Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 aug 2020

Wat is Ayurveda? – maak kennis met een gezonde levensfilosofie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ayurveda, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent Ayurveda precies en wat heeft het te maken met Yoga?

Ayurveda wordt steeds populairder en volgt daarmee eigenlijk in de voetsporen van Yoga. Zowel binnen als buiten de Yogawereld hoor je Ayurveda steeds vaker voorbijkomen en wordt het als basis gebruikt voor bijvoorbeeld diëten, recepten en andere doeleinden.

In dit blog staan we daarom even stil bij wat Ayurveda precies is, je komt onder andere te weten:

  • Wat Ayurveda is en waarom het steeds populairder wordt
  • Welke 5 elementen de basis van Ayurveda vormen
  • Wat de doshas zijn en hoe je die in jezelf kunt herkennen

En nog veel meer!

ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda kan vertaald worden als de wetenschap voor een lang en gezond leven.

Waar de yoga filosofie van oudsher gericht is op het bereiken van verlichting, is ayurveda erop gericht om de yogi’s zo lang en gezond mogelijk te laten leven.

Ayurveda is een holistische wetenschap, dat wil zeggen dat het lichaam, de geest en de ziel als 1 worden gezien.

Kortom, met een ongezond lichaam voel je je waarschijnlijk mentaal niet stabiel, en omgekeerd als je je mentaal en emotioneel niet goed voelt heeft dat weer zijn weerslag op jouw fysieke gestel.

Ayurveda en de focus op het individu

Het bijzondere aan Ayurveda is dat het ieder mens als een uniek individu beschouwd. Jij bent anders gebouwd, van binnen en van buiten, dan je buurman. Wat voor jou goed is hoeft voor een ander helemaal niet zo goed te zijn.

Misschien heb je wel een collega die iedere lunch zonder problemen een salade wegwerkt, terwijl jij een opgeblazen gevoel krijgt van slablaadjes en rauwe groenten.

Of misschien merk je dat je je veel lichter en energieker voelt als je ’s ochtend ontbijt met havermout dan wanneer je je dag start met yoghurt.

Ayurveda geeft je hier de verklaringen voor en helpt je om beter in je vel te komen zitten.

De 5 elementen & de Doshas binnen de Ayurveda

Een belangrijk concept in Ayurveda is dat alles en iedereen bestaat uit de 5 elementen. De elementen zijn aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Omdat de hoeveelheid en de samenstelling van deze elementen in iedereen verschilt, zijn we allemaal een beetje anders.

Grofweg kun je de elementen in 3 groepen verdelen, namelijk Vata (lucht en ruimte), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water). Dit noemen we ook de 3 doshas.

Hoewel we allemaal ook alle drie de dosha’s in ons hebben is er een grote kans dat 1 of 2 van die dosha’s bij jou het meest duidelijk aanwezig is.

Zodra je weet in welke dosha je jezelf het meeste herkent, wordt het makkelijker om keuzes te maken op het gebied van voeding, levensstijl en beweging die jouw gezondheid ten goede komen.

Het bevorderen van je gezondheid is een van de vele raakvlakken die Ayurveda en Yoga met elkaar hebben, alleen doen ze dat met een nets iets andere insteek.

In de video hieronder vertelt Rolf je iets meer over de gezondsheidsvoordelen van Yoga.

Vata dosha: de creatieve, bewegelijke, vrije geest

Vata’s zijn aanstekelijk energiek en zijn vaak het stralende middelpunt in gezelschappen.Ze zitten vol ideeën. Ze begrijpen dingen gemakkelijk en doen dingen snel.

Vata’s hebben de neiging om veel te praten, veel te bewegen en doen veel dingen tegelijkertijd. Ze houden van veranderingen en raken snel verveeld.

Vata’s vinden het vaak moeilijk om stil te zitten en vinden niet makkelijk rust en geaardheid in zichzelf.

Vanwege de twee elementen lucht en ruimte kunnen ze dingen niet vasthouden. Dit weerspiegelt zich in de geest door dingen gemakkelijk te vergeten en in het lichaam door geen energie te kunnen opslaan, ze putten zichzelf uit wanneer ze niet goed voor zichzelf zorgen.

Vata’s zijn vaak aan de lichte kant, met lange ledematen en onregelmatige vormen. Ze hebben de neiging om een droge huid te hebben en hebben het snel koud.

Wanneer vata uit balans is kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, constipatie, winderigheid, stress, angst, slapeloosheid en gewrichtspijn.

Pitta dosha: De ambitieuze leider

Pittas, bestaande uit de elementen vuur en water, hebben vurige persoonlijkheden. Ze houden van een goed debat of sportevenement waar ze competitief kunnen zijn.

Ze zijn grote leiders en hebben een zeer scherp en snel intellect. Pittas zijn goede probleemoplossers, maar hebben de neiging om eigenzinnig en controlerend te zijn.

Ze willen dat alles op hun manier wordt gedaan en ze willen voor alles een verklaring. Pittas zijn ook lijstjes-makers en extreem georganiseerd.

Hun sokken zijn waarschijnlijk gestreken, gevouwen en volgens kleur opgeborgen. Evenwichtige pittas hebben een vlijmscherpe geest, een stralende huid, een geestig gevoel voor humor en kunnen anderen aantrekken om hun richting te volgen.

Pittas zijn middelgroot, vaak met een atletische bouw. Hun huid heeft een mooie toon en gloed en ze kunnen sproeten en moedervlekken hebben.

Pittas hebben vaker een terugtrekkende haarlijn of vroege kaalheid. Ze zijn gevoelig voor hitte en zonlicht.

Een Pitta uit balans kan zich uiten in jaloezie, woede, egoïsme, acne, zure maag, huiduitslag, diarree, ontstekingen en migraine.

Kapha dosha: de toegewijde, liefhebbende, verzorger

Kapha’s zijn vredestichters, goede luisteraars en verzorgers. Ze zijn vaak bij iedereen geliefd.

In balans zijn ze tolerant, goed gezelschap en zeer loyaal. Hun geest is stabiel met een positieve en lieve houding.

Water en aarde worden samen modder, en is moeilijk in beweging te krijgen. Kapha houdt er dan ook niet van om veel te bewegen en heeft wat extra aanmoediging nodig.

Ze houden niet van verandering en kunnen gehecht raken aan ervaringen, emoties, relaties en dingen uit het verleden.

Kapha’s hebben meestal een grovere bouw en een sterk fysiek lichaam. Zij zijn het minst vatbaar voor ziekten. De huid is meestal bleek en goed gehydrateerd. Hun haar is dik en glanzend.

De ogen van een Kapha zijn groot en glanzend als een Bambi. Kapha’s hebben de neiging om gemakkelijk aan te komen en hebben het moeilijk om kilo’s te verliezen.

Kaphas uit balans kunnen bijvoorbeeld last hebben van overmatig slijm, verstoppingen, obesitas, natte hoest, hebzucht, lethargie, onzekerheid en een overmatig verlangen naar slaap.

Herken jij je in een van bovenstaande beschrijvingen? Of heb je signalen dat 1 van de doshas misschien in overvloed aanwezig is? Ayurveda geeft je zowel zelfkennis als de tools om hiermee te werken. En dit is dus precies waarom steeds meer mensen kennismaken met Ayurveda.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over Ayurveda neem dan eens een kijkje op mijn website www.tripti.earth!


Dit is een gastblog van Karen van www.tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter