Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 okt 2017

9 yoga oefeningen voor je liezen

/
Geplaatst door
/
Comments1

Het gebied van de liezen kan erg veel weerstand geven.

Zoals we misschien in andere culturen mensen constant in een squat houding zien eten en zelfs het toilet bezoeken, zitten wij vaak op een stoel achter een beeldscherm te typen.

In plaats van ruimte te geven aan het gebied van de liezen, verkorten wij dus eigenlijk dit gebied door met een ronde onderrrug achterover in een stoel te hangen.

Verkorte spieren bij het gebied van de liezen kan dus zorgen voor stijfheid, maar ook gaat dit vaak gepaard met onderrugklachten.

Het is dus zeker van belang om de liezen regelmatig te stretchen en daar kun je met onderstaande oefeningen direct mee beginnen.

liezen

1. Butterfly voor de liezen.

Eerst kun je beginnen in de Yin Yoga Butterfly. Ontspan hierbij het gebied van de liezen en ondersteun desnoods het hoofd en de buitenkant van de bovenbenen met kussens of dekens.

Blijf hier voor een aantal Yoga ademhalingen en kom dan vervolgens heel rustig uit de houding.

Kijk of je vervolgens je weg kunt vinden richting de neerwaartse hond en beweeg heel even de hielen een voor een richting de mat.

2. Lizard.

Daarna breng je je rechterbeen in de lucht en stap je deze vervolgens aan de buitenkant van je rechterhand.

Ook Lizard is opnieuw een opener van de liezen. Kijk of je in deze Lizard het bekken niet teveel mee kunt laten draaien richting je rechtervoet, zodat je de houding nog iets meer kunt verdiepen.

Na een zestal Yoga ademhalingen kun je vervolgens weer naar achteren stappen in de neerwaartse hond.

3. Twisted Dragon om het liesgebied te openen.

En dan breng je je rechterbeen in de lucht en stap je deze nogmaals aan de buitenkant van je rechterhand. Je linkerknie komt hierbij op de grond.

Nu breng je je rechterhand op je rechterknie en kijk je over je rechterschouder. Misschien kom je zelfs op de buitenkant van je rechtervoet, waardoor de binnenkant van je voet iets omhoog komt.

Zoek hierbij weerstand in de liezen voor drie tot zes Yoga ademhalingen.

Vervolgens wissel je van kant.

4. De Duifhouding voor ruimte in de liezen.

Vanuit opnieuw de Neerwaartse hond kun je je rechterknie richting je rechter pols brengen. Zorg ervoor dat er niet teveel druk op de knie uitgeoefend wordt en breng de handen omhoog naast de oren.

Blijf het staartbeen richting de mat kantelen om de onderrug te beschermen en adem lengte in de ruggengraat.

Adem naar de restrictie die je ervaart in het gebied van de heupen en liezen. En na een aantal Yog ademhalingen wissel je van kant

5. De Boomhouding.

Kom na de Duifhouding staan op de mat en breng je rechtervoet richting je linkerkuit of -bovenbeen. Kijk of je je balans en focus kunt behouden in de Boomhouding en breng de handpalmen voor de borst naar elkaar toe.

Wissel na ongeveer een minuut van kant.

6. Malasana

Vervolgens breng je beide handen omhoog en kom je laag in een squat. Voor ongeveer een minuut breng je de handen samen voor de borst en kijk je of je met een rechte rug kunt zitten in Malasana.

Gebruik desnoods een dekentje onder de hielen als deze van de mat af komen.

Een intense opening van het heupgebied, maar met de focus bij je ademhaling zul je merken dat het uiteindelijk toch goed vol te houden is.

7. Ondersteunende Brughouding

Na Malasana kun je komen liggen en vervolgens je weg vinden in de ondersteunende Brughouding. Deze zorgt voor een goede stretch aan de voorkant van het lichaam en dus ook bij het gebied van de liezen.

Kijk of je voor een aantal Yoga ademhalingen de adem in het borstgebied kunt opzoeken en ruimte kunt creëren in dit gebied.

8. Ustrasana

Als je deze achteroverbuiging nog iets verder wilt verdiepen, dan kun je op de hielen komen zitten en je weg vinden in jouw meest geschikte versie van Ustrasana, ook wel de kameelhouding genoemd.

Hierbij ervaar je een nog iets diepere stretch aan de voorkant van het lichaam. Een mooie manier om in het gebied van de liezen nog iets meer ruimte te ademen.

9. Happy Baby pose

Als afsluiting kun je je weg vinden in Happy Baby pose en de adem in deze houding sturen naar het gebied van het bekken.

Kijk of je door de restrictie kunt ademen en je focus bij de adem kunt behouden.

Na zes Yoga ademhalingen is het tijd om misschien nog wat extra stretches en een fijne twist toe te voegen, maar in ieder geval een fijne eindontspanning (en meditatie) te doen.

Heel veel succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Rob

    Melani, ik lees jullie informatie graag. Wat het lezen van dit blog een stuk eenvoudiger maakt is het plaatsen van een fotootje of een eenvoudig tekeningetje naast de houdingen. Verder, niets dan lof. Namasté.

Laat een reactie achter