Hooggevoeligheid – een last of een superpower?
Hooggevoeligheid is een superpower. Een van de dingen die ik zelf heb gemerkt in de jaren dat ik Yoga beoefen, is dat ik een stuk gevoeliger ben geworden voor dingen.
Hierin ben ik niet uniek. Bijna dagelijks krijgen we namelijk mailtjes van yogi’s met vragen over hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit.
Verrassend genoeg denken veel van hen dat hooggevoeligheid iets slechts is, en dat ze niet normaal meer kunnen functioneren.
Hooggevoeligheid is naar mijn mening echter eerder een gave dan een last. Je hebt hierdoor namelijk een completere, en misschien dus wel betere, ervaring van het leven. Ook zijn we hierdoor beter in staat om contact te leggen met anderen of de natuur.
Toch heeft hooggevoelig zijn ook een aantal nadelen. In dit blog ga ik daarom wat dieper in op hooggevoeligheid zodat je er zoveel mogelijk de voordelen van kunt ervaren.
Hooggevoeligheid herkennen
Hooggevoeligheid is een redelijk nieuw begrip dat vooral de laatste paar jaren steeds bekender is geworden. Nu het begrip steeds bekender wordt, komen meer mensen ermee in aanraking en kunnen zich ermee identificeren.
Hooggevoeligheid staat ook wel bekend als hoogsensitiviteit of simpelweg als hoogsensitief zijn. Deze termen worden dus door elkaar heen gebruikt.
Waarschijnlijk ben je erg benieuwd of jij ook hoogsensitief bent, herken jij je misschien in de onderstaande kenmerken van hooggevoeligheid?
1. Wanneer je een ruimte binnenkomt voel je direct een bepaalde sfeer hangen
Herken je het gevoel dat je een pand betreedt en hierbij direct een sterk gevoel krijgt? Hooggevoelige mensen voelen de sfeer in een ruimte sterk aan, en voelen zich hier vervolgens fijn bij of juist niet.
Waar het vandaan komt weet je misschien niet, maar sommige plekken hebben gewoon een fijnere energie dan andere.
2. Je voelt feilloos aan hoe iemand in z’n vel zit
Zeker wanneer je iemand al wat beter kent, voel je direct aan hoe een persoon in zijn of haar vel zit. Zonder ook maar één woord te wisselen weet jij al of er iets aan de hand is, en hoe ernstig het ongeveer is.
Het komt vaak voor dat mensen die hun emoties proberen te verbergen, het gevoel hebben niets voor jou te kunnen verstoppen.
3. Je droomt vaak weg en je hebt een rijke fantasie
Het overkomt je vaak dat je uit het raam staart, of tijdens een wandeling helemaal wegdroomt. Je hebt een ontzettend rijke fantasie die soms maar weinig raakvlakken heeft met de realiteit. Dat maakt jou echter niet uit, soms is het gewoon heerlijk om lekker weg te dromen.
4. Buien van melancholie en emotie overvallen je regelmatig
Wanneer je een mooie film ziet, muziek luistert of een kunstwerk ziet, kun je erg emotioneel worden. Je gevoelige kant is sterk ontwikkeld, en op dit soort momenten ervaar je dat heel bewust.
5. Stilte en rust vind je heerlijk, en je denkt veel na
Een drukke omgeving vind je vaak onprettig. Hoewel je het misschien leuk vindt om de stad te bezoeken, trek je je liever terug in een rustige omgeving. Daarnaast denk je vaak veel na.
Ben jij hooggevoelig?
De kans is groot dat je tijdens het doornemen van de bovenstaande punten, misschien wel een beetje hoopte om hooggevoelig te zijn.
Geloof me, je bent daarin niet de enige. Hoogsensitief zijn heeft namelijk een mysterieus imago. Je hebt namelijk een ‘gave’ die de meeste andere mensen niet hebben.
Of die gave ook altijd voordelig is, is echter de vraag. Als hooggevoelig persoon ben je namelijk veel gevoeliger voor prikkels. Dat klinkt misschien als iets kleins, maar het is van grote invloed op je dagelijkse leven.
Hooggevoeligheid en prikkels
Wanneer je hooggevoelig bent, ervaar je het leven intenser. Zoals ik eerder al noemde, brengt dat voordelen met zich mee. Maar zoals bijna alles in het leven heeft ook hooggevoeligheid ‘nadelen’.
Als hoogsensitief persoon krijg je veel meer prikkels binnen. Wanneer je bijvoorbeeld een gesprek met iemand voert, richt je je namelijk niet alleen op wat de persoon zegt. Ook de lichaamstaal en de ‘vibe’ die om de persoon heen hangt pik je op. Tegelijkertijd verwerk je de sfeer die in een ruimte hangt, en nog talloze andere prikkels.
Al deze prikkels komen binnen en moeten door je hersenen verwerkt worden. Je krijgt daardoor sneller een gejaagd gevoel dan niet-hooggevoelige mensen, en kunt het gevoel krijgen dat je minder stress aankunt dan andere mensen.
Je kunt hier best onzeker van worden, omdat je al snel het gevoel krijgt dat er iets mis is met je. Maar natuurlijk is dat niet het geval, het is alleen wel belangrijk dat je leert omgaan met je hoogsensitiviteit.
Omgaan met hooggevoeligheid
Wanneer je weet dat je hooggevoelig bent, is het belangrijk om te leren hoe je hiermee omgaat. Een belangrijk punt hierbij, is om de prikkels om je heen te verminderen.
Door prikkels te verminderen, komen er tenslotte minder prikkels bij je binnen die je moet verwerken. Je hebt daardoor meer rust in je hoofd en je kunt beter omgaan met je hoogsensitiviteit.
Manieren om prikkels te verminderen, zijn bijvoorbeeld door vaak rustige plekken op te zoeken. Ook kan het goed helpen om tijdens het werk bijvoorbeeld, in volledige stilte te werken. Een tv of radio op de achtergrond, kan je namelijk onbewust extra prikkels geven. Sta dus goed stil bij alle prikkels in je leven, en probeer deze zoveel mogelijk te verminderen.
Een andere tip, is om meer ruimte te creëeren tussen prikkels en de reactie daarop. Wanneer er veel prikkels binnenkomen, zijn we namelijk al snel geneigd om ons te laten leiden door deze prikkels.
Door ruimte tussen een prikkel en reactie te creëeren, krijg je meer controle over je leven. Het wordt dan gemakkelijker om prikkels bewust te ervaren, en vervolgens te besluiten of je iets met de prikkel wilt doen of niet.
Je leert daardoor om prikkels bewust te filteren waardoor je meer rust in je leven krijgt.
Ruimte tussen prikkels en reacties
Het creëeren van ruimte tussen prikkels en reacties is echter niet altijd gemakkelijk. Het vraagt namelijk niet alleen om de bewustwording van prikkels, maar ook om een krachtige controle over je mind.
Meditatie is hiervoor een geschikt middel, net als Mindfulness. Mindfulness helpt je om de controle over je mind te vinden, en bewust om te gaan met de prikkels die binnenkomen.
Wanneer je hier serieus mee aan de slag wilt gaan, is het verstandig om je goed te verdiepen in Mindfulness.
Mocht je hierin geïnteresseerd zijn wil ik je graag uitdnodigen om eens onze mindfulness cursus te bekijken. Hierin geven we je namelijk handige tools voor een krachtige controle over je mind.
Ben jij hooggevoelig? En hoe ga jij hiermee om? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Man, 47jr, HSP,
Het thema HSP houdt me al een tijdje bezig en het eerste wat me opvalt is het verschil in wat HSP betekent voor vrouwen of mannen.
Voor vrouwen zie je vaak dat het een kracht is, terwijl mannen het meestal ervaren als last.
Dit is natuurlijk voor een groot deel cultuur en maatschappelijk bepaald.
Ik denk dat iedereen dit wel begrijpt en ik zal hier verder niet op ingaan.
Waar ik wel wat dieper op in wil gaan is;
Dat er (vooral bij jongens) vaak een onderliggende oorzaak is voor het feit dat ze hooggevoelig zijn.
Deze onderliggende oorzaak kan ik misschien het beste omschrijven als “snelle denker”.
Je zou het ook kunnen omschrijven als “hoogbegaafd “, maar ik krijg een beetje jeuk van dat woord ?.
Deze kinderen zijn in staat, razend snel, allerlei linken te leggen en diepe gevoelens en gedachten te ervaren.
Ze hebben een groot begrip van de wereld om hun heen en lopen een paar stappen voor op hun omgeving.
Wat overigens niet betekent dat ze, per definitie, goed presteren op school.
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het pas echt problematisch wordt als dit aspect nooit gezien wordt.
Ik kreeg te maken met heel veel afwijzing voor mijn gedrag.
Dit heb ik als waarheid aangenomen en ben uiteindelijk mezelf gaan afwijzen.
Tijdens dit proces ben ik veel van mij prachtige eigenschappen en talenten verloren.
Hoog tijd om deze terug te vinden!
Wat ik wil zeggen met mijn verhaal; kijk nog iets verder dan het label HSP.
Dit label alleen, is niet genoeg om te begrijpen wat er is.
Dit is overigens geen kritiek op het mooie artikel, enkel een persoonlijke aanvulling.
Voor mij is het erg belangrijk om mezelf te begrijpen en dit inzicht heeft me enorm geholpen.
Nu valt alles op zijn plaats.
Edwin.
Hi Edwin,
Hooggevoeligheid is iets waar je je zeker niet voor hoeft te schamen. Het is erg mooi om te horen welke transitie je hebt doorgemaakt om tot je inzichten te komen, ik denk namelijk net als jij dat hoogevoeligheid eerder een kracht is dan een zwakte.
Groetjes,
Rolf
Beste Rolf, ja ook ik ben hsp al van kinds af aan, voelde ik dingen ed, feilloos aan. Maar het is pas sinds anderhalf jaar dat ik weet dat dat hsp is en ik niet de enige ben. Inderdaad sirene vd brandweer het wisselen vd seizoenen, water op je huid geuren noem maar op, ik pikt het zo eruit. Maar vreemd genoeg zitten er ook subtiele prikkels tussen, en stiekem vind ik het ook wel eens prettig de prikkels van wat dan ook te krijgen. Ik haal veel voldoening uit het vinyasa flow yoga lichamelijk voel ik de subtiele signalen terwijl ik anderzijds mijn rust vind in de studio, ik heb in schiedam een erg goeie docente met veel compassie, ook dat voel ik en is best aangenaam,wanneer iemand je begrijpt terwijl je niets hoeft uit te leggen.
Frank.
Hi Frank,
Mooi om te horen dat je goed weet hoe je met je hooggevoeligheid om moet gaan. Het klinkt alsof je een goede balans hebt gevonden 🙂
Groetjes,
Rolf
Soms een last, soms een superpower. Samenwonen met een ADHD’er die een onstilbare honger naar prikkels heeft, is soms een uitdaging. Maar ook ‘nee zeggen’, dingen durven afzeggen/missen, niet schamen voor… zo zijn er nog wel wat dingetjes die ik het lastig vind maken. Op m’n werk kan ik het gelukkig vooral als superpower gebruiken en nu ik begonnen ben met de YTT en dus meer “moet” mediteren merk ik dat ik minder snel leeg loop.
Fijn stukje om te lezen!
Mooi gezegd Helena! En je hebt gelijk, het kan zeker ook een last zijn in sommige gevallen. Yoga en meditatie zijn middelen om beter te leren omgaan met hooggevoeligheid waardoor het meer een kracht wordt, in plaats van een last.
Ik omarm mijn hooggevoeligheid met alle liefde die ik in mijn hart voor mezelf maar ook voor anderen heb , eerst was ik er jaren mee aan het worstelen en regelmatig uitgeblust nu heb ik sinds twee en half jaar een weekritme met zowel actieve ritme onderdelen als ontspannen ritme onderdelen , ik wissel deze af met elkaar en zo raak ik niet meer overprikkeld mocht dat wel een keer het geval zijn dan is een mindfulnessmeditatie van rob brandsma voor mij helend en daarna kalmerende muziek met bewegende beelden uit de natuur een medicijn voor mijn onrustige geest op dat moment en daarnaast heb ik uiteraard goede medicatie en wekelijks een huisbezoek vanuit de GGZ om te delen waar ik tegenaan loop maar ook wat er goed gaat in mijn leven 😉 keuzes en beslissingen maken doe ik met mijn intuitie en wijze geest , Paulina