Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 okt 2021

Hoogsensitiviteit en Yoga, hoe zijn ze verbonden?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Ongetwijfeld heb je deze termen al eens eerder gehoord.

Het wordt ook wel beschreven als ‘Een intolerantie van het zenuwstelsel dat bovengemiddeld gevoelig is voor signalen en prikkels van buitenaf’.

Eerlijk gezegd vind ik de term Hoogsensitiviteit helemaal niet zo belangrijk. Waar ik veel benieuwder naar was een aantal jaren geleden, is wat hoogsensitiviteit nu precies inhoudt.

Na het doen van het nodige onderzoek ben ik tot een aantal inzichten gekomen. In dit blog deel ik ze graag met je, zo kom je te weten:

 • Wat de kenmerken van hoogsensitiviteit zijn
 • Welke voor- en nadelen vaak gepaard gaan met hoogsensitiviteit
 • Hoe Yoga je kan helpen als je hoogsensitief bent

En nog veel meer!

Yoga en Hoogsensitiviteit

Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

1. Ben ik hoogsensitief?

Wanneer je hoogsensitief bent ervaar je prikkels een stuk intenser dan de meeste andere mensen. Door een test te doen kun je vaststellen of je mogelijk hoogsensitief bent. Verderop in dit blog vind je een test om dit te checken!

2. Welke voordelen heeft hoogsensitiviteit?

Hoogsensitief zijn kan je in staat stellen om contact te voelen met alles om je heen, ook op spiritueel gebied (dus nog veel meer dan datgene wat je ziet)

3. Welke nadelen heeft hoogsensitiviteit?

Wanneer je hoogsensitief bent kun je wat je ervaart soms moeilijk energetisch controleren. Dit kan voor veel onrust en stress zorgen.

We become our experiences, and our experiences become us

Vanuit mijn onderwijsperiode wist ik dat iedereen informatie op een andere manier het beste opneemt.

De ene persoon onthoudt informatie beter door te luisteren, een ander door te lezen en weer iemand anders is veel visueler ingesteld.

Wat ik interessant aan hooggevoeligheid vind, is de energetische manier waarop signalen en prikkels binnenkomen en verwerkt worden.

Er zijn dus niet alleen diverse manieren waarop informatie opgenomen wordt, maar er is ook een energetische trillingsfrequentie die meespeelt.

Iedereen draagt een energetische trilling met zich mee. Kort gezegd, hoe hoger deze trilling is, hoe meer je verbonden bent met alles om je heen. Een hoogsensitief persoon voelt anderen snel aan en heeft een sterke intuïtie.

Kortom; het is een heel mooi, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar systeem. Kwetsbaarder dan iemand die een lagere energetische trilling met zich meedraagt.

Voorbeelden van Hoogsensitiviteit

Een aantal kenmerken van Hoogsensitiviteit zijn:

 • Overgevoeligheid voor geluiden en licht
 • Moeite hebben met veranderingen in je leven
 • Als er veel drukte om je heen is, dan heb je daar best wel last van
 • Je bent een redelijk gesloten persoon
 • Je hebt meer tijd nodig om gebeurtenissen en ervaringen te verwerken
 • De energie in een groep kun je heel snel aanvoelen
 • Je hebt een hele sterke intuïtie.
 • Aanvoelen wat er gebeurt in je lichaam en daarmee begrijpen wat er gaande is is voor jou geen probleem.

Voor mijzelf persoonlijk waren deze kenmerken zeker herkenbaar, maar het was voor mij niet belangrijk om er de stempel “Hoogsensitief” op te plakken.

Vanuit het veel beoefenen van Yoga merk ik ook dat ik steeds gevoeliger wordt voor datgene wat er in mijzelf, maar ook om me heen gaande is.

In de video hieronder vertelt Rolf je graag wat meer over hoe je met hooggevoeligheid kunt omgaan.

Hoogsensitiviteit testen

Wanneer je vermoed dat je hoogsensitief bent, kan een test meer zekerheid geven om dit vast te stellen. Deze test van hoogsensitief.nl kan je daarbij helpen!

De lusten en lasten van hoogsensitiviteit

Aan de ene kant vind ik het heel mooi om steeds meer in contact te staan met mijzelf en alles om me heen. Maar tegelijkertijd kan het niet goed controleren van deze energie, uiteindelijk ook leiden tot vermoeidheid, frustratie en stress.

Waar de kenmerken van een Hoogsensitief persoon heel mooi zijn en je in staat stellen om contact te voelen met alles om je heen, ook op spiritueel gebied (dus nog veel meer dan datgene wat je ziet), wordt het tegelijkertijd ook heel moeilijk om alles wat je ervaart energetisch te controleren. En dit kan voor veel onrust en stress zorgen!

Bijvoorbeeld gevoelens van anderen die je aanvoelt en opneemt alsof dat jouw gevoelens zijn. In plaats van deze aan te voelen, maar jezelf daar voor te beschermen.

Je bewust te zijn van het feit dat deze gevoelens niet van jou zijn, maar van iemand anders.

Ik werd dus heel nieuwsgierig naar hoe je ervoor kon zorgen dat je deze als kracht kunt gebruiken, zodat het je meer oplevert dan dat het onnodige energie kost.

Want willen we in essentie onze energie niet zoveel mogelijk sturen richting datgene wat écht belangrijk is in ons leven? Wat ons leidt richting onze dromen en doelen?

Hoe Yoga je kan helpen bij Hoogsensitiviteit

Ik ga je niet zeggen dat Yoga de oplossing is voor ieder hoogsensitief persoon. Belangrijk is dat je voor Yoga openstaat, dat kun je niemand dwingen. Maar je kunt het natuurlijk altijd eens heel rustig aan proberen!

Tips en tricks voor een hoogsensitieve Yogi

 • Luister naar je eigen mogelijkheden en beperkingen. Voelen is begrijpen.
 • Sluit je ogen tijdens je practice of kijk met een ontspannen blik. Veel om je heen kijken zorgt ervoor dat je energie lekt richting allerlei randzaken die niet belangrijk zijn voor je practice,
 • Maak zo min mogelijk gebruik van diverse stimuli als muziek of wierook als dat je afleidt. Omdat je zintuigen vaak veel waarnemen, kunnen geuren en geluiden ook sterker binnenkomen. Gun jezelf dus iets meer rust, zodat je zintuigen iets minder te doen krijgen en je beter naar binnen kunt keren.
 • Richt je op de Yoga ademhaling, waardoor je dichter bij jezelf komt in plaats van dat je je meer naar buiten keert. Hiermee kalmeer je ook direct je mind.
 • Mediteer regelmatig om weer even dichtbij jezelf te komen. Het geeft je weer een frisse blik en zorgt ervoor dat je een extra laagje bewustwording creëert. Dat je niet direct reageert op de situatie om je heen, maar dat je eerst een stapje terug doet van wat er gebeurt. Dit zorgt voor het effectiever sturen van je energie en meer rust in jezelf.
 • Luister naar wat je nodig hebt. Als je voelt dat er iets meer spanning uit je lichaam gewerkt moet worden doormiddel van beweging, voordat je kunt ontspannen, kies dan misschien voor een Hatha/Vinyasa les. Maar als je merkt dat je kopje bijna overstroomt van spanning, kijk dan eens wat een Yin Yoga of Restorative Yoga les je kunnen brengen.

Al deze Yogavormen kun je vinden op ons practice platform. Neem zeker eens een kijken als het je leuk lijkt om laagdrempelig kennis te maken met Yoga en tegelijkertijd veel Yogastijlen te ontdekken 🙂

Practice online yoga

Vermoed jij dat je hoogsensitief bent? En hoe richt jij je leven in om hier goed mee om te gaan? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter