Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 jun 2017

5 voordelen van Dangling pose

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dangling pose is een van de weinige staande houdingen in Yin Yoga. De meeste houdingen worden namelijk zittend of liggend op de mat uitgevoerd.

5 voordelen van Dangling pose

Dangling pose

De 5 voordelen op een rijtje:

 1. Rekt de gehele achterzijde van het lichaam. Geeft ruimte in de onderrug.
 2. Het bouwt kracht op in het diafragma (middenrif) die een massage geeft aan de buikorganen, waaronder de lever en de milt. De compressie van de buik bevordert daarnaast ook de spijsvertering.
 3. Brengt het zenuwstelsel tot rust; het activeert het parasympatische zenuwstelsel. Dat wil zeggen dat het lichaam in rust en herstelstand komt. Onder andere de hartslag wordt lager en de ademhaling langzamer. Vooral als je stress ervaart is dit een fijne manier om weer even tot rust te komen.
 4. Heeft een krachtige werking op de blaasmeridiaan, die aan de achterzijde van het lichaam loopt. Dit kan eventuele rugpijn, hoofdpijn, problemen met urineren en klachten in de benen helpen oplossen.
 5. Voor de vrouwen onder ons: het verlicht en verhelpt menstruale krampen. Dit is dus een mooie natuurlijke manier om de pijn te managen.

Hoe kom je in de Dangling pose?

Heel simpel:

 • Kom staan, met voeten heupbreedte
 • Buig de knieën
 • Rol jezelf wervel voor wervel af naar beneden
 • Pak losjes beide bovenarmen vast
 • Maak de ruggengraat rond en ontspan de nek
 • Houd de houding 2 tot 4 minuten aan

Als je het fijn  kun je rustig je gewicht verplaatsen van de tenen naar de hielen. Zo kun je rustig heen en weer wiebelen. Pas op dat je niet duizelig wordt!

Daarna rol je langzaam wervel voor wervel weer terug omhoog.
Als counterpose kun je kiezen voor een squat of een zachte backbend; zoals Upward Facing Cat (onderdeel van cat-cow pose).

Contra-indicaties & Opties

Heb je een (te) hoge bloeddruk? Vermijd dan deze houding. Je kunt beter kiezen voor de caterpillar.

Heb je een (te) lage bloeddruk? Kom er dan heel langzaam uit, of ga meteen in de squat om duizeligheid te voorkomen. Let er ook op dat je niet te lang in de houding blijft, start in eerste instantie met 1 minuut. Als dat oke voelt, kun je langzaam opbouwen.

Voel je een te grote stretch aan de achterkant van de benen; probeer dan om de knieën wat meer te buigen, dit verlicht de strekking. Wel zal het de druk op de quadriceps iets vergroten.

Als je een gevoelige onderrug hebt kun je ervoor kiezen je ellenbogen op een tafel, stoel of je benen te laten rusten ter ondersteuning.

Yin & Yang

Je zult deze vooroverbuiging ook kennen uit andere (Yang) Yoga vormen. De Yang versie is bekend als Uttanasana. In deze versie ligt de nadruk op het verlengen van de hamstrings (achterkant van de benen). Om dit te bereiken, maak je zoveel mogelijk lengte in de rug en probeer je de benen te strekken.

Bij de Yin versie Dangling pose wordt de nadruk gelegd op het verlichten en loslaten van de onderrug (en uiteraard alle andere voordelen die hierboven besproken zijn). Dit doen we door de ruggengraat bol te maken, de knieën te buigen en de houding zacht te maken.

Houd dit verschil goed in de gaten, vooral als je beide Yogavormen beoefent.

Ik wens jullie veel plezier met bungelen!


Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

 1. Robin

  Hi Tessa! Weet jij misschien of er een officiële Nederlandse vertaling is voor ragdoll/dangling pose? Thanks! Liefs, Robin

Laat een reactie achter