Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 mei 2018

Hoe wordt bamboe yoga kleding gemaakt?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Als je aan bamboe denkt zie je waarschijnlijk een knagende panda voor je. Bamboe is niet alleen het lievelingseten van deze prachtige beesten, maar ook de grondstof van duurzame kleding.

Ook veel yogakleding wordt van bamboe gemaakt, zoals de kleding van een van mijn favoriete merken Asquith.

Maar wat is er nu zo duurzaam aan bamboe en heeft de stof ook nog andere voordelen? In dit artikel lees je meer over hoe bamboe kleding wordt gemaakt.

Bamboe Yogakleding

Waar komt bamboe vandaan?

In landen als China en Japan komen talloze bamboe familiebedrijfjes voor. Bamboe (Bambuseae) groeit enorm snel en kan dan ook meerdere keren per jaar geoogst worden. Het is de snelst groeiende plant ter wereld. Sommige bamboeplanten groeien tot wel 25 centimeter per dag!

Bamboe heeft weinig water nodig om snel te groeien en hoeft niet behandeld te worden met kunstmest of andere chemische stoffen, heel milieuvriendelijk dus.

Is de productie van bamboe kleding duurzaam?

Naast de snelheid waarmee bamboe groeit, neemt bamboe 5 keer zoveel CO2 op dan andere bomen en produceert hierdoor 35% meer zuurstof. Bamboe heeft stevige wortels waardoor erosie verhindert wordt en daarmee ontbossing tegen wordt gegaan.

Voor de productie van bamboestof worden alleen de zijtakken gebruikt, waardoor de plant steeds weer aan kan blijven groeien. Deze zijtakken worden vermalen tot pulp en daar worden draden van gesponnen.

Bamboe stof is enorm sterk en gaat lang mee, daarnaast is de stof makkelijk te reinigen en is hier dus weinig water en energie nodig. Ten slotte is de stof net als katoen, hennep en linnen biologisch afbreekbaar. Je kunt het dus in de grond stoppen en binnen een half jaar is het opgegaan in de natuur 🙂

Toch is er ook een kanttekening. Er is namelijk, net als bij katoen of vele andere fashion fabrics, wel een chemisch proces nodig op de pulp van bamboe tot draden te spinnen…

Gelukkig wordt er hard gewerkt om dit proces milieuvriendelijker te maken, want de voordelen van het uiteindelijke product zijn enorm. Steeds vaker zie je dat bij het produceren van bamboe kleren minder tot geen chemische stoffen gebruikt worden.

De meeste kledingmerken die bamboe gebruiken als stof voor hun collectie zijn hier transparant in, dus het is altijd goed om dit na te gaan.

Waarom is het dragen van bamboe yoga kleding zo fijn?

Voor jou als drager zijn er, naast het feit dat je een duurzaam product draagt, nog veel meer voordelen:

  • Super zacht: Bamboe stof is echt enorm zacht en een feestje om op de huid te voelen. Kun je je dat voorstellen als je denkt aan de lange harde bamboe stengels waar de stof van is gemaakt? Het is toch echt zo!
  • Ademend: Bamboestof is enorm ademend. Dankzij de open structuur van de stof wordt zweet snel opgenomen wat vervolgens snel weer verdampt. TIjdens yoga of sport is dit een verademing :)!
  • Temperatuur kameleon: Bamboe kleding heeft de bijzondere eigenschap om bij een warme omgevingstemperatuur te verkoelen en bij een koude temperatuur te verwarmen. Bijzonder toch? Zo past jouw bamboe outfit zich aan als een soort ’temperatuur kameleon’.
  • Geen vieze geurtjes: Bamboe heeft een antibacteriële eigenschap, waardoor je veel minder kans hebt op vieze geurtjes onder de oksels bijvoorbeeld. Bamboe ondergoed is daarom ook echt een aanrader.
  • Hypo allergeen: Heb jij een gevoelige huid of heb je last van allergieën? Dan is bamboe kleding echt wat voor jou. De stof is namelijk hypoallergeen en anti-allergisch.
  • Kleine wasjes, grote wasjes: Bamboestof is makkelijk te reinigen. Een wasje koud of op 30 graden is genoeg en je hebt maar een heeeeel klein beetje wasmiddel nodig.
  • Uit de kreukels: Heb jij een haatliefde verhouding met de strijkbout? Bamboestof is kreukvrij, dus de strijkbout kan in de kast blijven staan. Een bamboe kleding stuk kun je nat uithangen en droogt dan mooi glad op. Fijn!
  • Bescherming tegen de zon: Als je een kledingstuk gemaakt van bamboe draagt hoef je niet bang te zijn dat er veel schadelijke UV straling door de stof heen piept. Bamboestof houdt namelijk 99% van deze straling tegen. Dit is heel veel in vergelijking met bijvoorbeeld katoen en synthetische stoffen, wat 75% van de UV straling tegenhoudt.

Bamboe, een geweldige grondstof voor kleding

Wat mij betreft is bamboe een geweldige grondstof om kleding van te maken. Het is goed om te zien dat er steeds meer duurzame stappen gemaakt worden in de kleding industrie.

Hier vind je nog meer info over andere eco en duurzame kleding merken!

Namasté

Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter