Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 apr 2018

Uit de Tribe… Een interview met Melanie Verhagen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Intro door Melanie (Poldervaart).

De afgelopen jaren is Happywithyoga.com uitgegroeid tot een platform met duizenden bezoekers per dag. Hierdoor hebben we ontzettend veel leuke mensen ontmoet en een leuke community opgebouwd.

Deze Happy with Yoga Tribe zit vol met inspirerende Yogi’s en leuke mensen die Yoga op hun eigen manier toepassen en beoefenen.

Een van deze Yogi’s uit de tribe is Melanie Verhagen.

Melanie was de eerste deelneemster van onze online Yoga cursus voor beginners toen hij een aantal jaren geleden online kwam. Kort daarna kwam ze een workshop volgen. Inmiddels is ze mee geweest op verschillende Yoga weekenden, op Yoga retreat naar Portugal en hebben we haar terug gezien in vele andere workshops.

Een echte Yoga junkie dus! 😉

Het mooie aan Melanie is dat ze zich iedere keer dat we haar zien weer verder ontwikkeld heeft. Wat ze leert op de mat, past ze toe in het dagelijkse leven. Ze geeft kracht aan haar intenties door deze met doelgerichte acties op te volgen.

En dat heeft er toe geleid dat ze nu een aantal jaren later zelf Yogadocente is en kort geleden haar eigen studio is begonnen.

Kortom, Melanie is een krachtige en inspirerende vrouw en een levend voorbeeld van de positieve kracht van Yoga. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Om deze reden leek het ons leuk om haar eens te interviewen. Benieuwd naar haar visie op Yoga, haar persoonlijke practice en de reis die ze heeft afgelegd? Je leest het hieronder.

Interview met Melanie Verhagen

Even voorstellen…

Ik ben Melanie Verhagen, 40 jaar en moeder van 2 kinderen. Bart van 16 en Roos van 13.

Ik woon in Haaren. Een klein dorp in een mooi groene omgeving tussen Den-bosch en Tilburg. Samen met mijn vriend hebben we 4 kinderen en wonen als een samengesteld gezin.

Waarom ben je ooit met Yoga begonnen?

Ik was zo’n 20 jaar geleden erg onzeker over alles aan mezelf. Ik woog 45 kilo zwaarder dan nu, en had het idee dat ik nergens met goed fatsoen binnen kon komen. Pure schaamte en onzekerheid.

Op een dag kwam ik een vrouw tegen, ik weet niet eens precies meer waar, maar herinner me het moment alsof het gisteren was. We raakten in een fijn gesprek en ze bood me aan om eens een lesje Yoga mee te komen doen. Dat heb ik meteen de eerste dinsdag daarop gedaan, bij Ria van Haaften in Boxtel.

Bij haar thuis op een kamer gaf ze Hatha Yoga les (dat zei me toen echt nog helemaal niks), aan maximaal 6 personen.

Het was elke week een genot om er te zijn. De rust die er over me heen kwam en het heerlijk rekken van mijn lijf.

Dat was voor mij jarenlang voldoende. Ik verdiepte me verder ook niet in Yoga, het was gewoon goed zo. Ik was vooral bezig met het opbouwen van ons gezinnetje zoals die toen was.

Hoe lang ben je al bezig met Yoga en welke stijlen beoefen je?

Wat ik hierboven al schreef, ben ik zo’n 20 jaar geleden heel summier begonnen met één keer per week Yoga, zonder verder heel bewust te zijn van wat ik aan het doen was.

Door de jaren heen en de veranderingen die hebben plaatsgevonden, zoals een scheiding, twee keer van woonplek verhuizen, en uiteindelijk een nieuw gezinnetje opbouwen, ben ik ook op andere plekken Yoga gaan beoefenen.

Die jaren waren een rollercoaster van emotionele ontwikkelingen. En vele verwerkingen van gebeurtenissen die tot dan in mijn leven hadden plaatsgevonden en mij gevormd hadden.

Zo terugkijkend kan ik zeggen dat die wekelijkse yogalessen voor mij een oplaadpunt zijn geweest. Een moment voor mezelf, momenten van bewustwordingen, hoe klein dan ook.

Ik zag het ook altijd als een cadeautje voor mezelf maar ook voor de mensen om me heen want door de Yoga bleef ik een positiever mens.

Inmiddels heb ik in verschillende stijlen lessen gevolgd en vooral ook op veel plaatsen in het land bij veel verschillende leraren. Ik wil zoveel mogelijk meemaken, ervaren en leren.

Wat vast op het schema staat is 2 keer per week Ashtanga, 1 tot 2 keer Yoga Nidra, 1 keer Yin Yoga en 1 keer Hatha Yoga. Per week kijk ik dan of ik een Vinyasa of Poweryoga les ergens mee kan doen, anders volg ik die online.

Ik wil van alles leren en er mijn eigen mening over gaan vormen. Maar tot nu toe wil ik vooral leren, ondervinden, en oefenen.

Hoe vaak doe je een practice en hoe lang?

Sinds oktober 2015 sta ik dagelijks op mijn matje, en ja er zijn vele smokkeldagen geweest of dagen dat ik er bewust voor koos om juist niet op de mat te oefen. Maar dan zijn er andere manieren om Yoga te beoefenen, en dus tel ik ze toch mee.

Ik begin op de mat met rustige ofeningen om op te warmen, doe een aantal zonnegroeten en vervolgens kies ik een online les. Zo ben ik begonnen met de beginnerscursus van Happy with Yoga en volg die nog steeds opnieuw af en toe.

Dit duurt meestal een goed uur, en daarna oefen ik nog iets wat ik graag wil leren.

Ik doe altijd een Savasana en een meditatie van 10 minuten om af te sluiten. Tja, en dan kan mijn dag beginnen!! De lessen die ik volg bij de Yogaschool duren 75 minuten en op maandagavond een uur.

Hoe regelmatig sta je op de mat?

Tja, ik kan daar eigenlijk maar een antwoord op geven en dat is: de keuze maken om het wel te doen. Richt een plekje voor jezelf in. Een mooi rustig plekje. Leg je mat klaar en doe het!

Als je te weinig tijd hebt, kun je tijd maken, door je dag wat langer te maken, en dat doe je door een uurtje vroeger op te staan. Echt het levert je zoveel op, dat zou ik iedereen aanraden.

En natuurlijk snap ik best, iedereen is anders, maar probeer het eens een maand. Of maak desnoods tijd in de avond, in plaats van tv te kijken bijvoorbeeld. Er ligt een uitdaging!

Welke effecten merk je door het beoefenen van Yoga?

Het grootste effect wat ik in het begin ervaren heb, is het afnemen van stress en stressgevoelens. Ook de bewustwording van je ademhaling die ik de hele dag tot mijn beschikking heb was een eye-opener.

Op het moment dat ik het nodig had kon ik ademhalingsoefeningen toepassen om zo beter bij mezelf te blijven. Of om wel iets te durven zeggen, of om juist de rust te vinden om op de juiste manier iets te zeggen.

Daarnaast komen nog de lichamelijke voordelen, mijn spieren zijn sterker geworden, ik heb voelbaar een betere houding, en meer, veel meer energie gedurende de hele dag. Daarnaast kan ik ook een stuk beter slapen.

Maar er is ook confrontatie met mijzelf en mijn (nog steeds) te zware lijf, waardoor ik bepaalde oefeningen nog steeds niet kan. Maar dat is ook Yoga. Een manier vinden om hier mee om te gaan en keuzes maken. Wat ga ik hier mee doen? En hoe, en …. Wanneer?

Yoga betekent voor mij een levenshouding waarbij ik oneindig kan leren omgaan. In eerste instantie met mezelf, en vervolgens met de wereld om me heen. Een oneindig boeiende inspiratiebron om het beste van mijn leven te kunnen maken.

Mijn eerste Yogadocent heeft mij geinspireerd door me het gevoel te geven er te mogen zijn zoals ik ben.

Mijn tweede Yogadocent waar ik nu nog steeds wekelijks kom, inspireert mij door wijze woorden of gesprekken die we hebben. En de manier waarop zij ervoor zorgt dat ik een heerlijke Yogales ervaar, of juist datgene los weet te maken wat op dat moment nodig is.

En ook Rolf en Mel zijn voor mij grote inspiratiebronnen. Omdat zij mij laten zien hoe ik de Yoga wil voelen en toepassen in mijn leven. “Gewoon”, met twee voeten op de aarde. Wel heel bewust zijn van waar je mee bezig bent, maar blijf bij jezelf. En leef hier en nu. In dit tijdperk.

Heerlijk vond ik dat in het begin om te ontdekken dat je “gewoon” mag blijven, en dat je Yoga altijd kan toepassen. Zoek je eigen weg, was de boodschap. En de vele lessen die ik bij jullie heb gevolgd hebben me telkens weer een stapje verder in mijn ontwikkeling gebracht, en doen dat nog steeds.

Super, dankbaar voor deze leraren in mijn leven tot nu toe.

Wat was een echte eye-opener voor je?

Nadat ik door een zware periode in mijn leven de Yogalessen weer opgepakt had, kwam ik erachter hoe veel goeds Yoga voor mij deed. Dat was zo’n mooie ervaring dat ik op een avond uit een les stapte en het heel zeker en diep van binnen voelde: “Dit gevoel wil ik meer mensen geven”.

Daar werd toen het allereerste idee geboren om Yogadocent te willen worden. Heel voorzichtig en nog heel diep in mezelf.

Mijn favoriete Yogaqoute op dit moment

“Je bent slechts een Yogales verwijderd van een goed humeur”

En…

“Practice, practice, practice, and all is coming”

En dan hierbij de bewustwording krijgen dat practice, niet alleen op de asana’s slaat, maar zeker ook de practice op mentaal vlak.

In oktober 2015 kwam het moment dat ik heel sterk voelde dat ik wat Yoga met je doet, wilde gaan delen met anderen.

Maar meteen kwam mijn eigen onzekerheid de kop op. Ik had natuurlijk geen idee hoe en wat, en of ik daar überhaupt wel geschikt voor zou zijn.

Het werd een lange weg van piekeren, mezelf informeren, overtuigen, en zoeken. Zoeken naar de manier die bij mij paste om dat te bereiken wat ik voor ogen had. En op die weg zit ik nog steeds, maar ik ben eraan begonnen om een bewust Yogapad op te gaan.

Na bijna twee jaar zoeken is het me gelukt om een Yoga opleiding te gaan doen die op dat moment het best bij mij paste. Bij de Aalo ben ik de 200-uurs opleiding begonnen en heb deze op een laatste portfolio afgerond.

Hierna ga ik nog verder, maar de basis is gelegd en daar ben ik trots op. Stap voor stap op het juiste tijdstip.

Ondertussen hebben we een Yogaruimte gemaakt bij mij in het dorp. Daar kon ik om te beginnen de oefenlessen doen voor de opleiding om vervolgens een les per week te geven.

Sinds januari geef ik 5 lesjes per week van 75 minuten. Yang/Yin les en Yin les.

Allemaal beginners, allemaal mensen die bij mij passen. Super, Super, precies zoals Mel het een half jaar geleden al tegen me zei.

Mijn droom is…

Mezelf zo te ontwikkelen dat ik zelfverzekerd durf uit te stralen wat ik voel van binnen.

Voor mij is het een waarheid dat…

Durf je hart te volgen en je leven krijgt een wending die bij jou past. Je hart weet echt wat goed voor je is. Gebruik daar een gezonde dosis van je superverstand bij en voila!! Het leven kan beginnen.

Ik wens iedereen een inspirerend yogapad met veel liefde en wijsheid.

– NAMASTE –

Melanie Verhagen

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Angelique

  Het verhaal is helemaal Melanie en ik ben blij dat ik een stuk van haar yoga reis heb mogen delen, zoals haar les die ik heb gevolgd in haar studio was echt super. Om het verhaal kort te houden ik vind haar een supervrouw! En voor jullie ook een dikke knuffel ☺️

  1. Melanie

   Helemaal mee eens Angelique!
   Wij zijn ook heel blij dat we met jullie beiden al een aantal hele mooie avonturen hebben mogen beleven.
   Twee lieve en krachtige superyogi’s!

   Liefs,
   Mel

Laat een reactie achter