Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 apr 2021

Slaaptekort? – 10 tips om beter te slapen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Slaaptekort hebben we allemaal wel eens. We liggen bijvoorbeeld wakker omdat we een belangrijk besluit moeten nemen, ervaren stress, of hebben veel meegemaakt en daarom een hoop te verwerken.

Slaaptekort overkomt ons allemaal wel eens. Wanneer je last krijgt van een chronisch slaaptekort is er echter mee aan de hand en is het belangrijk dit zo snel mogelijk op te lossen.

Slapen is namelijk één van de belangrijkste sleutels voor een gezonde leefstijl. Zo heeft het invloed op wat je eet, hoe je je voelt en wat je verteert.

Ik zal je in dit blog daarom meer vertellen over slapen. Je komt onder andere te weten:

  • Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je slaapt
  • Welke gevolgen slaaptekort heeft op je gezondheid
  • 10 tips hoe je beter kunt slapen

En nog veel meer!

Slaaptekort

Wat gebeurt er in je slaap?

Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Waarom we zoveel slaap nodig hebben konden wetenschappers nog niet echt zeggen, we weten alleen dat slaap in ieder geval geen tijdverspilling is.

Tijdens onze slaap zijn ons lichaam en brein met allerlei processen bezig: herstellen van weefsel, aanmaken van groeihormonen, opruimen van afvalstoffen, maar ook het verwerken van informatie die we in de loop van de dag hebben opgenomen.

Na een goede nachtrust zijn we de volgende dag weer fit. We zijn cognitief en emotioneel uitgerust om weer helder te denken en handelen. In de video hieronder geeft Rolf je direct een paar goede tips om beter te slapen:

De gevolgen van slaaptekort

Slaaptekort is een stressfactor voor je lichaam en geest. Er kunnen dus ongeveer dezelfde gevolgen optreden als bij stress. Natuurlijk krijg je dit niet wanneer je één nachtje niet goed geslapen hebt, maar wel bij een chronisch slaaptekort.

Slaap wordt in onze maatschappij vaak onderschat. Iedereen heeft echter 7 tot 9 uur slaap nodig per etmaal. De gevolgen van slaaptekort kunnen zijn:

  • Een verminderd immuunsysteem

Als je bijvoorbeeld 5 uur hebt geslapen dan heb je de volgende dag 5x meer kans op een verkoudheid. Dit lijkt wellicht onschuldig, maar je afweersysteem kan met 70% afnemen als je te weinig slaapt.

  • Gevoeliger voor emoties, angst en depressies

Te weinig slapen zorgt ervoor dat je minder lekker in je vel zit. Je bent hierdoor vaker slecht gehumeurd wat zich zelfs kan uiten in angsten of depressieve neigingen.

  • Verteren van voedsel gaat slechter

Je vertering kan slechter worden doordat je slaap invloed heeft op je darmbacteriën. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het verteren van je voedsel.

  • Schommeling in je bloedsuikerspiegel

Als je minder slaapt heb je meer behoefte aan zoetigheid en vetten. Dit komt doordat slaap invloed heeft op je hormonen.

Een derde tot de helft van de bevolking heeft slaapproblemen. In sommige gevallen komt dit door een medische oorzaak, maar in de meeste gevallen worden de problemen veroorzaakt door onze levensstijl. De belangrijkste oorzaak is te laat en te onregelmatig gaan slapen.

Het zal geen verrassing voor je zijn dat Yoga voor het slapengaan enorm goed kan helpen om een slaaptekort tegen te gaan. Doe de les hieronder maar eens mee en ervaar het zelf 🙂

Ik zal je hieronder tien extra tips geven voor een beter slaap. Deze tips zijn ter aanvulling van een gezonde leefstijl. Een gezond eetpatroon, waar ik al vaak een blog over heb geschreven, speelt uiteraard ook een belangrijke rol.

10 tips om een slaaptekort tegen te gaan

  1. Regelmaat, regelmaat, regelmaat. Elke dag rond dezelfde tijd naar bed en elke ochtend rond dezelfde tijd eruit. In het weekend niet meer dan een uur later naar bed en niet meer dan een uur langer slapen
  2. Bouw de dag rustig af. Een tot twee uur voor het slapengaan wel; rommelen, douchen, een boek lezen, muziek luisteren, Yoga/ yoga nidra of mediteren. Maar geen actieve sporten, spannende serie, e-mails sturen/ checken etc
  3. Eet na het avondeten niets meer. Een volle maag slaapt graag, maar een maag die te hard moet werken, houdt je wakker
  4. Stop met alcohol. Alcohol vermindert de slaap. Je slaapt misschien wel sneller in, maar je slaapt veel minder goed
  5. Neem na twee uur ’s middags geen koffie, cola of cafeïnehoudende theesoorten meer. Bij sommige mensen is het stimulerende stofje cafeïne pas na acht uur helemaal uitgewerkt
  6. Beweeg zoveel mogelijk. Het liefst in de buitenlucht en bouw elke dag korte en langere pauzes in. Een goede nachtrust begint overdag! Kies bijvoorbeeld voor 3 tot 5 micropauze na ieder uur activiteit. Een korte wandeling, rekoefening of klets wat met een collega
  7. Investeer in een goed matras, een fijn kussen en donkere gordijnen. Houd je slaapkamer, indien mogelijk, koel (tussen de 15 en 20 graden)
  8. Ban beeldschermen uit je slaapkamer. Zorg dat je slaapkamer opgeruimd en schoon is. Rommel zorgt voor onrust
  9. Zorg dat je een oefening paraat hebt voor het moment dat je wakker komt te liggen. Dat kan zijn een bodyscan, een visualisatie, een ademoefening of een ander soort ontspanningsoefening
  10. Ga uit bed als je langer dan 20 minuten wakker ligt. Lees iets luchtigs of staar wat uit het raam. Kruip terug in bed zodra je weer slaperig wordt

Zo zie je dat slapen alles te maken heeft met een gezonde leefstijl. Met alleen gezond eten, ontspannen en bewegen ben je er nog niet. Dus… Slaap mensen Slaap! 🙂


Dit is een gastblog van Julia van HealthStudioJulia.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter