Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 okt 2017

5x Zintuigen: Yogaspel met kinderen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Anna Stam van MATS Kinderyoga & Theater


Kinderen zijn net sponzen. Ze ervaren van alles, zuigen het allemaal op en verwerken het in de bovenkamers. Ze leren door spelenderwijs te doen. En tijdens dit proces maken ze gebruik van al hun zintuigen. Juist door het gebruik van ál hun zintuigen, leren ze meer.

Dit is ook heel goed te koppelen aan Yogaspel. Door kinderen mee te nemen in een Yoga-avontuur hebben ze niet alleen heel veel plezier, maar leren ze ook nog eens een heleboel bij.

yogaspel

Ontwikkelingsgebieden

Tijdens het doen van Yogaspel stimuleert het kind meestal vier ontwikkelingsgebieden tegelijkertijd.

  1. Motorische Ontwikkeling:
    Deze ontwikkeling gaat over de manier van bewegen. Het heeft te maken met coördinatie, houding, balans en spierspanning. Daarbinnen is er weer een onderscheid tussen fijne en grove motoriek. Yogahoudingen zijn zowel grote als kleine bewegingen.
  2. Sociaal-Emotionele Ontwikkeling:
    Deze ontwikkeling gaat over de mogelijkheid tot het aangaan van relaties (met jezelf en met anderen) en de ontwikkeling van emoties.
  3. Cognitieve Ontwikkeling:
    Deze ontwikkeling gaat over de manier waarop het kind iets interpreteert en leert. Het richt zich op het denken, de aandacht en het geheugen.
  4. Zintuiglijke Ontwikkeling:
    Deze ontwikkeling gaat over de waarneming door middel van zintuigen. Het kind leert de buitenwereld waar te nemen via prikkels. Deze prikkels komen binnen via de ogen, oren, neus, mond en huid.

Over deze laatste ontwikkeling wil ik het iets uitgebreider hebben.

Bij jonge kinderen (baby, dreumes, peuter) is het bekend dat zij veel bezig zijn met zintuiglijke ontwikkeling. Maar ook oudere kinderen leren veel door hun zintuigen te gebruiken en dat wordt nog weleens vergeten.

Het is momenteel herfst en daar kun je met deze kinderen (en natuurlijk ook met de jongere doelgroep) in combinatie met Yogaspel heel veel mee doen. Lees je mee?

Herfst + Zien

Raap wat spulletjes uit het bos bijeen. Bijvoorbeeld een blad, kastanje, eikel, of een takje. Bekijk ieder ding alsof je het voor de eerste keer ziet. Beschrijf wat je ziet. Heeft het stekels, vlekken? Welke kleur en vorm heeft het?  En benoem dan wat er zo mooi of bijzonder aan is.

Herfst + Voelen

Sluit dan je ogen en pak de voorwerpen dan één voor één op met je handen. Hoe voelt het? Koud, warm, hard, zacht? Anders dan je had verwacht? Doordat je je ogen hebt gesloten, kan je je beter focussen op het voelen.

En hoe voelt het als je gaat voelen met je voeten? Doe de voorwerpen in bakken (bijvoorbeeld afwasteilen) en loop met je blote voeten door de bakken. Ook dit kun je weer met gesloten ogen doen om de ervaring intenser te maken. Iemand die je daarbij begeleidt is dan wel fijn.

Je kan ook jezelf (of elkaar) masseren (op de armen, benen, rug) met de verschillende voorwerpen. Een massage van een kastanje zal heel anders aanvoelen dan een massage van een blaadje. Wat maakt het verschil en wat vind je fijner?

Herfst + Horen

Ga eens midden in het bos staan en luisteren. Hoor je de herfst? Hoor je de wind door de bomen suizen en de blaadjes knisperen? Misschien hoor je wel een blaadje of een kastanje vallen.  Of misschien hoor je wel complete stilte.

Herfst + Ruiken

Hoe ruikt het in het bos? Ruik je één geur of meerdere geuren? Ruikt het fris? Of heeft het net geregend en ruikt het naar natte bladeren?
Neem een voorwerp in je hand en ruik eraan. Wat is de geur? Is het een sterke geur of niet? Vind je het lekker ruiken of vies? Is het anders dan de algemene bosgeur?

Herfst + Proeven

Je kan de herfst ook proeven. Hoe zou een kastanje smaken? Zorg dan wel dat je een tamme kastanje (die met het stekelige jasje) proeft en geen wilde kastanje. Maar je kan ook breder dan het bos denken en een ‘herfstthee’ drinken, champignons of pompoen eten.

Herfst + Yogahoudingen

Pas wel op dat je niet teveel zintuiglijke prikkels geeft aan het kind. Zorg altijd voor een goede balans in yogaspel. Te veel impulsen maken een kind onnodig onrustig en druk. Je zou daarom deze zintuiglijke ervaringen mooi kunnen afwisselen met yogahoudingen in het thema herfst. Zoals:

  • Herfstboom (Tree Pose, met armen als takken waar de bladeren vanaf vallen)
  • Egeltje (Kindhouding)
  • Hond wordt uitgelaten in het bos (Downward Facing Dog).
  • Hond moet een plasje doen tegen de boom (Three Legged Downward Dog).
  • Spin (Zit op je hurken. Buig je knieën naar buiten toe en sla je armen over je benen heen.)
  • Slak (Kindhouding, met een knuffeltje op je rug)

En eindig dit herfstavontuur dan als een omgevallen herfstboom (Savasana).

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter