Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 apr 2018

Mindful ademhalen in 6 stappen

/
Geplaatst door
/
Comments6

Je dagen zijn druk en hectisch. Je loopt achter de feiten aan. Je zit in je hoofd en je maakt je zorgen over de kleinste dingen.

Je bent een verzeild geraakt in de chaos van je dagelijkse leven. Je voelt je even niet zo lekker. Nergens zin in. Je to-do lijstje lijkt eindeloos.

Pauze.

Neem een diepe ademhaling. Ontspan.

Wat is hetgeen wat je zo onrustig maakt? Waarom ren je jezelf constant voorbij? Waar ren je heen? Wat is er zo veel belangrijker dan dit moment?

Ik ken het gevoel.

Je rent constant ergens heen, maar je weet eigenlijk niet waar naar toe. Je bent als een schip zonder roer.

Het is tijd voor wat meer rust. Terug naar de essentie. Meer mindfulness. Meer leven, minder rennen. Meer genieten, minder zorgen. Terugschakelen van de hoogste versnelling, naar de laagste.

De adem is daarbij een reflectie van hoe we ons voelen en naar de wereld kijken. Door anders te gaan ademen, kunnen we ons anders gaan voelen.

Deze zes stappen om meer Mindful te ademen helpen je hiermee.

Mindful ademhalen

Mindful ademhalen in 6 stappen

1. Bewustwording

Om anders te gaan ademen en je uiteindelijk anders te voelen, is de eerste stap bewustwording. Je moet je bewust worden van je adem.

Je kunt dit doen door zogeheten ‘check-ins’. Je stopt dan met andere dingen die je aan het doen bent en checkt in bij je ademhaling. Je kunt jezelf voornemen om dit bijvoorbeeld een keer in het half uur doet.

Als je het moeilijk vindt of het vaak vergeet, kun je ook een timer of herinnering op je telefoon aanzetten.

2. Observeren

Als je bent ingecheckt bij je adem, kan je met gesloten of open ogen de adem gaan observeren. Probeer er niets aan te veranderen, maar observeer wat de adem op dit moment doet.

Observeer hoe snel de adem gaat. Hoe hij door het lichaam stroomt. Door je neus of door je mond. Eventuele pauzes of obstakels in het ritme van de adem. De temperatuur. Gewoon observeren zonder het te willen aanpassen.

3. Aanpassen

Nadat je de adem een tijdje geobserveerd heb, kun je de adem gaan aanpassen. Je kunt hem aanpassen zoals je wilt en wat goed voor je voelt. Mijn tips zijn deze:

 • Adem door je neus in plaats van je mond. Kijk of je dit aan kunt- en wilt passen.
 • Gebruik je middenrif, dit is je ademhalingsspier en dit zorgt ervoor dat je de adem niet vast zet in de borst. Kijk of je dit aan kunt en wilt passen.
 • Adem gelijkmatig. Probeer de inademing even lang te maken als de uitademing. Je kunt dit doen door de adem te tellen. Kijk of je dit aan kunt en wilt passen.
 • Let op het postuur van je lichaam. Zijn er bepaalde fysieke blokkades die de stroom van de ademhaling beperken. Probeer je lichaamshouding aan te passen om de stroom van de adem te vergemakkelijken. Kijk of je dit aan kunt en wilt passen.
 • Kijk of je de adem geluidloos kunt maken. Bovenstaande adviezen helpen je hierbij. Kijk of je dit aan kunt en wilt passen.

4. Concentreren

Blijf je een tijdje concentreren op de stroom van de ademhaling. Als je gedachten afdwalen is dat geen probleem. Breng ze steeds vriendelijk weer terug naar de adem zonder te oordelen.

Je gedachten dwalen af. Breng ze terug naar de adem. Je gedachten dwalen weer af. Breng ze weer terug naar de adem. Ga op in het ritme van de adem. Mindful ademhalen betekent dat je met je gedachten aanwezig bent bij de adem.

5. Voelen

Voel wat de ademhaling op dit moment met je doet. Maak hij je rustig? Of zorgt het juist voor paniek. Als het niet comfortabel voelt, ga je terug naar stap drie en kijk je wat je nog kunt aanpassen zodat de ademhaling wel goed gaat voelen.

Voel niet alleen de adem zelf, maar ook wat het doet met je lichaam en je geest.

6. Installeren

Maak voor jezelf een mentale notitie hoe je nu ademt. Installeer het Mindful ademhalen als het ware in je brein. Sla het op. Installeer ook het gevoel wat het met zich mee brengt terwijl je nog even op deze manier blijft doorademen.

Installeer vervolgens ook de intentie. Neem jezelf voor om vandaag regelmatig terug te komen bij je ademhaling.

Ga vervolgens rustig verder met je dag.

Bovenstaande stappen kun je binnen enkele minuten uitvoeren. Neem er zo kort of lang de tijd voor als je zelf nodig denkt te hebben.

Aan de slag met een compleet Mindfulness programma? Bekijk hier de details van onze online cursus.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Lily

  Prettig zo een stappenplan! Duidelijk, helder en bruikbaar.
  Een vraag :wat bedoel je met de intentie van de ademhaling?

  1. Rolf

   Hi Lily! Fijn om te horen! Met intentie bedoel ik de intentie om meerdere keren per dag bewust en Mindful te ademen en de effecten die dit met zich meebrengt. Zo wordt het steeds gemakkelijker om gedurende de dag Mindful te ademen.

 2. Geraldine

  Goed stappenplan! Net wat ik vandaag nodig had op het werk. Niet enkel vandaag! Ik probeer het iedere nieuwe dag! Thanks ! Namaste ! Geraldine

 3. Echt leuk om zoveel manieren van aandacht aan je ademhaling te geven! Je hebt er ook zoveel informatie over, en in de yoga zoveel specialisaties, geweldig! En dit over iets waar de meeste mensen pas bij stilstaan als het ophoudt! Ik heb ook nog een eenvoudige toevoeging op het artikel. Je telt 10 keer je in en uitademing. Dit kan je vaker doen op een dag en het brengt snel rust met vriendelijke groet

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie! En er is inderdaad ontzettend veel te ontdekken over de adem! Mooie toevoeging, lijkt een beetje op Zen meditatie! 🙂

Laat een reactie achter