Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 nov 2022

Maangroet Yoga serie stap voor stap uitleg (Chandra Namaskar)

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Maangroet bij Yoga, in het Sanskriet ook wel Chandra Namaskar genoemd, is een serie van twaalf Yoga oefeningen die bij voorkeur voor ’s avonds uitgevoerd wordt.

Chandra betekent Maan. En Namaskar betekent groet. Chandra Namaskar is dus een groet aan de maan, ofwel de Maangroet.

In verschillende Oosterse tradities, maar ook hier in het westen staat de maan symbool voor een kalme en vrouwelijke energie. Het is daarmee de tegenpool van de vurige energie van de zon.

De Maangroet zorgt ervoor dat je je spieren rekt en strekt, maar dat dit op een rustige manier gebeurt. De energie gaat hierbij niet actief door het lichaam stromen, zodat je na de beoefening hiervan rustig kunt gaan slapen.

In dit blog ontdek je:

  • Wat de Maangroet is
  • Hoe de Maangroet verschilt van de Zonnegroet
  • De voordelen van Chandra Namaskar
  • Stap voor stap afbeeldingen van de Maangroet
  • Een Maangroet YouTube video
  • En wat je kunt doen om deze kalme serie heerlijk af te sluiten

maangroet yoga

Vraag en antwoord

1.Wat is de maangroet?

De Maangroet is serie houdingen achter elkaar, net zoals de zonnegroet. De maangroet is echter veel rustiger en kalmerende, waar de zonnegroet juist activerend is.

2.Waarom zou je de maangroet doen?

De maangroet heeft een rustgevend karakter. Je beweegt je hele lijf, maar maakt jezelf niet dusdanig energiek dat je niet meer kunt slapen.

De Maangroet

De Maangroet is een rustige en kalmerende Hatha Yoga serie. Hoewel de bewegingen tijdens deze serie rustig in elkaar overvloeien en de serie dus dynamisch is, heeft de Maangroet een heel rustig karakter.

Chandra Namaskar is daarom heerlijk om een aantal keren te doen om de dag af te sluiten, vlak voordat je gaat slapen.

Je zal merken dat wanneer je oefeningen van de Maangroet een aantal keren achter elkaar uitvoert, dat je lichaam een geest tot rust komen en je je energie kalmeert.

Zeker als je moeilijk in slaap komt is dit erg fijn om te doen. Je laat zo de drukte en stress van de nacht achter je en schakelt langzaam over naar de rust en kalmte van de nacht.

De Maangroet versus Zonnegroet

In tegenstelling tot de Maangroet, kun je ook de Zonnegroet uitvoeren. De Zonnegroet zorgt ervoor dat de energie in het lichaam juist geactiveerd wordt.

Deze groet is als ochtend Yoga bij opkomst van de zon erg aan te raden, zodat je de dag energiek kunt beginnen.

Let op, dit zijn geen vaste regels. Ben je bijvoorbeeld erg gestrest of heb je een vervelende nacht gehad. Dan kan de Maangroet ook ’s ochtends vroeg misschien beter voor je werken. Op dat moment heb je namelijk meer behoefte aan ontspanning.

Waarom de Maangroet? – 4 Voordelen van Chandra Namaskar

Er zijn verschillende versies van de Maangroet Yoga te vinden en uit te voeren. Wel hebben deze versies allemaal gemeenschappelijke voordelen, zoals:

1. De Maangroet bevat twaalf oefeningen die je achter elkaar en meestal dynamisch uitvoert. Door middel van deze oefeningen stretch je op een rustgevende manier de verschillende lichaamsdelen.

2. De Maangroet is een voorbereiding op een goede nachtrust. Je bent aanwezig in het hier en nu. Je zet alle stressvolle situaties van de dag even opzij, zodat je ontspannen kunt gaan slapen.

3. De onderrug wordt ontlast. Bij rugklachten kan de Maangroet een goede pijnverlichting bieden of zelfs de klachten wegnemen.

4. Met de Maangroet masseer je de buikorganen. Dit zorgt voor ontspanning in het lichaam.

maangroet yoga

Stap voor stap de Maangroet op YouTube meedoen

In onderstaande video kun je precies zien hoe je de maangroet uitvoert. Doe je mee?

Vergeet je niet gratis op ons YouTube kanaal te abonneren voor elke week nieuwe inspirerende Yoga video’s!

Uitvoeren van Maangroet Yoga oefeningen

Eerder hebben we al aangegeven dat je het beste voor het slapen gaan de Maangroet kunt uitvoeren. Maar op het moment dat je lichaam vraagt om ontspanning en stretchen, kun je Maangroet direct uitvoeren.

Begin bij het uitvoeren van de Maangroet met bijvoorbeeld 3 keer. Maar begin gerust ook met minder. Forceer niet. Je kunt de Maangroet uitbreiden tot bijvoorbeeld 7 keer.

Let er vooral op dat deze reeks oefeningen zorgt voor ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Je merkt dat de dynamische flow van deze reeks je helpt bij de ontspanning.

Hoe vaak je de uitvoering doet maakt dan niet uit. Zo lang dit doel voor jou maar bereikt wordt!

De Maangroet stap voor stap:

chandra namaskar oefeningen 1 chandra namaskar oefeningen 2 chandra namaskar oefeningen 3 chandra namaskar oefeningen 4

Let op! De afbeeldingen laten de hele serie slechts aan één kant zien. Om een volledige ronde te doen, dien je de Maangroet nog een keer uit te voeren, beginnend met de andere kant.

De maangroet afsluiten met een heerlijke Yoga Nidra sessie?

Je lichaam en je geest kunnen nog beter ontspannen en komen nog beter tot rust wanneer je na de maangroet nog ontspanningsoefeningen doet. Yoga Nidra is hier perfect geschikt voor.

In het online Yoga Nidra programma van Happy with Yoga gaan we samen met jou aan de slag om deze bewuste diepe ontspanning op te zoeken en te ervaren.

Als je besluit om je aan te melden voor dit Yoga Nidra programma krijg je onder andere:

  • 7 verschillende Yoga Nidra sessies (Nederlandstalig)
  • Een Ebook met uitleg over Yoga Nidra
  • 3 korte Yogalessen die je eventueel kunt doen voor een Yoga Nidra oefening

Lijkt dit je wat? Door op onderstaande afbeelding te klikken kan je meer info lezen over dit programma en kan je je er voor aanmelden.

Yoga Nidra


Heb jij de maangroet al uitgeprobeerd? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? We vinden het superleuk om wat van je te horen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter