Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2020

Vergeven – 4 redenen waarom het je sterker maakt!

/
Geplaatst door
/
Comments1

Vergeven. De een vindt het een mooi gebaar, de ander een teken van zwakte.

Natuurlijk weten we allemaal dat vergeven van het een het ander niet is. Een leugentje om bestwil vergeven we vaak zonder moeite, maar bij grotere dingen kan dat een stuk lastiger zijn.

In dit blog laat ik je graag kennismaken met de voordelen van vergeven. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het je leven een stuk mooier en lichter maakt.

Natuurlijk ga ik er daarbij niet voor pleiten dat je alles maar over je kant moet laten gaan, maar ik wil je wel graag een verrijkend beeld geven over de kracht van vergeving.

Ik vertel je daarom onder andere meer over:

  • Wat vergeving precies is
  • Welke voordelen vergeven met zich meebrengt
  • Welke uitdagingen je vaak tegenkomt als je iemand wilt vergeven
  • Hoe je vergeven eigenlijk aanpakt.

Lees je mee? 🙂

vergeven

Wat is vergeving?

Iemand vertelde mij ooit het volgende:

Vergeving is inzien dat de ander niet ‘beter’ heeft kunnen handelen dan wat hij/zij op dat moment kon.

Tot op de dag van vandaag vind ik dit nog steeds de aller krachtigste omschrijving van vergeven.

Vergeven gaat namelijk zoveel verder en dieper dan alleen maar ‘sorry’ zeggen en de excuses aanvaarden.

Vergeving werkt namelijk door tot op een diep niveau.

Je hebt vast wel een keer ruzie gemaakt en dat kon niet snel bij gelegd worden.

Er gingen misschien wat dagen overheen, wat moeilijke gesprekken en moeilijke gevoelens, een paar keer sorry zeggen, afstand houden..

En dan toch is daar uiteindelijk de vergeving en kunnen jullie weer door een deur met elkaar.

Bij vergeving laat je eigenlijk alle negatieve gevoelens, gedachtes, emoties los die te maken hebben met die persoon of die kwestie. Je maakt jezelf eigenlijk volledig vrij van al deze sensaties.

Wanneer je boos of gekwetst bent, ben je namelijk aan het ‘vechten’ met die persoon of met die situatie. Je houdt dan zo veel negatieve energie vast en dit voelt voor jezelf ook niet prettig.

Vergeving heeft soms tijd nodig

Maar vergeving hoeft niet gelijk te komen nadat er bijvoorbeeld een goed gesprek geweest is, soms duurt het namelijk iets langer en dat is ook ok.

Misschien had je de situatie anders willen zien, of misschien had je gewild dat die persoon anders had gehandeld of ben je geschrokken van zijn of haar gedrag.

Wanneer je kunt vergeven, kun je dus ook vrede vinden met de situatie. Het is nu eenmaal zo gelopen, de persoon had niet ‘beter’ kunnen handelen. Je zult dus een situatie of persoon kunnen accepteren.

En vaak is er in zo’n situatie iets diep bij je binnen getriggerd. Het is vaak niet alleen het gedrag van die ander maar in jou zit er dan nog een diepe pijn die naar boven komt in zo’n situatie.

Vergeven betekent dan niet dat je zomaar excuses accepteert en verder doorgaat. Je accepteert je eigen pijn, het handelen van de ander en jullie weten beiden dat dit te ver is gegaan.

Als je alles open bespreekt, kunnen jullie beiden veel leren van de situatie.

leren loslaten

4 redenen waarom vergeven je sterker maakt

Los van het feit dat vergeving misschien een mooi symbolisch gebaar is, heeft het ook voor jezelf heel veel nut. Hieronder vertel ik je graag waarom.

1. Je laat negativiteit los

Je besteedt geen aandacht meer aan de negatieve situatie. En hoe meer aandacht we aan negatieve energie besteden, hoe meer negatieve energie er zal gaan volgen.

Vergeven zorgt dus voor minder negativiteit in je leven waardoor je je kunt openstellen voor de dingen die je wel (weer) gelukkig maken.

2. Het kost je geen energie meer

Wanneer je iemand nog niet hebt vergeven, zul je daar (onbewust) veel mee bezig zijn. Je zult er veel over nadenken en de gevoelens nog steeds ervaren.

