Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 aug 2018

Innerlijke rust – Belangrijker dan ooit tevoren

/
Geplaatst door
/
Comments2

In onze blogs hoor je het vaak voorbij komen, het bereiken van innerlijke rust en mindful leven.

In dit blog leg ik je graag uit waarom dit in mijn ogen zo belangrijk voor je is. Ook geef ik je graag een aantal tips om een meer rust te vinden 🙂

Innerlijke rust

Rust vinden in een drukke samenleving

Innerlijke rust vinden en mindful leven zijn populaire onderwerpen die je steeds vaker voorbij ziet komen. De reden daarvoor is de toegenomen druk en stress die we vandaag de dag ervaren.

Technologie zorgt ervoor dat we altijd bereikbaar zijn, en het is daardoor lastig om je af te sluiten van prikkels en om tijd voor jezelf te nemen.

Er wordt veel van ons verwacht, waardoor het vinden van innerlijke rust belangrijker en moeilijker is dan ooit tevoren.

Mijn uitdaging om meer rust te vinden

Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden erg gestresst was. Ik was juf op de basisschool, waarbij er veel druk gelegd werd op de docenten. Daarnaast was ik een typische perfectionist, wat de druk nog hoger maakte.

Ik was constant bezig om mijn lessen zo goed mogelijk te geven, wat me soms zoveel energie kostte dat ik mezelf vergat. Langzaam merkte ik dat stress en mijn perfectionisme leidden tot zoveel onrust dat ik het moeilijk vond om mindful te leven.

Ik ontdekte hierdoor hoe waardevol het is om te leven met een bepaalde berusting. Toen ik dit steeds beter onder de knie kreeg, begon ik dan ook steeds meer het belang van innerlijke rust te ontdekken.

Het belang van innerlijke rust

Innerlijke rust is een heerlijk gevoel. Geen zorgen, geen stress en leven in volle tevredenheid.

Sommige mensen ervaren dit vrij natuurlijk, terwijl anderen dag en nacht piekeren over gevoelens en ideëen met ontzettend veel stress tot gevolg.

Innerlijke rust is belangrijk om meer uit het leven te kunnen halen. Je staat meer stil bij het moment en je bent er echt, in plaats van aan de zijlijn te staan.

Toen ik serieus aan de slag ging om meer rust te vinden, kwam ik al snel achter de volgende voordelen:

Minder stress en burn-outs

Wanneer je rustig bent in je hoofd kun je hoofd- en bijzaken beter van elkaar scheiden. Je weet daardoor wat je moet prioriteren waardoor je gemakkelijker kunt omgaan met stress.

In plaats van een hoop stress, pak je beetje bij beetje ideëen of taken van de hoop die je wegwerkt.

Toen ik dit leerde door Mindfulness oefeningen leerde ik stress steeds beter “op te delen”. Het werd daardoor makkelijker om de stress stap voor stap af te bouwen voor dit de kans kreeg om te escaleren tot bijvoorbeeld een burn-out.

Mindful leven

Actief werken aan meer rust in je leven zorgt ervoor dat je meer in het nu-moment bent. Je kunt dit bijvoorbeeld bereiken door je omgeving zo aan te passen dat je minder prikkels ervaart.

Zo zorgde ik er bijvoorbeeld voor dat mijn omgeving altijd opgeruimd was en ik niet werd afgeleid door spullen, foto’s of andere prikkels als ik mijn focus en rust wilde trainen.

Soms wanneer ik alsnog veel stress voelde besloot ik om me een paar dagen alleen terug te trekken op een meer afgelegen locatie en een digitale detox te doen. Door de prikkels om me heen te laten afnemen kon ik me daardoor meer richten op het vinden van rust.

Ik leerde mezelf aan meer Mindful te leven, waardoor ik het gevoel kreeg vele malen meer uit het leven te halen.

Gelukkig zijn

Wanneer je innerlijke rust hebt, voel je je sneller tevreden en gelukkig. Sinds ik actief bezig ben met het werken aan rust in mijn leven, is het veel makkelijker om “gewoon gelukkig te zijn”.

Waar ik voorheen eindeloos kon piekeren over van alles, heb ik nu veel meer het gevoel gekregen dat ik ben waar ik wil zijn, en doe wat ik wil doen. Een fantastisch gevoel dat ik iedereen kan aanraden 😉

Hoe vind je meer rust?

In mijn zoektocht naar meer rust ben ik erachter gekomen wat voor mij goed werkt: Het verminderen van prikkels in mijn leven, Yoga, mediteren en Yoga Nidra.

Verminder de prikkels in je leven

Het verminderen van prikkels heeft mij erg geholpen om direct meer rust te ervaren. Bekijk daarom eens je omgeving en je levenspatroon, en word je bewust van alle prikkels waaraan je wordt blootgesteld.

Kijk vervolgens of je deze prikkels kunt verminderen en neem de maatregelen die daarvoor nodig zijn.

Train jezelf met Mindfulness meditaties

Mindfulness meditaties zijn voor mij onwijs efficiënt geweest om snel minder stress te ervaren en mijn focus beter te ontwikkelen. Ik heb hiervoor veel oefeningen gebruikt die we later aan onze Mindfulness cursus hebben toegevoegd. Deze oefeningen hebben zich bij mij dubbel en dwars bewezen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra oefeningen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik me beter leerde ontspannen. Ik kon hierdoor al snel beter slapen en legde mijn piekergedachten gemakkelijker naast me neer.

 

Deze drie elementen hebben mij heel goed geholpen om meer rust in mijn leven te vinden en me lekker te focussen op het hier en nu 🙂

Heb jij wel eens moeite om rust te vinden? Laat het me weten in een comment hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Kit

    Mooi stuk. Ik heb de afgelopen weken vakantie gebruikt om een basis neer te zetten. Veel yoga, minfulness cursus herhaald en gestart met yoga Nidra. Ik voel me rustig en relaxt. Heb een fijne periode gehad met kinderen (terwijl ik normaal de zomervakantie wel erg lang vind duren voor de kids?) nu de uitdaging om dit gevoel te houden, oefeningen te blijven doen ook in de hectiek van werken in het onderwijs, kinderen, sporten. Ik ga de uitdaging aan het komende schooljaar!

Laat een reactie achter