Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jan 2022

Yoga voor de onderrug, 4 praktische oefeningen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga voor de onderrug, dat is iets waar veel mensen baat bij hebben.

De onderrug is voor veel mensen een gevoelige plek en er kunnen daar dan ook snel lichamelijke klachten ontstaan. Klachten die je misschien in het begin moeilijk kunt plaatsen of waarbij je het gevoel hebt dat je ze niet zelf kunt behandelen.

Yoga is een hele fijne manier om klachten in de onderrug te voorkomen en te verminderen.

In deze blog leggen we je uit hoe yoga kan helpen bij rugklachten. Je vindt hier onder andere:

  • Welke voordelen yoga heeft voor de onderrug
  • 4 yoga oefeningen voor de onderrug

Lees je mee?

Vraag en antwoord

1. Is yoga goed voor de rug?

Yoga draagt bij aan een soepele en sterke rug. Het maakt de spieren rondom de wervelkolom flexibeler en krachtiger, waardoor je bewegingsvrijheid verbetert.

Doordat je vaak focust op het creëren van lengte, zorgt je er ook voor dat de natuurlijke vorm van de wervelkolom beter in stand blijft. Daarmee voorkom je klachten.

2. Hoe kan yoga bijdragen aan een verbetering van klachten in de onderrug?

Op het moment dat je last hebt van klachten in de onderrug, is het belangrijk dat je wel (rustig) blijft bewegen. Anders heb je kans dat de onderrug verstijft en je nog meer klachten kunt gaan ondervinden.

Yoga voor de onderrug biedt je verschillende oefeningen om op een rustige manier de spieren in beweging te houden. 

Wil je meer oefeningen doen specifiek voor de rug? Kijk dan eens naar onderstaande video.

4 Yoga oefeningen voor de onderrug

1. Je bekken omhoog brengen

Je ligt met je rug op de mat. Je zet je voeten recht achter het zitvlak neer op heupbreedte. Je buigt je knieën. Strek je kruin iets weg, zodat de wervelkolom recht ligt.

Adem uit. Op de inademing ga je rustig het bekken naar boven brengen. Niet te snel en niet te ver. Op de uitademing kom je met de rug weer terug op de mat.

Begin rustig en bouw het rustig op. Uiteindelijk blijf je even met je bekken in de lucht liggen. Je houdt deze houding vast, zonder daarbij te ‘hangen’ in je nek.

2. Het zelf masseren van de onderrug

Lig met je rug op de mat. Je strekt je kruin iets weg, zodat de wervelkolom recht komt te liggen. Je brengt de knieën naar je toe. Pakt met de handen de knieën vast en gaat nu de knieën cirkelen.

Je cirkelt de knieën naar links en naar rechts. Zo masseer je je eigen onderrug.

3. De cobra houding

In de cobra houding lig je met je buik op de grond. Je handen zet je naast de schouders op de mat. Houd hierbij de armen strak langs het lichaam. Kom op een inademing rustig omhoog met je kruin.

Begin rustig, anders kun je de onderrug juist teveel belasten. Op een uitademing kom je weer terug naar de mat met je lichaam. Herhaal dit een drietal keer en blijf dan even in de houding, terwijl je rustig doorademt. Hang hierbij niet in je armen.

4. Chakravakasana

Deze houding wordt ook wel de kat/koe genoemd.

Kom op handen en knieën. Handen recht onder de schouders en knieën op heupbreedte recht onder de heupen. Adem in, duw de borst naar voren en verleng de ruggenwervels.

Adem uit, de buik wordt kleiner, je navel gaat in en daardoor wordt de rug een klein beetje bol.  Kom in de Kindhouding. Herhaal deze oefening een aantal keer op je eigen ademritme.

yoga voor de onderrug

Meer yoga voor de rug

Wil je je niet alleen spitsen op Yoga voor de onderrug, maar zou je graag meer praktische Yoga tips voor de hele rug willen? Kijk dan nog eens naar ons artikel over ‘Yoga oefeningen voor de rug’.

Wil je liever direct aan de slag en lessen volgens die specifiek gericht zijn op de rug? Ook dat kan!

Op ons practice platform vind je een hele cursus gericht op de rug. Je kunt direct starten en de lessen volgen wanneer jou dat uitkomt.

Yoga-oefeningen-voor-de-rugWe zijn heel benieuwd welke oefeningen jou goed geholpen hebben bij rugklachten! Laat je het weten in een reactie hieronder?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter