Werkstress verminderen – 5 tips om direct toe te passen!
Werkstress.
Iedereen heeft er wel eens last van en vaak helpt het ons om even extra alert te zijn. Toch hebben we vaak een hele negatieve associatie met stress omdat we er (te vaak) of langdurig last van hebben.
Een beetje spanning of druk kan helemaal geen kwaad, maar langdurige werkstress kan leiden tot burn-outs en vele andere vervelende klachten.
In dit blog besteed ik daarom graag wat aandacht aan:
- Wat werkstress precies is
- Wanneer werkstress teveel en ongezond wordt
- Hoe je werkstress kunt herkennen
- Hoe je werkstress kunt verminderen of zelfs voorkomen
En nog veel meer!
Wat is werkstress?
Zoals al beschreven, is een beetje stress niet ongezond. Stress helpt je namelijk om je lichaam in opperste paraatheid te brengen. Zo ben je extra alert en kun je ook zo snel mogelijk reageren.
Stress kan je ook helpen om extra geconcentreerd te werken.
Dit is dus een ‘gezonde’ vorm van stress. Dit is de spanning die je voelt voor een examen, sollicitatiegesprek etcetera. We hebben dit allemaal wel een keer gevoeld.
Stress heeft niet alleen maar met werk te maken. Stress kan ook ontstaan vanuit privé situaties. Denk maar aan een relatie die niet zo lekker loopt of zorgen om bepaalde kosten of zorgen om een familie lid.
Met werkstress bedoelen we uiteraard de stress die door werk veroorzaakt wordt en daar gaan we in dit blog beter naar kijken.
Wat zijn de oorzaken van werkstress?
We voelen ons steeds vaker gestresst. Thuis en op het werk. We nemen stress mee van huis naar ons werk en we nemen de werkstress weer meer naar huis.
Stress voelen we hierdoor niet meer alleen bij een bepaalde situatie of moment maar constant. We spreken dan van ‘chronische (werk)stress’.
Werkstress kan ontzettend veel oorzaken hebben. Denk maar aan het halen van deadlines en het afronden van projecten.
Hierbij is er een tijdsdruk, want het project moet op een bepaalde datum en tijd af zijn. Hoewel we de deadline al lang weten, voelen we vaak steeds meer stress richting het einde van die deadline.
Werkstress kan ook ontstaan door het aangaan van nieuwe projecten of nieuwe taken. Je zult hiervoor bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden moeten leren. Wanneer iets nieuw is, voelt dat misschien nog even onwennig.
Dit kan uiteindelijk ook stress opleveren omdat we het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn of omdat we nog harder gaan werken.
Soms kan het contact met collega’s ook voor stress zorgen. Vaak hebben we namelijk de neiging om onszelf te vergelijken met collega’s en het opmerken van deze verschillen kan ook stress geven.
Misschien creëer je namelijk wel het idee in je hoofd dat je collega het beter doet dan jij. Maar uiteindelijk pakt iedereen het natuurlijk op z’n eigen manier aan.
Het kan ook zijn dat je het gevoel van waardering mist. Misschien heb je het idee dat je niet de waardering ontvangt die je zou verdienen en dat kan je doen twijfelen aan jezelf.
Deze twijfel kan je stress opleveren en misschien ga je hierdoor wel nog harder werken dan nodig is.
Het voelen van een werkdruk is iets persoonlijks. Wat voor de een als een zware last kan voelen, kan voor de ander veel minder zwaar zijn. Voor de een kan het voelen van werkdruk dus eerder omslaan in stress dan bij de ander.
Hoe kun je werkstress herkennen?
Werkstress uit zich op veel verschillende manieren. Je kunt fysieke klachten ervaren in het lichaam. Vaak gaat stress vastzitten bij de rug, nek en schouders. Denk maar aan het optrekken van je schouders, dit gaat vaak onbewust terwijl je heel hard aan het werk bent.
Stress maakt je lichaam klaar om alert te reageren. Je hart zal sneller gaan kloppen, het bloed zal sneller gaan stromen en je spieren zijn actief aangespannen. Ook kun je misschien merken dat je onrustig of heel beweeglijk wordt.
Je kunt mentaal merken dat je niet meer de focus hebt die je gewend bent, dat je gedachtes alle kanten op gaan en dat je met verschillende dingen tegelijk bezig bent. Zo spring je met je aandacht van het ene naar het andere onderwerp.
Je kunt angst of paniek gevoelens krijgen. Angst om een deadline te halen of het gevoel krijgen dat je het niet goed doet. Het kan ook zo zijn dat je met een angstig gevoel wakker wordt op maandag ochtend omdat de werkweek weer begint.
Je kunt het ook gevoel krijgen dat je niet meer kunt ontspannen. Dus wanneer je dan eindelijk thuis bent, kun je merken dat je nog steeds met werk bezig bent. Misschien pak je zelfs je laptop erbij om nog even door te werken. Natuurlijk kan dit soms geen kwaad, maar wanneer je dit vanuit een onrustige reden doet, kan het zijn dat je te gestresst bent.
Stress kan ook invloed hebben op je slaap en energielevel. Het kan zijn dat je slechter inslaapt of dat je veel wakker ligt of wordt. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je vermoeid raakt en dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.
5 tips om werkstress te verminderen
Je kunt op verschillende manieren werkstress verminderen, maar dat is heel persoonlijk. Het is belangrijk om met je werkgever in gesprek te gaan wanneer je voelt dat het stresslevel te hoog wordt.
Hieronder geef ik je graag een paar tips om werkstress te verminderen:
1. Spreek het uit
Het aankaarten van stress, kan al ruimte geven. Zo erken je dat je je gestresst voelt en vanaf daar kun je stappen zetten om dit te verminderen.
2. Stel grenzen
Ook is het belangrijk dat je grenzen gaat stellen. Wanneer je bijvoorbeeld de neiging hebt om over te werken, spreek dan met jezelf af dat je op een bepaalde tijd naar huis gaat. Of zoek een rustige plek op, op je werk, zodat je zonder teveel afleidingen aan je project kunt werken.
3. Ontspan
Daarnaast is het belangrijk dat je op zoek gaat naar ontspanning, op een manier die voor jou werkt. Misschien is dat tijdens je pauze even een rondje buiten lopen. Thuis dingen doen, waarvan jij tot rust kunt komen.
Misschien ’s avonds een keer met een boek op de bank in plaats van naar de televisie kijken.
4. Yoga en meditatie
Yoga en meditatie kan hier ook heel goed bij helpen. Wanneer je erg gestresst bent, zal je ademhaling heel hoog in het lichaam zitten en snel gaan. De ademhaling is een heel belangrijk onderdeel van Yoga en in een les leer je om diep en rustig adem te halen.
Meditatie kan ook helpen om werkstress te verminderen. Je hoeft niet gelijk 30 minuten lang in kleermakerszit te zitten om de voordelen van meditatie te ervaren. 5 minuten is al een heel mooi begin.
Tijdens een meditatie gaat het niet om stilte in het hoofd, maar om het observeren van dat wat er in je omgaat. Door dit te observeren creëer je rust en overzicht. En dit heeft tijd en regelmaat nodig. Je zult niet gelijk na de eerste meditatie een wereld van verschil merken.
5. Een goede buikademhaling
Een diepe buikademhaling helpt om je zenuwstelsel en lichaam te laten ontspannen. Een paar diepe ademhalingen kan je even tot rust brengen in het moment. Wanneer je dit vaak blijft herhalen gedurende de dag, kalmeer je de hele dag je zenuwstelsel.
Wil je eens kennismaken met de Yoga ademhaling? Doe dan de video hieronder mee!
Kun je werkstress voorkomen?
Je kunt veel werkstress voorkomen, maar om eerlijk te zijn zul je het altijd wel een keer tegenkomen.
Je zult altijd wel een keer een project hebben, wat spannend is of wat je toch net iets meer moeite kost. Dus je kunt daarvoor een beetje stress ervaren.
Het is belangrijk om de stress zo snel mogelijk te herkennen en daarvoor is het belangrijk dat je je lichaam goed leert kennen en de sensaties daarvan.
Wanneer je merkt hoe je lichaam voelt in rust stand, kun je goed herkennen wanneer je lichaam stress ervaart. En wanneer je dit merkt, kun je gelijk handelen door iets meer rust te pakken of om extra ontspanning te creëren.
Het is ook goed om een goed beeld van jezelf te hebben, in wat je wel en niet kunt. Wat zijn je grenzen? Door een realistisch beeld van jezelf te hebben, kun je dus zelf goed aanvoelen wat je kunt doen en wat je stress gaat brengen. Zo kun je je grenzen al van tevoren aangeven.
Maar eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je altijd zorgt voor genoeg ontspanning, hoe je je ook voelt.
Kijk of je een routine kunt creëren op een dag, waarin je genoeg tijd voor jezelf in plant. Genoeg tijd om te eten, dus dat je niet je ontbijt onderweg naar je werk opeet.
Misschien kun je ook thuis tijd vrij maken voor een dagelijkse (korte) meditatie of een self practice. Dat hoeft dus niet lang of veel te zijn, 15 minuten per dag kan al genoeg zijn.
Kijk of je dus in ieder geval elke dag tijd voor jezelf kunt vrij maken. Tijd om iets te doen wat jou helpt om te ontspannen.
Liefs, Bianca
Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.