Dit kost je onnodig energie. Je kunt daardoor je focus verliezen die je anders zou kunnen richten op dat wat je aandacht verdient.

3. Het herstelt de relatie

Vergeven is niet alleen prettig als je degene bent die er slachtoffer van geworden is. Ook de ander die het veroorzaakt heeft kan hier veel last van hebben. Bijvoorbeeld door schuldgevoelens.

Door iemand te vergeven verdwijnt de negatieve lading tussen jullie waardoor je elkaar ‘with no hard feelings’ weer recht in de ogen kunt aankijken. Het verleden behoort tot het verleden. 

Dit zal de ander ook veel rust geven.

4. Vergeven heeft fysieke voordelen

Vasthouden aan boosheid of wrok, kan ervoor zorgen dat je veel spanning en stress vasthoudt in je lichaam.

Wanneer je kunt vergeven zal dit langzaam verdwijnen. Je zult je mentaal en emotioneel beter gaan voelen.

vergeven quote

Waarom is vergeven soms zo moeilijk?

Vergeven kan lastig zijn als de boosheid of wrok die je voelt erg hoog zit. We weten dan niet zo goed weten hoe we er mee om moeten gaan.

Deze gevoelens zijn vaak ook heftig en moeilijk om te voelen, dus we zijn er vaak van overweldigd.

Misschien vind je wel dat die ander echt moet voelen dat je boos bent en dan weiger te vergeven omdat je vindt dat de ander dat nog niet door heeft. Je vindt eigenlijk dat de ander moet boeten voor zijn ‘fouten’.

Waarschijnlijk ben je zelf ook geschrokken van de situatie of de persoon en baal je van de gevoelens die je zelf daardoor ervaart.

Doordat jij deze gevoelens ervaart, vind je dat de ander de schuld heeft en dat daarom ook moet voelen.

Pijn is een gevoel dat we liever niet ervaren en we lopen er dan ook vaak voor weg. Het mooie hiervan is echter dat je hierdoor ervaart waar je grenzen liggen.

Die persoon of die situatie is jouw grens over gegaan en die ben je aan het bewaken. Daar is niks mis mee.

loslaten

Hoe kun je vergeven?

Neem jezelf en je gevoelens serieus, maar vergeet niet om ook goed naar jezelf te kijken.

Dus ben je inderdaad nog boos op die ander, of kun je inzien dat jij ook punten hebt waarop je jezelf kunt verbeteren?

Misschien lag het niet alleen aan die ander.

Kijk naar de intentie van de ander. Heel vaak, bijna altijd, had die ander echt niet de intentie om jou pijn te doen.

Het kan een samenloop van omstandigheden zijn, of die persoon had zelf ook al een hoop triggers waardoor alles bij elkaar nu teveel werd.

Neem de tijd om te voelen hoe je je voelt, wat er gebeurd is. Wat ligt er bij jou en wat ligt er bij de ander? Probeer de situatie op een rijtje te krijgen, zodat je zo objectief mogelijk kunt kijken.

Geef jezelf de rust en mildheid die je nodig hebt. Misschien heb je wel een paar dagen afstand nodig, misschien een keer sporten of een fijne Yogales. Zo breng je je eigen systeem tot rust en kun je veel rustiger naar de situatie bekijken.

Laat verwachtingen los. Die zijn vaak het hardnekkigste. We verwachten veel van de ander en vaak gebeuren die dingen niet.

Spreek je verwachtingen uit en bespreek met elkaar of dat haalbaar is.

Vertrouw op je eigen gevoel en blijf trouw daaraan. Jij hebt de controle over je eigen gevoel en daar mag je op vertrouwen. Laat de ander niet bepalen hoe jij je voelt.

 

Vind jij het lastig om te vergeven? En welke ervaring heb je hiermee? Deel het in een reactie hieronder! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Maureen

    Hallo Rolf

    Een beter moment kon er niet zijn dat dit blog in mijn leven verschijnt. Dank je wel voor de heldere uitleg. Ik heb het doorgestuurd naar mijn levensmaatje en hoop op een goed gesprek.
    Vooral de woordkeus ‘beter’ in: kon jij cq de ander op dat moment in die situatie niet, klinkt zo hoopvol en bemoedigend.
    Nogmaals dank hiervoor.
    Hgr Maureen

Laat een reactie achter