Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 mei 2023

Slechte gewoontes afleren – een 10-delig stappenplan

/
Geplaatst door
/
Comments4

Slechte gewoontes, we hebben ze allemaal wel.

Ik ben nooit het type geweest dat echt verslaafd aan iets is geraakt. Ik heb nooit gerookt of andere verslavingen gehad. Geen hele radicale slechte gewoontes dus.

Een verslaving zoals roken, alcohol, eten of drugs kan vrij heftig zijn. Het kan je leven beheersen en je fysieke en mentale gezondheid ernstige schade toebrengen.

Hoewel bovenstaande verslavingen vrij radicaal zijn en niet iedereen hier mee te maken heeft, hebben we wel allemaal te maken met slechte gewoontes.

Klein of groot, slechte gewoontes kunnen er door de jaren heen insluipen en voor je het weet kom je er bijna niet meer vanaf…

Maar gelukkig kan je er met wat moeite wel verandering in brengen!

In deze blog deel ik tips om slechte gewoontes te veranderen. Je leest o.a.:

 • Wat slechte gewoontes zijn
 • Waarom je slechte gewoontes zou willen veranderen
 • Een 10-delig stappenplan om slechte gewoontes te veranderen

Lees je mee?

slechte gewoontes

Vraag en antwoord

1.Wat zijn slechte gewoontes?

Slechte gewoontes zijn de voor de hand liggende dingen zoals alcohol, roken en je niet aan afspraken houden. Maar ook kleine dingen zoals te laat naar bed gaan of snauwen tegen je partner kun je zien als slechte gewoontes.

2.Hoe lang duurt het om een slechte gewoonte af te leren?

Er wordt gezegd dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te creëren of te veranderen (want dan creëer je immers een nieuwe gewoonte). Het verschilt wel heel erg per persoon en ook per gewoonte hoe lang het echt zal duren.

Heb dus in ieder geval geduld met jezelf en hou vol!

Slechte gewoontes, wat zijn dat?

Iedereen heeft slechte gewoontes. Denk je dat jij geen slechte gewoontes hebt? Kijk dan eens naar onderstaande lijst:

 • Teveel televisie kijken
 • Elke tien minuten je smartphone checken
 • Belangrijke taken uitstellen
 • Te laat komen
 • Meer geld uitgeven dan er binnenkomt
 • Overal naartoe de auto pakken
 • Tussendoor ongezond snacken
 • Te laat naar bed gaan
 • Te lang in je bed blijven liggen
 • Te weinig bewegen
 • Niet écht luisteren tijdens gesprekken
 • Jezelf met anderen vergelijken
 • Anderen de schuld geven (geen verantwoordelijkheid nemen)
 • Jaloers zijn
 • Te veel frisdrank drinken
 • Altijd je gelijk willen halen
 • Nooit dankbaar zijn voor de dingen die je hebt
 • Onderuitgezakt zitten
 • Etc.

De lijst is eindeloos…

En schiet nu niet gelijk in paniek nu je je realiseert hoeveel slechte gewoontes je eigenlijk hebt ;). Maak je geen zorgen, we hebben allemaal slechte gewoontes!

Wat belangrijk is, is dat je je focust op het minimaliseren van deze slechte gewoontes. En nee, je zult nooit perfect zijn.

Waarom zou je verandering willen?

Naar mijn mening staan slechte gewoontes voor een belangrijk deel je geluk in de weg.

We volgen onze dromen niet omdat we dingen uitstellen, we vallen niet af omdat we teveel snacken…

Of we bewegen te weinig omdat we onze tijd voor de televisie spenderen…

Mediteren doen we niet omdat we teveel bezig zijn met de dingen die iedereen op Facebook en Instagram plaatst…

Dus hoe meer je slechte gewoontes kunt afleren, hoe meer je tijd hebt voor de goede gewoontes.

Sinds ik met Yoga begonnen ben, heb ik me erg gericht op het minimaliseren van deze slechte gewoontes. En dit is met vallen en opstaan gegaan. Maar door de jaren heen heb ik een manier ontdekt die voor mij goed werkt en effectief is.

Het stappenplan wat ik gebruik om slechte gewoontes af te leren wil ik hieronder graag met je delen, zodat jij dit ook kunt gebruiken om een aantal slechte gewoontes af te leren. Je ruimt zo eigenlijk je leven een beetje op :-).

slechte gewoontes afleren

Mijn 10-delige stappenplan om slechte gewoontes af te leren

1. Wees je bewust van je slechte gewoontes

Bewustwording van de slechte gewoontes is de eerste stap. Reflecteer op je jezelf en op je leven. Welke slechte gewoontes heb je? We hebben ze allemaal, sommige minder erg dan andere. Accepteer dat je ze hebt en probeer je er bewust van te zijn.

Maak een lijstje van de slechte gewoontes die je zou willen veranderen.

2. Weet waarom je van de slechte gewoonte af wilt

Als je weet waarom je van de slechte gewoonte af wilt, is je commitment in de volgende stap groter. Hoe sterker en dieper de ‘waarom’ hoe beter je commitment.

Ik keek vroeger bijvoorbeeld teveel tv. En tegelijkertijd liep ik te klagen dat ik geen tijd had om mijn bedrijf op te starten.

Toen ik me realiseerde dat die drie uur tv per dag ruimte kon maken voor drie uur werken aan mijn eigen bedrijf, was mijn ‘waarom’ sterk genoeg. Stoppen met tv kijken werd hierdoor een stuk gemakkelijker.

3. Maak een commitment.

Als je weet waarom je van een slechte gewoonte af wilt, maak dan een commitment met jezelf dat je je aan je plan zult houden. Denk er niet te licht over. Dit is belangrijk voor je. Vertel het aan de wereld.

Als je denkt dat het makkelijk is, is je commitment veel lager. Neem het serieus.

Ben je iemand die zegt dat hij/zij op elk moment kan stoppen met roken als je zou willen? Doe het dan. Wees er serieus over en maakt de commitment met jezelf.

4. Hou jezelf verantwoordelijk.

Vertel aan de wereld dat je je slechte gewoontes gaat afleren. Vertel het aan je vrienden en familie en vraag of ze je willen steunen.

Zet het op social media.

Vraag desnoods je partner of beste vriend(in) om je dagelijks te supporten tijdens het afleren van de gewoonte.

5. Wees je bewust van je triggers.

Slechte gewoontes hebben altijd een trigger (goede gewoontes trouwens ook, maar dat is voor een andere keer).

Veel mensen hebben bijvoorbeeld de behoefte aan een sigaret wanneer het even stressen is. Dat is de trigger.

Merk op wanneer je de behoefte voelt om aan je slechte gewoonte te beginnen.

6. Creëer ruimte tussen je trigger en je routine.

Wanneer je die trigger hebt gevonden, neem dan een moment pauze. Mindfulness is hier heel belangrijk. Niet meegaan in de waan van de dag, maar ruimte creëren tussen die prikkel of trigger die je krijgt, en jouw reactie daarop.

Vaak reageren we direct en onbewust. Dit komt omdat het een gewoonte is.

Maar op het moment dat je ruimte kunt maken tussen de prikkel en je reactie, heb je een belangrijke stap gezet naar het afleren van slechte gewoontes. Het is op dit moment namelijk geen automatische gewoonte meer, maar je denkt er over na.

En door het nadenken kun je een bewuste keuze maken.

slechte gewoontes afleren

7. Verander je routine.

Dit is vaak de moeilijkste stap bij het afleren van slechte gewoontes. Nu moet je je routine (de slechte gewoonte) veranderen door een goede gewoonte.

Stel je hebt de gewoonte om ongezond te snacken..

In de vorige stappen ben je je bewust geworden van deze gewoonte, heb je een plan en commitment gemaakt om die gewoonte af te leren, ben je je bewust geworden wat jouw trigger is voor die gewoonte…

En nu is het tijd om de ongezonde snack te vervangen door een gezonde snack.

Voor roken wanneer je je gestresst voelt, kunnen dit bijvoorbeeld een aantal diepe ademhalingen zijn.

Verzin een goede gewoonte waarmee je de slechte gewoonte vervangt.

8. Verwacht tegenslagen en moeilijke momenten.

Waar ik veel mensen de fout in zie gaan met het afleren van slechte gewoontes en het aanleren van goede gewoontes, is dat ze verwachten dat alles min of meer vanzelf zal gaan.

Dit is een grote fout.

Je gaat moeilijke momenten en tegenslagen krijgen. Ongetwijfeld. Bereid je hierop voor. Weet hoe je gaat handelen tijdens deze momenten. Maak ook hiervoor een commitment met jezelf.

9. Leer van je fouten.

Dat gezegd hebbende, als je toch de fout in gaat (en dat doen we allemaal wel eens), vergeef jezelf, en laat dat slippertje niet je hele ‘flow’ verpesten.

Ik zie maar al te vaak gebeuren dat mensen willen afvallen. Ze zijn een tijdje goed bezig en vallen paar kilo’s af. Vervolgens komt er een feestje of een feestdag en zondigen ze een keer. Het is niet de bedoeling dat je dit doet, maar als het toch gebeurt, pak de draad daarna direct weer op. Wees niet boos op jezelf dat het weer niet is gelukt, maar kijk hoever je al gekomen bent.

Ga na wat er precies fout is gegaan en probeer er van te leren zodat het in de toekomst niet nog een keer gebeurt.

10. Blijf positief.

Wat er ook gebeurt tijdens het afleren van een slechte gewoonte, blijf ten aller tijde positief. De positieve mindset is het belangrijkste.

En als je merkt dat er toch negatieve gedachten bij je opkomen, geef er dan even aandacht aan. Merk deze gedachten op, maar laat vervolgens deze gedachten langzaam naar de achtergrond vervagen.


Wat doe jij om je slechte gewoontes af te leren? Deel het in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Ilona Lekaheilona

  Hallo Melanie, bedankt voor het delen van je stappenplan.
  Ik heb een opmerking over je laatste tip (het negeren van het negatieve stemmetje). Ik heb ervaren dat voor mij negeren niet werkt. In plaats daarvan doe ik het volgende: ik maak het stemmetje duidelijk dat ik het heb gehoord en dat het dus weer mag gaan. Ik bedank het voor de les en neem vervolgens afscheid. Groet, Ilona Lekahena

  1. Melanie

   Hi Ilona,

   Dankjewel voor je reactie!

   Ik zie helemaal in hoe jij het opgevat en gelezen hebt. Woorden kunnen soms in bepaalde contexten ook weer anders gelezen worden. Hartstikke bedankt voor je mooie toevoeging, want dit is ook precies wat ik wilde aangeven in mijn blog. Vandaar dat ik het gelijk even in andere woorden heb aangepast!

   Fijne dag! 🙂

  1. Rolf

   De belangrijkste Pearl. Kijk of je kunt beginnen met de gewoonte afleren die ook een groot effect heeft op andere gewoontes waar je misschien vanaf wilt. Dat betekent niet dat je je op alle slechte gewoontes tegelijk moet richten, maar dat dit een grote impact heeft op je gehele levensstijl.

Laat een reactie achter