Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 okt 2020

Ayurveda selfcare tips – ontdek de Abhyanga zelfmassage

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Abhyanga zelfmassage. Heb je daar al eens van gehoord?

Als je je wat meer in Ayurveda verdiept, kom je er al gauw achter dat self care een van de belangrijkste factoren is bij het in balans blijven van je body, mind en soul.

De Abhyanga zelfmassage is een van de bekendste zelfcare tools binnen de Ayurveda. Daarom besteed ik daar in dit blog graag eens wat meer aandacht aan. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over:

  • Het wat en waarom van Selfcare
  • Ayurvedische zelfmassage als self care tool
  • Hoe je een zelfmassage doet

Lees je mee?

Abhyanga zelfmassage

Het wat en waarom van Self care

Wat is dat nu eigenlijk, self care? Je kunt self care zien als het creeren van tijd en ruimte om even uit het dagelijkse leven te stappen.

We zijn in de maatschappij zo gericht op doen en presteren dat het bewust ontspannen er vaak bij in schiet. Gelukkig wordt het wel steeds duidelijker en evidenter dat ontspanning heel belangrijk is voor je gezondheid op alle niveaus.

Als je jezelf een diepe rust en ontspanning gunt zonder een ander specifiek doel daarbij in gedachten te hebben, geef je je zenuwstelsel een signaal dat ze zich kan ontspannen en activeer je daarmee je parasympathisch zenuwstelsel.

Het sympathische en parasymphatische zenuwstelsel

Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Als dit stelsel geactiveerd is zijn je spieren ontspannen, werkt je spijsvertering optimaal, klopt je hart rustig en is je ademhaling verdiept. Het lichaam kan zich herstellen en reinigen en het immuunsysteem kan optimaal functioneren.

Het parasympathische zenuwstelsel is deel van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel verbindt en coördineert alle essentiële en onbewuste processen en taken.

Naast het parasympathische zenuwstelsel betaat het autonome zenuwstelsel uit het sympatische zenuwstelsel. Het zijn als het ware twee takken van het autonome zenuwstelsel.

Het sympathische zenuwstelsel bereid het lichaam voor op de vecht-of-vluchtreactie.

Anders gezegd kun je het ene stelsel zien als rempedaal, wat zorgt voor ontspanning, rust, lust en herstel en het andere stelsel als het gaspedaal, wat zorgt voor actie en waakzaamheid.

Je kunt je misschien voorstellen dat we van nature veelal in de rust- en herstel modus zijn, behalve wanneer er gevaar dreigt en we dus met een reden waakzaam en actief moeten zijn.

Nu is het zo dat door een continue aanwezigheid van stress in ons leven, gewoonweg al door volle agenda’s en van alles te moeten, we ons veel te vaak in de geactiveerde staat bevinden.

Gelukkig heeft Ayurveda hele fijne tools om onszelf te helpen om in die diepe ontspanningsstaat te komen, zodat je lichaam zich kan herstellen, reinigen en in balans kan komen.

In de video hieronder vertelt Rolf je wat meer over het belang van mindful leven in een wereld met zoveel prikkels.

De Abhyanga zelfmassage

Een van de bekendste self care tools binnen Ayurveda is zelf massage. We noemen dit in het Sanskriet Abhyanga.

Je brengt warme olie aan op je lichaam waarna je dat 20-30 minuten laat intrekken voordat je het afdoucht. Door dit regelmatig te doen geef je je lichaam niet alleen op dat moment rust, maar wordt het ook in het dagelijks leven makkelijker om terug te vallen in de rust en herstel modus.

Dit komt doordat je je lichaam weer leert om terug te vallen in de ontspanningsmodus wanneer er geen daadwerkelijk gevaar dreigt. Je wordt er dus in het algemeen meer ontspannen van.

De Sanskriet term voor oleatie is ‘Snehana’, wat ook liefde en tederheid betekent. De effecten van het oliën van het lichaam zijn vergelijkbaar met de effecten van liefde. Abhyanga is een daad van liefde en tederheid naar jezelf toe.

Een van de oudste geschriften van Ayurveda zegt dat je door een dagelijkse oliemassage sterk en charmant wordt en minder snel veroudert. Het geeft een gevoel van stabiliteit, vertrouwen en comfort. Reden genoeg dus om het eens te proberen!

Hoe doe je een Abhyanga?

Kies een olie die geschikt is voor je lichaamstype. Biologische koudgeperste sesamolie of amandel olie zijn voor iedereen een goede keus, vooral in de herfst en de winter.

Verwarm de olie op in een glaasje wat je in gekookt water zet totdat de olie rond de 38-40 graden is. Abhyanga hoeft maar een paar minuutjes te duren. Heb je wat meer tijd, neem dan ook wat meer tijd.

Leg een oude handdoek op de vloer (bijv. in je badkamer) en ga erop staan of zitten. Als je een krukje hebt kun je daarop gaan zitten. Zorg dat je het niet koud krijgt. Je kunt hiervoor wat oude kleding aantrekken of de ruimte verwarmen waar je de massage doet.

Masseer in ieder geval met aandacht, dus wees je bewust van de aanrakingen van elk stukje van je lichaam. Dit is gezond voor het lichaamsbewustzijn en voor je band met je eigen lichaam.

Starten met de Abhyanga massage

Heb je alles bij de hand en ben je er klaar voor?

Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Begin met je hoofd (vergeet ook je oren niet!) en masseer stukje bij beetje je hele lichaam, tot je bent aangekomen bij je tenen. Als je je haar niet wilt wassen sla je de hoofdhuid over, anders neem je deze ook mee.
  2. Maak lange stroken over je ledematen en cirkelvormige bewegingen over je gewrichten.
  3. Masseer je borst en de buik in de richting van de klok mee. Vergeet ook de borsten en oksels niet mee te nemen.
  4. Volg bij de onderbuik de richting van de dikke darm, van rechtsboven naar het midden en eindig met het onderste deel van je buik.
  5. Masseer de onderbenen en voeten ook goed en trek dikke sokken aan.

Laat de olie 20-30 minuutjes intrekken en douche dan met warm water de olie van je lichaam af. Als er een dun laagje olie blijft zitten op je huid dan is dat helemaal niet erg.

Gedurende de tijd dat je de olie laat intrekken is het helemaal lekker als je kunt onstpannen. Misschien lees je een fijn boek, doe je wat yoga oefeningen of doe je juist helemaal niets. Ultieme ontspanning!

Heb je behoefte aan wat inspiratie voor Yoga oefeningen tegen stress? Doe dan lekker de video hieronder mee 🙂


Dit is een gastblog van Ayurvedisch coach Karen. Volg haar op Instagram @tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter