Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 nov 2019

De 4 speerpunten van Minimalisme en de verbinding met Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stel jezelf eens voor..

 • Meer tijd voor jezelf
 • Minder rommel in je leven
 • Meer rust
 • Minder verplichtingen
 • Minder kosten
 • En meer ruimte om je te richten op je dromen en doelen..

Minimalisme roept bij veel mensen al snel een beeld op van soberheid en heel veel inleveren. Dat is ontzettend jammer omdat Minimalisme alle punten hierboven kan waarmaken.

In dit blog vertel ik je graag hoe dat zit. Ik ga bijvoorbeeld in op de 4 punten waar Minimalisme zich op richt en hoe dat jou helpt om meer ruimte in je leven te vinden.

Ook vertel ik je waarom dat ontzettend goed binnen de Yogafilosofie past en welke voordelen je in je practice en meditatie ervaart wanneer je met minimalisme aan de slag gaat.

Ben je er klaar voor?

minimalisme yoga

De 4 speerpunten van minimalisme

Minimalisme is een krachtige tool om meer tijd, ruimte en vrijheid in je leven te vinden.

Kort gezegd behoud je daarvoor de dingen in je leven die je dienen en neem je afstand van wat dat niet meer doet.

Soms heeft dat betrekking op spullen, maar dit kan net zo goed van toepassing zijn op bijvoorbeeld verplichtingen of bepaalde uitgaven.

In de video hieronder vertel ik je hier graag wat meer over:

Na het kijken van de video heb je denk ik een beter beeld gekregen van de 4 speerpunten van Minimalisme, namelijk ontspullen, consuminderen, versimpelen en bewustwording.

Graag vertel ik je wat meer over al deze onderdelen en hoe ze bijdragen aan een luchtiger en vrijer leven met meer tijd voor jezelf.

1. Ontspullen

Inderdaad, Minimalisme heeft te maken met spullen wegdoen. Toch is dat niet zo eng als je misschien denkt.

Wanneer je minimalistisch leeft, bekijk je je spullen kritisch. Terwijl je door je spullen heen gaat stel je jezelf daarbij eigenlijk constant de vraag:

Dient dit mij nog, of is het een last?

Wanneer spullen je tot last zijn doe je ze weg, zo simpel is het, maar in de praktijk is dat vaak een stuk lastiger.

Kijk maar eens rond in de ruimte waar je nu in zit. Wat zou je eigenlijk weg moeten doen maar doe je niet weg omdat een stemmetje in je hoofd zegt dat je het toch wilt houden? En hoe organiseer je dat eigenlijk, dat ontspullen?

Minimalisme helpt je bij het onthechten van je spullen, het geeft je tools en duidelijke richtlijnen om te ontspullen en geeft je suggesties voor het opnieuw inrichten van de vrijgekomen ruimte.

Denk maar eens aan een ‘minimalistisch interieur’. Dit is geen inrichting waar alles uitgetrokken is, maar een zorgvuldig ingerichte ruimte die stijlvol en functioneel is. Alle spullen hebben nut.

minimalisme interieur

2. Consuminderen

Een minimalistisch interieur blijft niet lang minimalistisch wanneer je niets doet aan de toevoer van nieuwe spullen. Ontspullen kan om die reden niet zonder consuminderen.

Consuminderen leert je om bewust te consumeren en dus alleen te kopen wat echt nuttig is.

Nieuwe spullen kopen is dus niet slecht, je stelt jezelf alleen de kritische vraag wat je koopt en waarom je dat doet. 

De voordelen daarvan zijn enorm. Niet alleen houd je je woning en je leven opgeruimd, het is ook veel beter voor onze planeet. Tot slot is een leuke bijkomstigheid van consuminderen ook nog dat je meer geld overhoudt. 😉

Die financiële ruimte maakt je minder afhankelijk van geld en dat geeft je meer vrijheid.

Niet iedereen is in staat om meer geld te verdienen, maar we hebben wel altijd de controle over hoeveel geld we uitgeven.

Minimalisme heeft daarmee de kracht in zich om geldzorgen te verkleinen waardoor we minder stress in ons leven hebben.  

3. Versimpelen

Meer financiële ruimte geeft je de mogelijkheid om na te denken over de inrichting van je leven.

Wil je bijvoorbeeld nog wel 5 dagen per week werken? Wil je misschien een overstap maken naar die leukere maar minder goed betaalde baan? En kan je die overuren op het werk misschien besteden aan zelfontwikkeling of je sociale leven?

Door te consuminderen kun je een eerste stap zetten om je leven te versimpelen, maar natuurlijk gaat dat veel verder dan alleen je werk.

Want hoe besteed je de vrije tijd die je hebt eigenlijk? en welke verplichtingen zou je graag vanaf willen om nog meer ruimte en vrijheid in je leven te creëren?

Precies dat is de focus van versimpelen. Het helpt je om je leven onder de loep te nemen en je af te vragen of je wel het leven leidt dat je het liefst zou willen leiden. 

4. Bewustwording

Door ontspullen heb je een fijne stimulerende leefomgeving gecreëerd, consuminderen heeft je geholpen om meer vrijheid te vinden in je financiën en versimpelen heeft je geholpen met het optimaliseren van je tijd.

Je hebt hierdoor meer vrijheid in je leven gecreëerd.

minimalisme

Hoe je die vrijheid gaat benutten is onderdeel van het laatste speerpunt van minimalisme, namelijk bewustwording.

Bewustwording draait volledig om het definiëren van jouw mooiste leven. Je stelt jezelf de vraag welke dromen en doelen je hebt en je gaat aan de slag met het maken van een plan om die te realiseren.

Minimalisme heeft je hiermee op het punt gebracht dat dromen niet langer dromen hoeven te blijven.  

De verbinding tussen Minimalisme en Yoga

De verbinding tussen Minimalisme en Yoga is ontzettend krachtig. Minimalisme helpt je namelijk met het onthechten van spullen, ook wel Aparigraha genoemd.

De onthechting van spullen in je externe wereld geeft je de mogelijkheid om meer aandacht aan jezelf te besteden en meer naar binnen te keren. 

Wanneer je leven een rommeltje is, slurpt dit zoveel tijd en energie van je op dat je er nauwelijks aan toe komt om naar binnen te keren en met zelfontwikkeling bezig te zijn.

Minimalisme is daarom een ontzettend goede basis voor een leven vol persoonlijke groei, en zoals je weet is dit de kern van Yoga.

Een goed voorbeeld waarbij die verbinding tussen Minimalisme en Yoga duidelijk wordt, is door je eens af te vragen op welk moment van de dag je het gemakkelijkst diepgang kunt vinden in je practice.

Als je weleens bij een retreat van Happy with Yoga bent geweest, heb je vast opgemerkt dat de ochtend practice nooit ontbreekt en vaak wordt opgevolgd door een ontbijt in stilte.

De reden daarvoor? Wanneer we onze dag beginnen zijn we nog niet blootgesteld aan prikkels. Het is daarom makkelijker om diepgang in je practice te vinden.

Stel je nu eens voor dat je in je dagelijkse leven minder prikkels binnenkrijgt en minder stress ervaart. Zou het dan misschien nog gemakkelijker zijn om die diepgang te ervaren?

Precies dat is wat Minimalisme voor je kan betekenen. Het zorgt ervoor dat je onnodige prikkels en stress uit je leven verwijdert. Of dat nu spullen zijn, verplichtingen, kosten of afleidingen door je telefoon, minimalisme haalt de bezem door je leven met meer rust en kalmte tot gevolg.

Benieuwd of Minimalisme wat voor jou is?

Voor sommige mensen is de stap om met minimalisme aan de slag te gaan toch nog een beetje eng. Maar vergeet niet, jij bent altijd ‘in charge’ en bepaalt zelf waar je wel en geen afstand van doet!

In de video hieronder vertel ik je graag nog wat meer over Minimalisme zodat je een nog completer beeld hebt.

Zoals je ziet kan minimalisme ontzettend veel mensen helpen. Zo is het bijvoorbeeld een ongelofelijk krachtige tool voor iedereen die:

 • Een minder stressvol leven wil
 • Meer vrije tijd over wil houden
 • Minder financiële stress wil ervaren
 • Een opgeruimdere leefomgeving wil creëren
 • Eraan toe is om dromen om te zetten in realiteit
 • Bewuster wil leven
 • Het milieu belangrijk vindt
 • Meer tijd aan zelfontwikkeling wil besteden
 • Meer diepgang wil vinden in Yogapractices en meditaties
 • Hooggevoelig is 

En nog veel meer!

Online Minimalisme cursus

Wanneer je serieus met Minimalisme aan de slag wilt gaan heb ik goed nieuws voor je. We hebben namelijk een minimalisme cursus gelanceerd die je stap voor stap helpt met ontspullen, consuminderen, versimpelen en bewustwording!

In 7 weken werk je toe naar je nieuwe leven waarin je meer tijd, ruimte en vrijheid hebt om je te kunnen richten op je dromen en doelen.

Meer informatie krijg je door te klikken op de afbeelding hieronder. Hopelijk zie ik je terug bij de cursus!Minimalisme cursus

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter