Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jan 2022

Oogkussens – voor een nog diepere ontspanning

/
Geplaatst door
/
Comments0

Oogkussens kunnen heel prettig zijn om te gebruiken aan het einde van de yogales.

Tijdens de eindontspanning, savasana, kun je een oogkussen op je ogen leggen om ervoor te zorgen dat je je nog meer kunt afsluiten van de buitenwereld.

Het zorgt er daardoor voor dat je nog sneller en dieper in ontspanning komt.

Maar een oogkussens hebben nog meer voordelen! Ben je benieuwd welke dat zijn?

In deze gastblog van Manon van Flowee kom je erachter:

  • Wat een oogkussen precies is
  • Wanneer je een oogkussen kunt gebruiken
  • Wat de voordelen zijn van een oogkussen

En nog veel meer. Lees je mee?

oogkussens

Vraag en antwoord

1.Wat is een oogkussen?

Wanneer je nog niet bekend bent met een oogkussen dan denk je misschien dat het zo’n oogmasker is die veel mensen in het vliegtuig dragen. Een oogkussen lijkt daar een beetje op. Alleen heeft deze geen bandje en is deze een stuk zwaarder.

Simpel gezegd is het een kussentje voor je ogen. Vaak zijn de oogkussens gevuld met gedroogde lavendelbloemen en natuurlijk lijnzaad. Het oogkussen en een masker hebben vaak wel een vergelijkbare vorm

2.Wanneer gebruik je een oogkussen?

Een oogkussen kun je gebruiken wanneer je ligt op je rug en je er behoefte aan hebt om je af te sluiten van de buitenwereld. Het helpt je om je zenuwstelsel te kalmeren.

In onderstaande video vertelt Rolf je waarom het zo belangrijk is om je sympathische zenuwstelsel te kalmeren.

Het gebruik van een oogkussen

Soms kan het lastig zijn om jezelf helemaal af te sluiten.

Je bent bijvoorbeeld druk geweest en je ervaart nog veel onrust in je lichaam. Of je hebt juist mega veel energie gekregen van een goed gesprek bijvoorbeeld, maar je hebt behoefte om tot rust te komen.

Zelf ervaar ik dit ook wanneer ik in een groep yoga doe. Sommige omgevingsgeluiden zorgen er dan toch voor dat ik even spiek om te zien wat er om me heen gebeurt. Tijdens de Savasana gebruik ik daarom meestal een oogkussen.

Het is een van mijn favoriete asana’s en dat is niet omdat je dan alleen maar stil hoeft te liggen ;-). Deze oefening zegt me namelijk juist heel veel over hoe ik op dat moment in mijn vel zit.

Wanneer ik erg druk ben en niet de ontspanning kan ervaren dan helpt een oogkussen mij tijdens deze oefening om mijzelf helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Het helpt me om de focus bij mezelf te houden.

Een oogkussen wordt veel gebruikt tijdens yoga, denk aan de Savasana of Yoga Nidra. Maar ook tijdens massages of als extra ontspanning voor het slapen gaan.

Lig je klaar met je oogkussen? 😉 Dan kun je meteen aan de slag met onderstaande yoga nidra!

Voordelen oogkussen

Een oogkussen helpt je om je helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Er komt minder licht op je ogen waardoor je hersenen denken dat het donker wordt. Daardoor worden er signalen afgegeven naar je lichaam om rustig aan te doen.

Het kussentje heeft daarbij ook een fijn gewicht op de ogen. Dit is erg fijn als de ogen een beetje vermoeid zijn.

Veel kussentjes hebben een geur, zoals lavendel. Lavendel heeft een extra ontspannende werking (lavendel helpt o.a. ook bij depressiviteit).

Het zachte katoen draagt ook bij aan extra ontspanning, omdat het prettig voelt op het gezicht en helpt de zenuwen te kalmeren.

Vanwege al deze voordelen, wordt een oogkussen ook vaak gebruikt bij hoofdpijn en migraine.

De zachte druk op de ogen en de lavendel worden vaak als prettig ervaren. Vaak kunnen mensen met migraine of hoofdpijn ook minder goed licht verdragen waardoor een oogkussen ook fijn kan zijn. Deze sluit grotendeels daglicht af.

Verkoelend of verwarmend

Sommige oogkussens kan je ook verkoelend of juist verwarmd gebruiken. Leg het oogkussen minimaal 10 minuten in de vriezer voor een verkoelende werking.

Heb je last van vermoeide ogen? Dan is het fijn om het oogkussen even in de magnetron te leggen.

Wil je zelf ook de voordelen van een oogmasker ervaren? In de webshop van Flowee vind je verschillende modellen en kleuren. Als je een groot aantal in een keer wilt kopen, dan zijn er ook speciale bundelprijzen.


Deze blog is een bijdrage van Manon van Flowee – relax your senses

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter