Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2018

Welke kleding draag je bij Yoga?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Een vraag die regelmatig gesteld wordt door startende Yogi’s en Yogini’s, is welke kleding prettig is voor yoga. De yoga mat is geen catwalk natuurlijk, maar comfortabele kleding waar jij je goed in voelt levert een positieve bijdrage aan je yoga-practice.

Zelf ben ik gek op eerlijke fashion én op yoga, dus ik wordt heel blij van het samenstellen van een gave yoga look! Ik geef je graag een aantal tips waar je op kunt letten bij het kopen van eerlijke yoga kleding.

welke kleding draag je bij yoga

Welke kleding draag je bij yoga?

Er is tegenwoordig veel keus aan yogakleding en in onze shop Superyoga.nl kun je je hart ophalen als het gaat om fijne yoga artikelen. Ook yogafashion gaat mee met de laatste trends, maar er zijn ook genoeg basics die je kunt mixen en matchen tot jouw droomoutfit. Maar wat trek je nu precies aan naar de yogastudio?

Dit is allereerst afhankelijk van het type yoga die je beoefent. Het gaat dan met name om de intensiteit van de les. Bij Yin Yoga draag je andere kleding dan bij Power yoga.

Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, want als je te warme kleding draagt tijdens een les, raakt het lichaam onnodig oververhit. En andersom: als je het koud krijgt tijdens een les, zijn je spieren niet warm genoeg voor de asana’s.

Yogakleren zijn gemaakt van verschillende materialen, die allemaal andere eigenschappen hebben. De meest voorkomende stoffen zijn: katoen, bamboe en dry-fit materiaal (polyester/polyamide).

Katoen: geschikt voor low tot medium intensieve yoga

Katoen is verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de stof, hoe warmer, dat is logisch. Het voordeel van katoen is dat het ademt en zacht aanvoelt op de huid. Een nadeel is dat je zweetplekken ziet bij een intensieve les. Katoen is dus heel geschikt voor low tot medium intensieve yoga.

Bamboe kleding: geschikt voor low en medium intensieve yoga

Bamboe kleding is heel bijzonder. Het voelt super zacht aan op de huid en valt soepel. Bamboe kleding heeft een mooie eigenschap: als je lichaam of omgevingstemperatuur warm is, dan verkoelt het. Als je lichaam of de omgeving koud is, dan verwarmt het.

Nadeel is dat je net als bij katoen zweetplekken kunt zien. Maar het kan vocht wel beter reguleren dan katoen.

Dry-fit materialen: geschikt voor intensieve yoga

Dry-fit stoffen zijn gemaakt van bijvoorbeeld polyester, polyamide of een mix daarvan. En tegenwoordig ook van bijvoorbeeld gerecyclede plasic flessen of visnetten. Het voordeel van drytivity stoffen is dat ze warmte goed reguleren en sneldrogend zijn. Ideaal dus als je zweet tijdens yoga, zoals bij bijvoorbeeld Hot Yoga.

Deze kleding is dus ook heel geschikt als je andere sporten naast yoga doet. Een nadeel is dat het wat minder zacht en comfortabel op de huid voelt, met name als je het net aantrekt.

Een yoga legging of broek?

Het voordeel van broeken en leggings die speciaal voor yoga zijn, is dan ze geen ritsen, knopen of knellende, dikke taillebanden hebben. Tijdens yoga is dat niet prettig, want het gaat irriteren in verschillende asana’s, waardoor je de focus verliest. Voor je een yogabroek of yogalegging aanschaft is het handig als je eerst voor jezelf nagaat wat het beste bij jouw lijf past.

Bedenk bijvoorbeeld voor jezelf of je het fijn vindt om een aansluitende legging aan te hebben welke goed op zijn plek blijft zitten of voel jij je misschien fijner in een ruimvallende broek? Ook is het belangrijk dat het comfortabel bij de heupen en taille zit. Er zijn veel yogaleggings verkrijgbaar die wat hoger vallen of een omslagband hebben, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor te veel bloot bij bijvoorbeeld de downdog positie.

Een yoga top of shirt?

Ook voor tops en shirt geldt: comfort is het belangrijkste. Het laatste waar je mee bezig wilt zijn tijdens het beoefenen van yoga is de kleding die je draagt. Ik raad aan om een top te kiezen die wat langer valt, want bij veel asana’s maak je jezelf lang en dan sta je niet gelijk met een blote navel :). Als je kiest voor een aansluitende top (slim-fit), dan blijft deze goed op zijn plek zitten. Draag je toch liever een losser shirt (loose-fit), hou er dan rekening mee dat het in bijvoorbeeld de hoofdstand gaat kruipen. Oplossing is om dan een stukje in je broek of legging te steken.

Voor yoga ladies: een goede Yoga BH

Hoewel er rustige en zeer actieve vormen van yoga zijn, raad ik aan om altijd een goede yoga BH te dragen. Dit is erg belangrijk voor de ondersteuning en gezondheid van jouw borsten. Het verschil tussen een reguliere sport BH en een yoga BH is dat een sport BH de borsten over het algemeen strakker tegen het lichaam ‘drukt’, terwijl een yoga BH wat losser zit en meer stretch heeft.

Waarom losser en meer stretch? Bij yoga is de ademhaling zeer belangrijk, het middenrif moet gemakkelijk op en neer kunnen gaan. Een yoga BH geeft je die ruimte. Een standaard sport BH is vaak te strak en zit minder comfortabel. Let wel: een yoga BH biedt voor veel vrouwen vaak niet voldoende ondersteuning tijdens hardlopen, dan is een sport BH echt beter. Het advies is dus: draag de juiste BH tijdens verschillende sporten.

Cover ups

Voor of na de les is het lichaam kouder of aan het afkoelen. Ik raad je aan om altijd een extra laagje mee te nemen tijdens een yogales, waar je lekker in weg kan kruipen. Dat kan in de vorm van een omslagdoek, grote sjaal of een fijn vest. Kies een vest, ook wel yoga wrap genoemd, van een zacht materiaal, zoals katoen of bamboe, dan warmt het lichaam zich snel op. Dry-fit stoffen doen hier langer over. Ook een fleece deken kan fijn zijn om over je heen te leggen tijdens Savasana.

Wil je weten wat je naast kleding nog meer nodig hebt in de Yogales? lees dan hier mijn eerdere blog!

Namasté,

Lisanne

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter