Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 apr 2019

Een goede zithouding – vind meer diepgang in je meditatie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goede zithouding is ontzettend belangrijk.

Er zijn al vele onderzoeken geweest met interessante resultaten, en het blijkt dat hoe je langer je per dag zit, hoe meer kans je hebt op hart- en vaatzieken en diabetes.

Maar naast een hogere kans op bepaalde ziektes, kan een verkeerde zithouding ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals pijn in de rug, nek en schouders. Dit komt dan ook steeds vaker voor.

Een juiste zithouding verkleint niet alleen de kans op ziektes en andere lichamelijk klachten, ook geeft het de longen voldoende ruimte om de ademhaling vloeiend in- en uit te laten stromen. Je hebt daardoor meer energie en je voelt je fitter.

Maar ook tijdens onze practice is een goede zithouding van groot belang. Het zorgt er namelijk voor dat je langer pijnvrij kan blijven zitten in houdingen en tijdens je meditatie.

Vooral bij de meditatie is een comfortabele zithouding essentieel. Wanneer je pijn in de houding ervaart zullen je gedachten namelijk al snel afleiding naar je lichaam in plaats van je innerlijke wereld. 

Al met al is een goede zithouding dus ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. In dit blog vertellen we je daarom meer over:

  • De gevolgen van een verkeerde zithouding
  • Hoe een goede zithouding er tijdens je meditatie en dagelijkse leven uit ziet (bijvoorbeeld op je werkplek)
  • Welke tips je helpen om je zithouding direct te verbeteren 

Lees je mee?

goede zithouding

Wat gebeurt er bij een verkeerde zithouding?

In een verkeerde zithouding, zitten we met onze onderrug tegen de leuning aan en hierdoor gaat onze rug ronden.

Onze onderrug heeft een natuurlijke curve en door tegen de leuning aan te zitten, wordt deze rechter en platter. Dit is niet de natuurlijke vorm van de rug. 

In een zittende houding leunen we vaak naar voren om aan ons bureau te werken, met bijvoorbeeld computerwerk. Hierdoor bewegen onze schouders richting onze oren en naar voren.

Dit geeft klachten omdat ons borstgebied hierdoor wat kleiner wordt en onze ademhaling niet vrij kan stromen. De ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger, waardoor we ons sneller gejaagd voelen. 

Ook komt het vaak voor dat we ons hoofd wat meer naar voren uitsteken om beter te kunnen lezen.

Dit lijkt onschuldig, maar vaak houden we deze houding onbedoeld lang aan waardoor de curve in onze nek een onnatuurlijk vorm aanneemt. Dit kan vervolgens tot nekklachten leiden.

Wat is dan wel een goede zithouding?

In een juiste zithouding, zit je op zo’n manier dat de rug de natuurlijke curve kan aanhouden en de ademhaling vloeiend in en uit kan stromen. In de stappen hieronder help ik je graag op weg om de juiste zithouding te vinden, deze bestaat uit:

  • Het juist plaatsen van je voeten
  • Het zitvlak goed positioneren
  • Letten op de houding van de schouders
  • Een juiste houding van het hoofd
  • Het regelmatig wisselen van houding
  • Regelmatig bewegen en staan 

1. De voeten

Bij een goede zithouding staan beide voeten op de grond, dus stel de stoel op de juiste hoogte af.

De positie van de voeten heeft invloed op de stand van het bekken. Wanneer de voeten verder naar voren of naar achteren staan, gaat het bekken al mee kantelen. Ook wanneer je de benen over elkaar slaat, kantelt het bekken.

2. Het zitvlak 

Je plaatst het zitvlak iets van de leuning af, hierdoor komt de rug los van de rugleuning. We zijn gewend om tegen de rugleuning aan te zitten. Door deze gewenning is onze rug wat boller en onderrug is wat platter.

Door het zitvlak iets van de leuning af te plaatsen, kan ons bekken kantelen en de rug kan zijn natuurlijke curve opbouwen. Dit is dus ook een lichte holling in de onderrug. 

3. De schouders bij een goede zithouding

Zorg ervoor dat het bureau waaraan je werkt op de juiste hoogte is afgesteld. Zo kunnen de schouders laag blijven.

Vaak zien we dat de schouders gespannen raken en heel dicht bij de oren komen. In een juiste zithouding wil je de schouders laag houden, weg van de oren.

Wat er ook veel gebeurt, is dat de schouders mee naar voren gaan. Ook dit geeft weer blessures, maar vanwege deze houding kan de ademhaling ook niet vrij stromen.

Doordat de schouders naar voren hangen, wordt de ruimte als het ware ‘kleiner’ bij ons het borstgebied. De ademhaling zal hierdoor minder diep kunnen gaan in het lichaam en je zult niet alle ruimte kunnen gebruiken.

Zorg er dus voor dat de schouders naar beneden en iets naar achteren gaan. Zo zit je rechtop en kan de ademhaling vloeiend en diep in- en uitstromen. 

4. De stand van het hoofd bij een goede zithouding

We hebben soms de neiging om ons hoofd mee naar voren te reiken, we steken dan onze nek letterlijk uit. Hierdoor staat onze nek dus niet in het verlengde van de rug en daarom krijgen we last van onze nek als we veel zittend werk doen. 

5. Het veranderen van houding

Waarschijnlijk zul je merken dat je heel bewust begint met het opbouwen van een houding en dan merk je opeens dat je weer ingezakt zit. Dit gebeurt onbewust en heel langzaam.

Kijk of je dan elke 15 minuten weer even kunt voelen hoe je erbij zit, zodat je kleine aanpassingen kunt maken. Zo blijf je je bewust van hoe je zit.

6. Bewegen en staand werken

Natuurlijk is de nummer 1 tip tegen klachten vanwege lang zitten; bewegen! Door meer te bewegen, verminder je de druk op de gewrichten, je stimuleert de doorbloeding en je houdt de spieren actief. 

Dit is voor zittende banen soms wel lastiger dan gedacht. Soms kom je niet veel verder dan een keertje een extra kop thee pakken of een keer extra naar de toilet. Je kunt tijdens de pauze een rondje gaan lopen. 

Er zijn verschillende bewegingen die je op je stoel zou kunnen doen. Je kunt allemaal bewegingen maken met de rug, schouders en nek om deze gebieden, om alles wat losser te maken en actief te houden. 

Ook kun je denken aan staand werken, zo kun je bijvoorbeeld staand een telefoontje aannemen of zelfs lopen, zo heb je gelijk wat extra beweging.

Misschien is er wel een kast op de werkplek waar je de laptop op zou kunnen plaatsen voor even, zo kun je bijvoorbeeld staand wat emails wegwerken.

Let er daarbij wel op dat je een goede staande houding aanneemt. In de Infographic hieronder geef ik je daarvoor graag een aantal tips!

correcte lichaamshouding

Belangrijk is om dus variatie aan te brengen in de houding van jouw lichaam. Zo blijft je lichaam niet de gehele dag in dezelfde houding zitten. 

Je kunt ook een wekkertje op je telefoon zetten als herinnering. Een herinnering om even anders te gaan zitten, of om een rondje te lopen.

Dit kan fijn zijn, want als je druk bent op werk, kan je dit natuurlijk makkelijk vergeten. 

 

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze blog en dat je je op de dag een aantal keer bewust kunt worden van jouw zithouding en hoe je dit kunt aanpassen! Heb jij nog goede andere tips? Deel ze dan in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter