Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 apr 2018

Een interview met.. Yogadocente Jorine Kuilman

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een interview met….. Gastblogger voor Happy with Yoga en Yogadocente Jorine Kuilman!

Happy with Yoga is een platform voor en door Yogi’s. Yoga kent vele verschillende vormen en om alle filosofie te bestuderen uit de oude Yoga teksten heb je wel 10 levens nodig. Daarom is het altijd leuk om een kijkje achter de schermen te nemen bij verschillende Yogadocenten.

In dit interview is Jorine aan de beurt. Hieronder lees je onder andere wat Yoga voor haar betekent, hoe haar practice er uit ziet en hoe ze Yoga meeneemt in haar dagelijkse leven!

Ben je er klaar voor? Here we go!

Zou je jezelf kunnen introduceren?

Mijn naam is Jorine, ik geef Yoga lessen bij NeoYoga in Delft en ik blog sinds December voor Happy With Yoga. Ik zie het leven als een grote speeltuin en kinderen zijn vaak mijn inspiratiebron.

Ook heb ik een eigen blog: jorinekuilman.com waarop ik regelmatig blog over dagelijkse dingen die me bezig houden, dingen waar ik me over verwonder, dingen die ik moeilijk vind en dingen die ik observeer om me heen.

Jorine Kuilman

Hoe ben je in aanraking gekomen met Yoga?

Toen ik ging studeren werd er Yogales gegeven op het universitair sportcentrum. Ik ben dat toen uit gaan proberen met een vriendinnetje en vond het heel erg ongemakkelijk!

Ik was de helft van de tijd aan het giechelen omdat ik geen idee had wat ik aan het doen was ;).

Wat is je favoriete Yogastijl en waarom?

Oh, dit vind ik zo’n moeilijke vraag! Ik hou van Hatha, omdat het voor mij voelt als een stabiele basis waar ik eindeloos mee kan varieren. Het kan me zowel kracht als rust geven.

Ik hou ook van Vinyasa, omdat het zo heerlijk vloeiend kan voelen, net als een soort dans. Maar ik sta ook altijd open om nieuwe Yoga varianten uit te proberen!

Wanneer en waarom heb je besloten om Yogadocente te worden?

Het idee om Yogadocente te worden speelde al lang in mijn hoofd. Maar ik dacht altijd ‘er zijn al zoveel mensen die dat doen’, ‘kan ik dat wel?’, ‘is dat wel echt iets voor mij’?

Ik had een vast contract bij mijn toenmalige baan en ik zag niet goed voor me wanneer en waar ik een Yoga-opleiding zou kunnen doen.

Toen ik me begin 2016 realiseerde dat ik echt toe was aan iets anders, heb ik hardop uitgesproken dat ik begin 2017 iets anders zou gaan doen. Koste wat kost. Hoe, wat, waar moest toen nog vorm krijgen, maar een paar maanden later heb ik mijn baan opgezegd en een vliegticket naar India geboekt.

Welke advies zou je een jongere versie van jezelf willen geven?

Je bent niet een goed persoon vanwege je prestaties, je inkomen, je vermogen om hard te werken.. Je bent gewoon precies goed zoals je bent. Zonder al die dingen.

Dus kies wat voor jou goed voelt, in plaats van wat je denkt dat andere mensen goed vinden.

Hoe ziet je practice er uit? (Welke stijl, hoe lang, hoe vaak, waar focus je op etc.)

Ik begin m’n dag met 10 minuten Pranayama en 30 minuten mediteren in stilte. Vooral die 30 minuten stilte sla ik echt niet over, dus ook als dat betekent dat ik om 5 uur op moet staan. (Ja echt! Alleen met hoge uitzondering sla ik het over. En soms uit gezelligheidsoverwegingen op zondag ook ;)).

Daarna doe ik een paar minuten oefeningen om m’n nek, rug en schouders los te maken, een paar zonnegroetjes en een paar poses. Schouderstand, ploeg, brug en vis zijn mijn favoriete poses.

Ik eindig met het benoemen van 3 dingen waar ik dankbaar voor ben.

Hoe motiveer je jezelf als je geen zin hebt om je practice te doen?

Ik bedenk mezelf hoe goed ik me voel als ik het eenmaal gedaan heb.

Soms doe ik een begeleide meditatie of ik zet een Youtube Yoga filmpje aan, zodat ik alleen maar hoef te volgen. Daarmee verlaag ik de drempel voor mezelf.

Jorine Kuilman

Zou je in een paar zinnen kunnen samenvatten wat Yoga voor jou betekent?

Yoga creeërt voor mij ruimte tussen m’n gedachten, m’n lichaam, mijzelf. Het leert me om liever, begripvoller en met meer acceptatie naar mezelf te kijken en daarmee ook naar de wereld om me heen.

Welk advies heb je voor beginnende Yogi’s?

Probeer verschillende vormen, verschillende docenten, verschillende studio’s. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel en echt, het kan niet vaak genoeg gezegd worden, je kan niet slecht zijn in Yoga!

Het gaat er helemaal niet om dat je de split kunt, een ingewikkelde hoofdstand of dat je 2 uur lang stil kunt zitten in meditatie. Yoga leert je naar jezelf te kijken met verwondering, met acceptatie en zonder oordeel.

Hoe beoefen je Yoga van de mat af?

Mijn gedachten razen vaak in het rond, ik heb dingen graag onder controle en ik kan mezelf echt gek maken daarmee. Door bewust adem te halen en tegen mezelf te zeggen dat ik niet altijd naar m’n gedachten hoef te luisteren, creeër ik meer rust in mezelf.

Ik probeer minstens één keer per dag even mn ogen te sluiten en me bewust te worden van m’n adem en van wat ik voel. Elke keer als ik naar de wc ga sluit ik ook even m’n ogen adem ik diep in (inderdaad, de wc is daar niet altijd de fijnste plek voor ;), maar het is er wel lekker rustig) en diep uit. Zo bouw ik mini-breaks in voor mezelf.

Verder lees ik veel over Yoga en ben ik redelijk verslaafd aan de YogaPodcast van Lucas Rockwood.

Wat is je favoriete Yoga quote?

“There’s no need to be perfect to inspire others. Let others be inspired by how you deal with imperfections”.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter