5 Yoga oefeningen om te ontprikkelen
Wat is overprikkeling?
Een prikkel is eigenlijk alle informatie die bewust en onbewust binnenkomt in de hersenen. Onze hersenen zijn dan ook de hele tijd bezig met het verwerken van prikkels.
De rat race waar we vaak in zitten, de geluiden om ons heen, maar ook de drukke stroom aan gedachten en alles wat je moet onthouden zorgen voor veel prikkels.
Een teveel aan prikkels zorgt ervoor dat er een opstapeling ontstaat en je hersenen het niet snel genoeg meer kunnen verwerken. Je ervaart fysieke en mentale klachten en bent overprikkeld!
Zelf ben ik door NAH (niet aangeboren hersenletsel) ervaringsdeskundige op het gebied van overprikkeling. Hoewel ik het probeer te voorkomen lukt dat niet altijd. – Christine
Je herkend inmiddels de signalen en voelt dat je overprikkeld bent. Je moet op zoek naar een oplossing. Maar wist je dat Yoga ook een fijn middel kan zijn om je te helpen ontprikkelen?
Mindful leven in een drukke wereld kan een behoorlijke uitdaging zijn. In onderstaande video geeft Rolf tips om dit te doen.
Hoe kan yoga helpen bij ontprikkelen?
Yoga zorgt ervoor dat je de binnengekomen prikkels kunt verwerken en weer kunt opladen en herstellen, doordat het jouw zenuwstelsel kalmeert.
Zo kun je door middel van jouw ademhaling, meditatie of verschillende yogahoudingen je rustsysteem (parasympatische zenuwstelsel) stimuleren en geef je jouw lichaam het signaal dat het veilig is te ontspannen.
Yoga helpt je lichaam ontspannen
Als je yoga beoefend heb je bewust aandacht voor je lichaam en geest. Bij verschillende houdingen en / of oefeningen ligt er veel aandacht op het ontspannen van je lichaam.
Zo kunnen deze houdingen er voor zorgen dat je ruimte creëert en je ademhaling, bloedcirculatie en energie weer makkelijker stromen, wat er voor zorgt dat spierspanning afneemt en je direct al meer ontspannen bent.
Yoga ontspant de geest
Maar ook je gedachten (geest) wordt tot rust gebracht met yoga. Doordat je aandacht hebt voor de houdingen, bewegingen en je ademhaling ben je even niet bezig met al je gedachten.
Op deze manier word je brein vanzelf rustiger en ontspant deze. Daarnaast vergroot Yoga je bewustzijn door naar binnen te keren.
Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om van een afstandje naar de gedachten te kijken en er niet in mee te gaan.
Wat is het voordeel van yoga oefeningen om te ontprikkelen?
Als je overprikkeld bent, kan alles wat je doet al teveel zijn en ben je eigenlijk direct op zoek naar verlichting en een oplossing.
Het fijne aan yoga is dat je het altijd en overal kunt doen en je hebt er niets voor nodig! Zoek een rustige plek, zonder al teveel prikkels, en doe de houding of oefening die jouw helpt te ontprikkelen.
Welke oefeningen of houdingen kun je beter niet doen?
Zoals je misschien wel weet heeft iedere yogahouding weer een andere uitwerking op het lichaam. Sommige houdingen gebruik je om jezelf tot rust te brengen en te kalmeren, maar je kunt yoga ook gebruiken om jezelf juist te activeren.
Bijvoorbeeld achterover buigingen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf juist activeert. En dat is juist wat je niet wilt op het moment dat je overprikkeld bent.
Je bent op dat moment juist toe aan rust, kalmte en ontspanning. Voorover buigingen en twist (gedraaide) houdingen zorgen er juist voor dat je tot rust komt en je rustsysteem geactiveerd wordt.
Yoga om te ontprikkelen – 5 oefeningen
Uttanasana (staande vooroverbuiging)
Bij de staande vooroverbuiging buigt je bovenlichaam helemaal naar voren en beneden. Deze houding zorgt ervoor dat het bloed makkelijker terugstroomt naar je hoofd en het activeert jouw rust systeem, met als resultaat dat je ontspant en hersteld.
Is de houding staand te uitdagend? Kies dan voor paschimottanasana, de meer ontspannen zittende variant.
Lees hier hoe je de houding uitvoert.
Balasana (kindhouding)
De kindhouding ontspant zowel lichaam als geest. Naast het kalmerende effect van de kindhouding maakt het ook het heupgebied soepeler.
Lees hier hoe je de houding uitvoert of kijk onderstaande video.
Jathara parivartanasana (liggende twist)
De liggende twist is een yogahouding die voor veel ontspanning zorgt. De houding kalmeert je geest en versoepelt je wervelkolom, heupen, nek en schouders. Ook stimuleert het de afvoer van afvalstoffen.
Zo voer je houding uit:
- Ga op je rug op je yogamat liggen en trek je knieën in de richting van je borst.
- Laat je knieën één kant op vallen, bijvoorbeeld naar rechts, totdat ze de grond raken.
- Strek beide armen volledig uit naar de zijkant of leg ze in de cactushouding.
Als je linker bovenarm maar naar de zijkant wijst, dat is het belangrijkst. - Kantel je hoofd naar links en kijk langs je linker arm. Zorg ervoor dat je linker schouder de grond blijft raken.
- Als je het lastig vindt om je knieën bij elkaar richting de grond te houden dan kun je altijd een meditatiekussen op je benen leggen. Daardoor worden deze naar de grond gedrukt en blijven je benen beter liggen.
- Voer de oefening ook in de tegengestelde richting uit.
De verdiepende ademhaling
Door jouw ademhaling te verdiepen, verlengen en vertragen geef je jouw lichaam het seintje dat het mag ontspannen en de tijd krijgt om te herstellen. Verdiep jouw ademhaling richting je buik en adem na een korte pauze ontspannen en langzaam uit.
Probeer jouw uitademing steeds een beetje langer te maken. Je zult ervaren dat het verlengen van je uitademing ervoor zorgt dat je meer gaat ontspannen en tot rust komt.
Simpel, maar ontzettend effectief.
Nekstretch
Door de nek zacht te stretchen en zachte druk te geven op je sleutelbeen stimuleer je de nervus vagus. Een van de belangrijkste koppelingen naar jouw rust systeem.
Zo doe je de nek stretch:
- Laat je kruin omhoog wijzen en breng je rechterhand net onder je linker sleutelbeen.
- Plaats je andere hand daarop en geef zachte druk naar beneden.
- Draai vervolgens je neus richting je rechterschouder
- Houdt dit een aantal minuten vast en wissel daarna van kant.
Conclusie over yoga oefeningen om te ontprikkelen
Yoga kan een hele fijne manier zijn om te ontprikkelen. Voor de meeste yoga oefeningen om te ontprikkelen heb je niks nodig, alleen jezelf en daardoor kun je het bijna overal doen.
Christine: Vanaf het allereerste moment dat ik yoga deed, merkte ik de veranderingen in mijn lichaam. De grootste verandering was mentaal wat invloed had op mijn gedrag en de interacties met anderen. Yoga werd voor mij een rustpunt.
Dit is een gastblog van Christine van 711yoga
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.