Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 aug 2020

Selfcare tips – speciaal voor onzekere tijden!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Selfcare is ontzettend belangrijk. Zeker in tijden als deze.

Dat Corona invloed heeft op ons allemaal staat als een paal boven water. Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel impact het heeft op het leven en hoe we daar vervolgens mee omgaan.

Eén ding staat vast, Corona heeft (in)direct invloed en de veranderingen volgen elkaar snel op.

Wij mensen zijn gewoontedieren, doorgaans vinden we veranderingen niet fijn en we gaan liever op oude voet verder.

Het leven bestaat echter uit ontwikkelingen en wie flexibel is stuit het minst op lastige situaties en moeilijkheden, daarom is het belangrijk dat we meebewegen met de ontwikkelingen, de verandering toelaten en er het best mogelijke van maken.

Met een stukje zelfzorg is het mogelijk om jezelf te observeren, te ontdekken en mee te groeien in de ontwikkelingen. In dit blog vertellen we je daar wat meer over, je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Hoe selfcare en balans met elkaar in verbinding staan
  • Welke rituelen je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen
  • Hoe wandelen helpt bij balans vinden

En nog veel meer!

selfcare

Selfcare en balans

Zelfzorg noemen we ook wel selfcare en betekent niets anders dan voor onszelf zorgen.

Drukke dagen hebben we allemaal en nu de ontwikkelingen vliegensvlug elkaar opvolgen speelt balans meer dan ooit een grote rol.

De balans opzoeken is voor iedereen verschillend, maar pal boven water staat dat we onszelf aankijken, naar binnen gaan en uitzoeken wie we zijn.

Hoe we voor onszelf zorgen en tot meer balans komen, is voor iedereen anders.

Er zijn echter manieren en tools die voor iedereen van toepassing zijn: wandelen in het park, een yoga sessie, een meditatie practice, jezelf aarden door met je blote voeten door het gras te lopen, een ademhalingsmoment of een mindfulness oefening.

Deze activiteiten geven je de ruimte stil te staan en te connecten met je hart. Je zorgt er bovendien voor dat je immuunsysteem en zenuwstelsel tot rust komen.

Dagelijkse selfcare gewoonten

Om tot effect te komen, voer je selfcare rituelen uit op dagelijkse basis. Je creëert gewoonten die dagelijks zijn toe te passen, zonder al te veel moeite.

Zo is een ademhalingsoefening van 10 minuten makkelijk in iedereen zijn of haar dag te passen.

Wist je dat een oefening van een paar minuten bijzonder veel effect kan hebben? Door te focussen op de ademhaling breng je de hersenactiviteiten terug, kalmeer je de geest en krijg je een ontspannen gevoel.

Door op een juiste manier te ademen, krijg je namelijk meer zuurstof binnen. De zuurstof wordt vervolgens veel beter over het hele lichaam verdeeld en de celletjes die worden overgeslagen met een oppervlakkige ademhaling krijgen nu ook weer energie!

In de video hieronder geeft Rolf je een aantal tips om je ademhaling per minuut naar beneden te brengen.

Wandelen en natuur

Tijdens het Corona tijdperk is het goed om jezelf en je situatie te observeren. Werk je veel vanuit huis? Ga iedere dag een rondje buiten lopen en ontdek plekjes in je buurt die je nog niet eerder hebt gezien! Ook dat is selfcare.

Beweging zorgt voor energie, de buitenlucht verfrist je systeem en het geeft een boost aan je humeur. Als je de wandeling combineert met een stukje natuur is dat helemaal fantastisch.

Zorg dat je je telefoon thuis laat en laat je gedachten op de loop, je bent nu mindful aan het wandelen.

Je slaat op deze manier twee vliegen in één klap! Het aantal prikkels daalt waardoor je aandacht niet meer wordt versplinterd en de focus toeneemt.

Onthaasten en vertragen, dat is wat het wandelen je oplevert én het hormoon cortisol neemt af waardoor je de stress van je af voelt glijden.

Het fijne is dat het gelukshormoon serotonine juist wel wordt aangemaakt! Dat verklaart waarom je nooit met een rot humeur terugkomt van wandelen in het park.

Unpluggen

De hele dag met je telefoon in de hand het nieuws checken? Niet zo goed voor je! Unplug jezelf regelmatig van de buitenwereld voor een dosis nieuwe energie.

Je hebt meer tijd over voor selfcare gewoonten, zoals het maken van een dankbaarheidslijstje.

Bedenk en schrijf minimaal drie punten op waarvoor je die dag dankbaar bent. Wat dat is, is natuurlijk helemaal aan jou!

Dankbaar zijn zit in grote én kleine dingen, zo ben je misschien wel heel vrolijk geworden van dat pas gewassen shirtje of het boeket wat heerlijk ruikt op je salontafel.

selfcare tips

Werk en privé

Wanneer werk en privé één worden in je huis, kan het heel lastig worden om genoeg rust te vinden.

Probeer daarom te werken in een aparte kamer of gescheiden hoekje en stop je laptop weg als je klaar bent. Vervang de laptop voor fijne kaarsjes of een mooie set edelstenen zodat je in één klap een prettige sfeer creëert.

Sluit de werkdag af met een yoga houding zoals de liggende vlinder om je hartstreek te openen en je schouders te laten ontspannen.

Ben je nog niet bekend met yoga? Dan is een yogamat kopen stap 1. Een aanschaf waar je in deze periode veel plezier van zult hebben!

Je kunt de mat kun je op veel manier gebruiken: voor je yoga sessie, maar ook voor een sport work-out of om op te spelen met je kind of huisdier!

Wil je het beste uit jezelf halen in een tijdperk vol veranderingen door in balans te blijven leven? Vertraag, observeer en connect dan!


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter