Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 okt 2019

Welzijn op de werkvloer – 3 tips om het te verbeteren!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Welzijn op de werkvloer, we vinden het steeds belangrijker.

Vandaag de dag leven we in een wereld waarin steeds meer mensen zich er bewust van worden dat geld niet gelukkig maakt.

Natuurlijk vinden we het belangrijk om financiële stress te voorkomen maar andere dingen zijn minstens zo belangrijk. Een van die dingen is ons welzijn.

Omdat we veel met ons werk bezig zijn, wordt welzijn op de werkvloer daarom steeds belangrijker voor ons. In dit blog vertel ik je daarom graag het volgende:

  • Wat welzijn eigenlijk is
  • Welke soorten welzijn er allemaal zijn 
  • Hoe je het welzijn op je werk kunt verbeteren

en…

  • Hoe Yoga je daarbij kan helpen! 

welzijn op de werkvloer

Als je denkt aan je werk, welk gevoel komt er dan precies naar boven?

Hoe voel je je op je werk? Voel je je serieus genomen? Voel je je iets waard? Vind je het fijn om naar je werk te gaan? Vind je dat je fijne collega’s hebt? En vind je dat je werkzaamheden passen bij wat je aan kan?

Dit zijn maar een aantal vragen die we onszelf bijna nooit stellen. En dat is best jammer, we spenderen namelijk ontzettend veel tijd op ons werk.

Je goed voelen en het naar je zin hebben, zijn daardoor ongelofelijk belangrijk en om dat te bereiken is je welzijn belangrijk. Laten we daarom eerst eens kijken naar wat dat precies inhoudt.

Wat houdt welzijn in?

Welzijn is een gevoel van welbevinden. Het wordt soms ook wel eens beschreven als geluk. Het draait bij welzijn om lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Dus hoe goed gaat het met je op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied?

Welzijn op de werkvloer

Bij welzijn op de werkvloer zijn er drie gebieden belangrijk: 

Lichamelijk welzijn

Bij lichamelijk welzijn kun je denken aan het hebben van een ergonomische houding. Oftewel een juiste zithouding.

Dus hoe staat je stoel afgesteld aan je bureau? Hoe hoog staat het beeldscherm?

Maak je veel herhalende bewegingen en neem je af en toe pauze van het zitten? Of kun je tussendoor even bewegen?

Maar denk ook aan, ergonomisch tillen. Buig je je knieën als je iets tilt en hou je je rug recht? Misschien werk je wel veel met je armen boven het hoofd.

Bij sommige beroepen heb je je lichaam echt nodig en het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan. 

Het gaat er dus om, of je lichaam goed voelt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden en ook daarna.

Je kunt thuiskomen met een vermoeid of zelfs pijnlijk lichaam, of je kunt thuis komen met een lichaam wat wel moe is, maar wat ‘normaal’ is. 

Wil je aan je lichamelijk fitheid werken op het werk? Doe dan eens mee met mijn video hieronder!

Geestelijk welzijn

Naast dat je je lichamelijk goed voelt, is het ook belangrijk om je geestelijk goed te voelen. Dit begint al met of je je werk écht leuk vindt.

Natuurlijk zijn er soms wel eens dagen dat je misschien niet zoveel zin hebt om te werken, dat hebben we allemaal wel eens een keer, toch?

Maar over het algemeen, ben je blij met de werkzaamheden die bij je functie horen?

Ook draait het om hoe je je voelt over het werk wat je doet. Voel je dat echt iets kunt bijdragen binnen het bedrijf? Voel je dat jezelf en je kwaliteiten kunt laten zien?

We voelen ons soms niet echt belangrijk en we wuiven weg wat we allemaal doen. Maar we zijn wel belangrijk. Je mag jezelf serieus nemen en je collega’s ook. 

Het ervaren van (werk)druk hoort ook bij het geestelijk welzijn. Een beetje druk voelen is oke, want het kan je helpen om goed te presteren. Maar wanneer het teveel wordt, gaat het ten koste van jezelf.

Dan kan de werkdruk / stress ervoor zorgen dat je je niet meer goed gaat voelen. Een burn-out ligt dan op de loer.

Sociaal welzijn

Het laatste gebied is sociaal welzijn. Hierbij denk je al gauw aan collega’s en of je goed met ze op kunt schieten.

Collega’s waarmee je fijn kunt samenwerken en overleggen is belangrijk voor een goed welbevinden. 

Het is fijn als je open kunt zijn met collega’s en elkaar feedback kunt geven. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er vriendschappen ontstaan op het werk, zodat je ook kunt ‘socializen’ op het werk.

Door fijn contact met collega’s ontstaat er een fijne(re) werksfeer. 

happywithyoga

3 tips om welzijn op de werkvloer te verbeteren

Het is belangrijk om het welzijn op de werkvloer in de gaten te houden. Wanneer het welzijn verbetert, zal dit namelijk veel voordelen hebben voor het hele bedrijf.

De bedrijfscultuur zal veel positiever worden en uiteindelijk zal ook de productiviteit toenemen. Voordelen voor de werknemer en werkgever dus!

Maar hoe kun je het welzijn op de werkvloer verbeteren?

Het welzijn op de werkvloer kan op verschillende manieren verbeterd worden en het hangt ook helemaal van het bedrijf af en wat er nodig is.

Stappen voor verbetering kunnen genomen worden vanuit de werkgever en de werknemer. 

1. Sociaal welzijn verbeteren

Investeren in teambuilding uitjes of het organiseren van (kleine) momenten om samen te komen op het werk, kan je sociale welzijn verbeteren.

Als werkgever kan het daarnaast fijn zijn om goed in de gaten te houden wat er op de werkvloer gebeurt.

Blijf dus zoveel mogelijk op de hoogte van wat er gebeurt op de werkvloer, zodat je daar op in kunt spelen, mocht dit nodig zijn. 

Als werknemer kun je ook initiatief nemen door het gesprek aan te gaan met je collega’s. Gesprekken over hoe je de samenwerking kunt verbeteren of om elkaar opbouwende feedback te geven. 

2. Geestelijk welzijn verbeteren

Deze is soms voor anderen vanaf buitenaf heel lastig te zien.

Wanneer we ons druk of gestresst voelen, delen we dat niet vaak, omdat we bang zijn dat het een teken van zwakte is.

Blijf jezelf telkens goed in de gaten houden, of de druk en / of de werkzaamheden niet teveel worden. En durf hierbij om hulp te vragen, burn-outs komen steeds vaker voor. Voorkomen is beter dan genezen. 

Gesprekken voeren kan je hierbij helpen. Je kunt gesprekken voeren met een leidinggevende over de werkzaamheden en / of het functioneren.

Maar ook juist in gesprek gaan met collega’s kan je helpen om inzicht te krijgen over bepaalde taken en misschien wel nieuwe ideeën of om iets op een andere manier aan te pakken.  

Wanneer je goed duidelijk krijgt wat je wel en niet kunt doen, zul je meer rust gaan ervaren. Je grenzen zijn duidelijk en je gaat binnen je grenzen werken.

Bianca Hoogland

3. Lichamelijk welzijn verbeteren

Bij het verbeteren van het lichamelijk welzijn, denk je al gauw aan een juiste houding en het niet uitvoeren van herhalende bewegingen. Maar er is nog veel meer. 

Wat denk je van een werkplek met frisse lucht, planten en licht wat naar binnen komt? Dat doet ontzettend veel voor ons lichaam, maar ook voor onze geest.

En in een fijne werkruimte loop je graag een rondje, wat dan weer goed werkt tegen het vele en lange stil zitten!

Yoga en welzijn

In eerste instantie denk je natuurlijk dat Yoga helpt bij het verbeteren van de lichamelijke welzijn. Een Yoga practice kan je helpen bij het creëren van een juiste staan – en zithouding.

Ook kun je met Yoga je lichaam op een diepe manier stretchen, zodat je steeds meer spanning kunt loslaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningen in de rug – nek en schouders.

Met een regelmatige Yoga practice word je je steeds bewuster van je houding en hier raak je steeds meer aan gewend. En dan zul je dit uiteindelijk steeds vaker toepassen in je dagelijkse leven. 

Yoga draagt op nog meer manieren bij aan het welzijn op de werkvloer. Zo is er in de Yogales veel ruimte voor ademhaling en leer je écht goed adem te halen.

Wanneer je goed ademhaalt, voorzie je je lichaam van zuurstof en nieuwe energie. En zo kun je actief en creatief blijven op je werk. 

Ook is er ruimte voor meditatie en ontspanning. Zo kun je je aandacht naar binnen keren en tot rust komen.

Vanuit die rust kun je dan weer nieuwe stappen maken en je zult merken dat je dan opeens weer nieuwe ideeën krijgt. 

Diezelfde rust die je verkrijgt door je Yoga practice, kan je ook helpen om bepaalde situaties van een afstandje te bekijken.

Misschien zit een situatie op je werk of met je collega, je wel heel erg dwars en weet je niet zo goed wat je daaraan kunt doen of wil je juist heel snel en misschien wel vanuit een verkeerde gedachte handelen.

Tijdens een Yoga practice, leer je je gevoelens en gedachtes te observeren zodat je de situatie misschien wel vanaf een ander perspectief kunt zien.

Rolf van baalen

Corporate Yoga programma

Een corporate Yoga programma kan bedrijven ondersteunen bij het bevorderen van het welzijn van de werknemers.

Bij een corporate Yoga programma gaat het hele (of een groot gedeelte van) bedrijf aan de slag met Yoga lessen en ontspanningsoefeningen. Dit doen ze tegelijkertijd en ze zitten in hetzelfde traject.

Dit creëert al een gevoel van het samen doen en dat is een gevoel wat soms erg ontbreekt in de maatschappij.

Om iets samen te doen, zal iedereen zich meer verbonden voelen met elkaar. Dus naast dat het voor het lichamelijke en geestelijke welzijn heel veel oplevert, verbetert het ook het sociale welzijn. 

Wil je eens ervaren hoe Yoga kan helpen om spanning los te laten na een drukke werkdag? Doe dan eens de onderstaande Yin Yoga les mee!

Namaste,

Bianca


Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter