Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 feb 2018

5 manieren voor Yogi’s om te onthaasten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Onthaasten is helaas nodig als je kijkt naar de wereld waarin we vandaag de dag leven. Er zijn ontzettend veel prikkels en in veel gevallen kan de werkdruk best hoog zijn.

Het lijkt wel of het leven aan ons voorbij raast.

Dat wil niet direct zeggen dat we in de ‘snellere wereld’ waarin we leven, ook automatisch ongelukkiger zijn. Maar op het moment dat we ons laten leiden door stress en prikkels, zal het uiteindelijk wel kunnen leiden tot een minder relaxte staat van zijn.

Je lekt als het ware je energie naar zaken die veel onbelangrijker zijn dan datgene waar je je op zou moeten focussen. Met alle nadelige gevolgen van dien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slapeloosheid, stress, een slecht humeur en allerlei fysieke en mentale klachten.

Enerzijds hebben we dit een beetje te danken aan onze eigen keuzes.

Een overvolle agenda, een computer en telefoon waarin we ons totaal kunnen verliezen, en verwachtingen waaraan we van onszelf moeten of willen voldoen.

We zijn (ongemerkt) geprikkelder, meer in onze fight/flight modus en hebben het idee dat we nooit genoeg tijd hebben. Tijd om weer even met beide benen op de grond te komen, te aarden, bewustwording te creëren, in je kracht te staan en een stapje terug te doen van al die prikkels dus.

Onthaasten kan je daarbij helpen. En met de 5 toegankelijke tips in dit artikel kun je direct een pas op de plaats nemen.

Onthaasten

Waarom zou IK moeten onthaasten?

Vaak op het moment dat je je beseft dat je heel erg toe bent aan onthaasten, ben je misschien al een stapje te ver gegaan.

Van nature passen we ons aan de omgeving waarin we leven aan. De geluiden, prikkels. Stapje voor stapje passen onze zintuigen zich aan. Geluiden lijken minder aanwezig en naar de achtergrond te verdwijnen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet meer zijn.

Bedenk je maar eens als stadsmens hoe je je na de vakantie op een rustige plek weer even helemaal moet aanpassen aan alle omgevingsgeluiden thuis. Of wanneer het als ‘plattelandsmens’ tijdens een bezoekje aan een wereldstad als snel heel druk en onrustig is.

En dan de bijbehorende stress voor die belangrijke functie op je werk, de druk om taken zo snel mogelijk af te handelen, de druk om altijd nog beter te moeten presteren, of om nog meer geld te verdienen zodat dat grotere huis er misschien van komt of die duurdere auto.

Allerlei verplichtingen die we niet alleen opgelegd krijgen, maar waar we zelf ook vaak voor kiezen.

Hoe meer bewustwording we creëren in datgene wat we doen en hoe we handelen, hoe minder snel we onszelf voorbij zullen lopen.

Voordelen van onthaasten

Maar om die bewustwording te ontwikkelen is tijd nodig. En een schone lei vanaf waar je op een rustigere manier jouw situatie beter kunt overzien.

En onthaasten kan je daar nu direct bij helpen.

Onthaasten kan je helpen om de stress van alledag te verminderen, beter te slapen, blokkades in het lichaam op te heffen, je bloeddruk te verlagen en burn-out klachten te verminderen.

Hoe kun je onthaasten?

1. Inchecken bij je ademhaling

Door op een aantal vaste momenten op de dag in te checken bij de ademhaling en deze helemaal richting het buikgebied, of zelfs het bekken te sturen, zul je merken dat je al iets rustiger wordt in je hoofd.

Zet hiervoor desnoods een alarm voor in je telefoon, zodat je niet toch blijft razen met je dagelijkse bezigheden.

Als je merkt dat je erg gehaast bent en je een beetje gestresst voelt, dan kun je de uitademing ook eens twee keer zo lang maken als de inademing. Waarschijnlijk voelt dat wel lekker aan!

Probeer tijdens de oefeningen ook met je aandacht zoveel mogelijk bij de ademhaling te blijven. Zo breng je je focus in het nu en worden gedachten stiller.

2. Mindfulness wandeling

Een andere manier om te onthaasten is het doen van een Mindfulness wandeling. Plan dit momentje vrij voor jezelf en ga er even op uit. Laat de stress even naar de achtergrond verdwijnen door je te focussen op wat je kunt waarnemen in dit moment.

Wat zie je? Ruik je? Hoor je? Zonder dat je daarover probeert te oordelen of datgene wat je ervaart probeert te labelen. Gewoon even ‘zijn’ in dit moment. Misschien zelfs even op blote voeten in het gras om te aarden. Mindfulness is een hele effectieve manier om te ontladen en vervolgens weer op te laden.

3. Yoga om te onthaasten

Een andere manier om te onthaasten, is het doen van een Yoga practice, bijvoorbeeld door Yin Yoga. Kijk of je je agenda iets minder strak in kunt plannen, waardoor er ruimte is voor Yoga.

Welke Yogavormen voor mij altijd heel prettig werken om even heerlijk tot rust te komen, zijn Yin Yoga en Restorative Yoga.

Yin Yoga is hierbij nog iets inspannender dan Restorative, maar beiden stimuleren het rustige gedeelte van je zenuwstelsel en laten je weer als herboren voelen na de les.

4. Onthaasten met Yoga nidra

Wat ook heel erg effectief is om de drukte en stress naar de achtergrond te laten verdwijnen, is Yoga Nidra.

Yoga Nidra wordt ook wel de slaap van de Yogi’s genoemd en heeft ontzettend veel voordelen. Waaronder stressreductie en beter slapen.

Als je benieuwd bent naar deze effectieve methoden, dan kun je hier alle info lezen.

5. Meditatie en onthaasten

Om ervoor te zorgen dat je niet stiekem mee blijft gaan in de drukte van de dag, is het aan te raden om af en toe even een rustmomentje voor jezelf in te lassen. Je zintuigen even met rust te laten en volledig naar binnen te keren. Dit doe je bijvoorbeeld door een meditatie.

Hoe minder afleidingen, hoe beter zullen we maar zeggen! Kijk dus of je deze momentjes eens dagelijks kunt vinden. Al is het maar 5 minuten. Niet alleen stressverlagend, maar het bevordert daarnaast ook onder andere je focus en je creativiteit.

6. Bonustip! Massage en floaten

Neem eens een heerlijke massage om de spanning uit je lichaam te werken, of ga eens lekker relaxen in een float tank. Allebei heerlijke rustgevende cadeautjes voor jezelf!

Waarom onthaasten niet de lange termijn oplossing is

Helaas is het niet de bedoeling dat je regelmatig toe bent aan een periode van onthaasten en vervolgens weer in dezelfde vaart door blijft gaan.

Wat je veel beter helpt, is om veranderingen aan te brengen in je leven die je op langere termijn blijven helpen.

Daar helpen bovenstaande punten met regelmatige beoefening uitstekend voor. Maar kijk eens of je daarnaast ook die agenda iets minder vol kunt proppen, de haast uit je dagelijkse leven kunt verminderen en meer stil kunt staan bij waar je blij van wordt en waar je de energie naartoe wilt sturen. Dat is de echte sleutel tot succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter