Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 dec 2019

Goed zorgen voor je darmen – 7 tips voor een gezonde balans!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Goed zorgen voor je darmen.

Waarom is dat zo belangrijk en hoe doe je het?

Eigenlijk zijn er geen klachten of ziekten die geen relatie hebben met je darmen. Gezonde darmen zijn de spil van je gezondheid.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat je darmgezondheid een bepalende factor is als het gaat om energie, een gezond gewicht, een gezonde bloedsuikerspiegel, je geluksgevoel, een goede slaap etc.

Tijdens de feestdagen gaan onze darmen weer druk aan de slag met al het eten dat er binnenkomt, een goed moment dus om er even bij stil te staan hoe je goed voor je darmen zorgt!

In dit blog deel ik graag 7 tips met je om je darmen in balans te houden. Lees je mee?

zorgen voor je darmen

Je darmen in balans

Je kunt nog zo gezond eten maar als je darmen het niet goed verwerkt of verteerd dan worden de voedingsstoffen ook niet opgenomen.

Ik hoor vaak verhalen van mensen die last hebben met hun stoelgang. Niet altijd makkelijk om bespreekbaar te maken, maar wel echt super belangrijk. Want dit kan dus vaak de oorzaak zijn van veel klachten.

Om de balans te houden in je darmen heb ik 7 tips voor je in de vorm van de ‘7 V’s’

De 7 V’s geven aan welke wensen jouw darmen hebben op het gebied van voeding en leefstijl.

Hoe gezonder, gevarieerder en uitgebalanceerder je darmflora is, des te meer invloed je zelf kunt uitoefenen op je totale gezondheid.

yoga

7 tips voor een gezonde balans in je darmen

Dit zijn de 7 V’s met een korte beschrijving van wat en hoe je dat nou precies doet:

1. Variatie

Je darmbacteriën zijn afhankelijk van wat we zelf eten. Hoe gevarieerder je voeding, hoe meer verschillende soorten bacteriën in je darmen kunnen leven en hoe gezonder je bent.

Wees creatief, eet met de seizoenen mee en probeer zoveel mogelijk kleur op je bord te brengen.

2. Vitaliteit

Vitaal voedsel heeft een vitaal leven achter de rug, of het nu gaat om plantaardig of dierlijk voedsel.

Het heeft de tijd gehad om te groeien, om beschermende stoffen aan te maken, om zonlicht op te slaan en voedingsstoffen uit een levende bodem te halen. Onbewerkt en vers voedsel is vitaal en voeding die jou voedt.

3. Vocht

Gezond eten is belangrijk, maar voldoende water drinken is misschien nog wel belangrijker. We bestaan immers zelf voor ruim driekwart uit water.

Een van de signalen dat je te weinig drinkt is dat je nooit dorst hebt, maar wel veel trek.

4. Vezels

Vezels dragen bij aan een gezond cholesterol, een stabiele suikerspiegel en een verzadigd gevoel. Maar zijn dus ook mega belangrijk voor gezonde darmen. Vezels vind je in oa: groente, fruit, noten, zaden etc.

5. Vet

Hoe bang we ook gemaakt zijn voor vet, gezond vet is vet gezond! Denk bv aan vette vis, avocado, noten, zaden en oliën.

vetten

6. Vermijd stress

Stress is natuurlijk niet altijd te vermijden, maar door goed voor jezelf en je darmflora te zorgen kun je de schade wel echt beperken.

7. Verwarmend

Volgens de Ayurvedische voedingsleer kun je liever voeding eten met een verwarmende energie. Dus liever soep ipv een koud salade. En liever warme havermout dan koude yoghurt.

Warme voeding bespaart je spijsvertering veel energie, hiermee kun je je darmen op de juiste rit krijgen.

Maar mocht je specifieke klachten hebben of denken dat er iets niet in orde is met jouw darmen neem dan contact op met een specialist. Dat kan een huisarts zijn of bv een orthomoleculair therapeut.

Voed jezelf en je darmen, dit is stap 1 naar een gezondere leefstijl!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter