Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jul 2020

Een loopmeditatie – ontdek de kracht van mindful wandelen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een loopmeditatie of mindful wandelen, hoe doe je dat precies?

Vaak zijn we met onze aandacht niet in ons lichaam als we ergens naartoe lopen. Ons hoofd is al op de plek van bestemming maar ons lichaam is dat nog niet.

Misschien herken je dat wel van jezelf of van anderen die je op die manier voorbij ziet lopen. Het hoofd rechtop, het bovenlichaam iets naar voren gebogen, een strakke blik vooruit en het onderlichaam dat als het ware mee huppelt..

Als je je aandacht ergens anders hebt dan bij het lopen, merk je niet op wat er op dat moment is. Met aandacht lopen, of een loopmeditatie, maakt dat je meer bewust bent van je omgeving.

Je merkt zaken die er op dat moment zijn eerder op, dat kan bijvoorbeeld (heel fijn!) een losse tegel zijn op straat waar je dan omheen kan lopen in plaats van erover te struikelen of je ziet gevaarlijke verkeerssituaties al lang voor ze daadwerkelijk plaatsvinden.

Maar een loopmeditatie heeft meer voordelen en in dit blog vertel ik je daar graag wat meer over. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Hoe je kunt lopen met aandacht
  • Hoe je met aandacht staat
  • Op welke manier je een loopmeditatie correct uitvoert

En nog veel meer! Lees je mee?

mindful wandelen

Mindful wandelen, hoe doe je dat?

Met aandacht lopen, tja, hoe doe je dat, vooral als het zo “druk” is in je hoofd? Een manier om dat te doen is een van de oudste vormen van meditatie: de loopmeditatie.

“Toen de Boeddha ontwaakte, liep hij met volle aandacht de natuur in en genoot van alles wat hij waarnam. Treedt in de voetsporen van de Boeddha…”

In stilte, met vertraagde pas, volg je met elke voetstap je ademhaling. Je keert terug naar de werkelijkheid van dit moment, loopt in het hier en nu en laat de alledaagse stress van ”het achter jezelf aanlopen” los. Je ervaart ontspanning en ruimte.

Hierdoor is het mogelijk naar binnen te keren en te genieten van wat er is. Zeker in de drukke wereld van vandaag heb je daar ontzettend veel voordeel van. In de video hieronder vertel ik je daar graag wat meer over:

Met aandacht staan in je loopmeditatie

Zoek om te beginnen met een loopmeditatie een plek, binnen of buiten, waar je de ruimte hebt om heen en weer te lopen. Een ruimte waarin je minimaal 10 stappen kunt maken is voldoende.

Je gaat straks in één lijn heen en weer lopen in de ruimte; kies de lijn of het pad uit dat je wilt gaan lopen.

Ga staan aan het begin van het pad en zet beiden voeten op breedte van je heupen, zet je voeten voor je gevoel recht neer, je liezen ontspannen, schouders naar achter, kin iets ingetrokken, je kruint is het hoogste punt. Sta in Tadasana.

Als je wilt mag je je ogen sluiten. Vind je het niet prettig om je ogen te sluiten kijk dan met een zachte blik een paar meter voor je op de grond. Breng je aandacht naar binnen, voel je adembeweging.

Breng dan je aandacht naar beiden voeten. Voel de raakvlakken van je voeten met de grond. Voel waar de linker- en rechterkant van je voeten de grond raken, voel waar je voorvoeten de grond raken en waar je hielen de grond raken.

Misschien merk je verschil op tussen je linker en je rechtervoet?

Beweeg het lichaam

Beweeg nu je lichaam heel langzaam naar de rechterkant, maar houdt beiden voeten op de grond; voel wat er onder je voeten gebeurd.

Misschien kun je opmerken dat er meer gewicht aan de binnenkant van je linkervoet komt en meer gewicht aan de buitenkant van je rechtervoet.

Beweeg nu met al je aandacht je lichaam naar links, ook nu weer houdt je beiden voeten op de grond; voel wat er onder je voeten gebeurt als je langzaam je gewicht naar je links brengt.

Doe dit een aantal keer, beweeg van rechts naar links en weer terug; maak dan de bewegingen steeds kleiner tot je voor je gevoel in het midden staat en blijf daar dan staan; voel de linker- en rechterkant van beiden voeten en wees je bewust van je ademhaling.

Beweeg dan je lichaam naar voren zodat je meer op je voorvoeten komt te staan. Voel wat er onder je voeten gebeurt, breng dan het gewicht naar de achterkant van je voeten zodat je meer op je hielen komt te staan.

Beweeg een aantal keer van voren naar achter en weer terug en adem bewust. Maak dan de bewegingen steeds kleiner totdat je voor je gevoel in het midden staat.

Blijf even zo staan en open dan je ogen, houd je blik zacht en kijk een paar meter voor je op de grond.

loopmeditatie

Met aandacht lopen: de Loopmeditatie

Na het staan kun je beginnen met de loopmeditatie.

Je staat aan het begin van het pad en staat in Tadasana. Voel de aanraking van je voeten met de grond; binnen-en buitenkant, voorvoet en hiel. Je benen zijn iets van het slot af

Voel de beweging van je adem en ga zo laag mogelijk ademen in je buik. Laat je hele bekkenbodemgebied als het ware zakken richting de grond en kijk met een zachte blik een paar meter voor je op de grond.

Begin met lopen met vertraagde pas en wees je bewust van je adem. Loop je pad tot je aan het eind bent en zet beiden voeten op breedte van je heupen en wacht even.

Draai je dan heel bewust om, sta weer in Tadasana en loop dan weer met vertraagde pas naar de andere kant. Ook daar draai je je weer met al je aandacht om. Blijf even staan in Tadasana en loop dan weer naar de andere kant.

Loop op deze wijze 10x heen en weer. Na 10x draai je je voor een laatste maal om en blijf je staan in Tadasana. Sluit je ogen en voel even na. Wat merk je op?

Aan de slag met mindful wandelen

Ik nodig je uit je pas nog meer te vertragen tijdens je loopmeditatie.

Begin weer vooraan je pad en sta in Tadasana, neem daarvoor je tijd. Je blik is zacht gericht naar een paar meter voor je op de grond. Voel je voeten op de grond, je benen zijn iets van het slot af.

Breng dan al je gewicht naar je rechtervoet. Wanneer al je gewicht op je rechtervoet is, til je heel bewust je linkervoet omhoog en zet deze een heel klein stukje verder op de grond neer. Eerst je hiel en dan je voorvoet, je gewicht is dan nog op je achterste voet, op je rechtervoet dus.

Verplaats dan je gewicht naar je voorste voet, beiden benen blijven van het slot af en zijn iets gebogen. Til vervolgens je achterste (rechter)voet bewust op. Laat eerst je hiel naar boven komen en dan je voorvoet.

Zet deze een klein stukje verder voor je op de grond neer, je gewicht is nog op je achterste voet (linkervoet).

Verplaats dan je gewicht naar je voorste voet en til je achterste voet bewust op. Eerst je hiel en dan je voorvoet en zet deze een klein stukje verder voor je op de grond neer.

Eerst je hiel en dan je voorvoet, ga zo door tot je op eigen tempo op de beweging van je adem bewust stap voor stap je voeten op de grond zet. Loop je pad met deze vertraagde pas 1x heen en weer.

Als je dat gedaan hebt en klaar bent met de loopmeditatie, draai je je om, sta in Tadasana, sluit je ogen en voel even na. Ga na de loopmeditatie liggen op je mat in savasana; blijf zolang liggen als je wilt.

Hoe heb jij deze loopmeditatie ervaren? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter