Minder overweldigd voelen – 6 tips
Hoe zorg je ervoor dat je je minder overweldigd voelt te midden van alle chaos in je hoofd en om je heen?
We hebben allemaal weleens momenten waarop het ons teveel wordt.
Er is te veel te doen, er zijn te veel keuzes, er gebeurt te veel tegelijk, er kom te veel op je af, er zijn te veel mensen die iets van je willen, noem het maar op.
Je voelt je overweldigd en weet niet meer waar je het zoeken moet.
Wat moet je doen om tot rust te komen en weer helderheid in je hoofd te krijgen?
Ik ga er in deze blog dieper op in.
Ik vertel je onder andere:
- Wat er in je lichaam gebeurt als je je overweldigd voelt
- Hoe je tot rust kunt komen als je je overweldigd voelt
- Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je minder snel overweldigd voelt
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat wordt er bedoeld met ‘overweldigd voelen’?
Het betekent dat je gevoelens je de baas worden.
2.Wat doe je als het je allemaal teveel wordt?
Stop met wat je aan het doen bent en adem een paar keer diep in en uit. Dit schept direct wat afstand van alle overweldigende gedachten.
Je kunt ook een ademhalingsoefening doen zoals in onderstaande video. Wedden dat je je meteen een stukje rustiger voelt?
Hoe komt het dat je je overweldigd voelt?
Soms lijkt het alsof alles tegelijk komt.
Je hebt al 3 nachten slecht geslapen, je hebt enorme hoofdpijn, je to-do lijst is ontploft, je mist precies je trein en als klap op de vuurpijl begint het keihard te regenen terwijl je geen jas aan hebt en nergens kunt schuilen.
Je weet het allemaal even echt niet meer.
Het overkomt iedereen weleens, maar de ene persoon voelt zich wel sneller overweldigd dan een ander. Dat heeft onder andere te maken met hoe gevoelig je bent voor prikkels, je verantwoordelijkheidsgevoel en je overtuigingen.
Vind jij bijvoorbeeld dat je alles altijd goed moet doen en leg je de lat hoog? Vind je dat je gewoon je schouders ergens onder moet zetten en door moet gaan?
Of voel je je altijd verantwoordelijk voor, hmm nouja, ALLES eigenlijk? 😉
Ik herken dit bij mezelf. Ik stel hoge eisen aan de dingen die ik doe, ik vind het snel niet goed genoeg en zie ook vaak waar het beter en efficiënter kan.
Ook heb ik veel verantwoordelijkheidsgevoel en ik reageer gevoeliger op geluiden, geuren en licht dan bijvoorbeeld mijn man. (Noem het hoogsensitief, maar ik vind dat niet zo’n behulpzaam label, dus ik noem het liever gewoon gevoelig).
De andere kant hiervan, is dat ik weet dat ik empathisch, secuur, zorgzaam en ambitieus ben en veel discipline heb. Ik leg snel verbanden, ik vind veel leuk, heb veel ideeën en zie nieuwe mogelijkheden en kansen.
Hele mooie kwaliteiten dus! Alleen als ik me daar te veel in laat meeslepen, dan kan ik me weleens een tikkeltje overweldigd voelen… 😉
Wat gebeurt er in je lichaam als je je overweldigd voelt?
Als je je overweldigd voelt, betekent dat dat emoties zoals frustratie, paniek of angst het overnemen.
Je lichaam schiet in een stress-reactie en je reptielenbrein, je overlevingsinstinct, neemt het over. Je lichaam maakt zich paraat om te vluchten, vechten of bevriezen.
Het sympathisch zenuwstelsel is dan actief, terwijl je voor een gevoel van kalmte en rust juist je parasympathische zenuwstelsel nodig hebt.
In onderstaande video deelt Rolf tips hoe je je sympathische zenuwstelsel kunt kalmeren.
Voorkom dat je overweldigd raakt
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Hoewel dit soort gevoelens je overvallen, kun je wel wat dingen doen om ervoor te zorgen dat het minder vaak voorkomt.
Het is belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je weet wat jij nodig hebt. Je kent zeg maar je eigen gebruiksaanwijzing en daardoor kun je beter voor jezelf zorgen.
Ik weet bijvoorbeeld dat het voor mij belangrijk is dat ik voldoende tijd voor mezelf in plan en regelmatig mediteer, omdat dat me veerkrachtiger maakt. Ik kan dan meer hebben en voel me minder snel overweldigd.
Wat kun je doen wanneer je je overweldigd voelt? – 6 tips
Wat kun je nou precies doen als je merkt dat het je toch allemaal te veel dreigt te worden? Hieronder geef ik je 6 tips.
Neem jezelf nu alvast voor om ze in je geheugen te prenten, zodat je niet eerst deze blog hoeft op te zoeken als je je al overweldigd voelt ;).
1.Prioriteer en minimaliseer
Stop met alles wat je aan het doen bent en vraag je zelf wat er nou echt het allerbelangrijkste is.
Ook al voelt het alsof alles belangrijk is, dat is het niet ;). Niet op dit moment tenminste.
Bepaal wat je prioriteit heeft, minimaliseer en doe alleen datgene waarvan je weet dat je het nu moet doen. Laat de rest voor wat het is.
Wist je dat minimalisme je kan helpen om stress te verminderen? In onderstaande video vind je daar meer over.
2.Focus en doe 1 ding tegelijk
Dit ligt in lijn met bovenstaande: stop met multitasken en focus je op 1 ding. Multitasken, of switchtasken eigenlijk (heel snel van taak naar taak gaan), zorgt voor minder productiviteit en creert onrust.
Dus zet die 100 tabs in je browser uit (doe ik op dit moment zelf ook ;)), zet je telefoon op stil en zet je email uit. Focus je op 1 ding.
3.Adem uit
Je adem is de krachtigste tool om jezelf tot rust te brengen wanneer je door de bomen het bos even niet meer ziet.
Adem bewust langer en dieper uit, daarmee stimuleer je je parasympathische zenuwstelsel.
Op zoek naar adem oefeningen? Kijk dan eens naar onderstaande video.
4.Zorg voor aarding
Als je je overweldigd voelt, zit je in je hoofd. Het is belangrijk om dan weer in je lichaam te komen en dit kun je doen door te aarden. Zo maak je verbinding met de grond onder je en het kan je een gevoel geven van steun, kalmte en kracht.
Aarden kan met behulp van bepaalde yogaoefeningen, (chakra)meditaties of met behulp van aardingsproducten.
5.Gebruik geuren
Bepaalde geuren staan er om bekend dat ze een rustgevend effect hebben. Denk aan lavendel, bergamot en jasmijn.
6.Doe yoga
Yoga is natuurlijk goed voor alles ;). In dit geval zijn vooral yin yoga en yoga nidra heel geschikt, omdat je hierbij echt stopt en bewust je lichaam tot rust laat komen.
Ik weet dat dit best een uitdaging is, als het heel druk is in je hoofd en je juist het gevoel hebt dat er zoveel moet, dan is stoppen en stil worden een grote uitdaging.
Als de overgang te groot is, kun je eerst wat meer dynamische yogavormen doen en vanuit daar de verstilling meer op zoeken.
Yoga werkt trouwens ook preventief. Dus als je regelmatig yoga doet, zal je merken dat je je minder snel overweldigd zal voelen.
Wil je aan de slag met yoga? Kijk dan eens op het practice platform.
Voel jij je snel overweldigd? Wat zijn jouw beste tips?
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Allemaal goede tips natuurlijk, maar tip 3 zou je eigenlijk al op de lagere school moeten leren. Bizar wat een verschil “goed” ademen kan doen.
Hey,
Ja, helemaal mee eens!
Groetjes,
Jorine