in het aanleren van iets nieuws.

 

Dus ga zo nu en dan weer eens op zoek naar je beginnersmentaliteit. Of je nou je yogamat opstapt, een gesprek met iemand voert, een wandeling maakt of met de trein reist; verwonder je en wees nieuwsgierig. Er is altijd iets nieuws te ontdekken!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter