Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 aug 2021

Top 30 vooroordelen over yogi’s – herken jij je erin?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga kent vandaag de dag nog altijd veel vooroordelen. Veel daarvan gaan over iedereen die aan Yoga doet: Yogi’s.

We hebben een lijst samengesteld met 30 vooroordelen waar we als Yogi’s vaak mee te maken hebben, herken jij je erin of ken je er nog meer? Laat dan een reactie achter onder dit blog dan vullen we de lijst graag aan! 🙂

vooroordelen yogis

1. Yogi’s zijn zweverig

Een van de meest voorkomende vooroordelen over yogi’s is dat we zweverig zijn. Wij weten natuurlijk dat dat helemaal niet zp hoeft te zijn!

2. Ze doen het alleen voor ontspanning

Veel mensen denken dat yoga uitsluitend bedoeld is ter ontspanning en yogi’s dit ook om deze reden uitvoeren. Wij weten echter maar al te goed dat yoga ook ontzettend pittig kan zijn! 😉

3. Alle yogi’s zijn vrouwen

Wederom een vooroordeel waar niets van klopt want ook mannen kunnen gebaat zijn bij yoga. Het kan namelijk ook als aanvulling op andere sporten gebruikt worden. Denk maar eens aan surfen of hardlopen bijvoorbeeld.

4. Ze doen het uit geloofsovertuiging

Yoga wordt vaak gekoppeld aan het Boeddhisme of Hindoeïsme. Maar hoewel sommige yogi’s zeker religieus zijn, is yoga natuurlijk toegankelijk voor mensen met alle achtergronden en overtuigingen.

5. Iedere yogi is vegan

Yogi’s zullen vaak vegetariër of veganist genoemd worden. Echter hoef je jouw levensstijl niet om te gooien om met de houdingen aan de slag te gaan. Je bepaalt helemaal zelf wat je dieet is.

6. Het zijn hippies

Veel mensen worden hippie genoemd zodra het woord yoga ter sprake komt. Yogi’s zijn echter lang niet allemaal hippies. Sterker nog, iedereen kan het doen.

7. Ze zijn lenig

Door de houdingen wordt vaak gedacht dat je lenig moet zijn om yoga te beoefenen. Echter heeft het hier weinig mee te maken. Een Yogi leert simpelweg zijn of haar eigen lichaam kennen met vaak meer lenigheid tot gevolg.

8. Ze doen niet aan krachttraining

Veel mensen denken dat Yogi’s de sportschool het liefst ontwijken maar niets is minder waar. Veel krachtsporters gebruiken Yoga bijvoorbeeld om hun lichaamshouding en spieren in balans te houden.

9. Alle yogi’s zijn rustig

Van Yogi’s wordt vaak gezegd dat ze heel relaxed zijn maar dat is niet altijd waar. Door de houdingen uit te voeren ga je de rust namelijk pas opzoeken.

Je hoeft daarom helemaal niet rustig te zijn, maar kan het natuurlijk wel worden door regelmatig te practicen 🙂

10. Yogi’s doen alleen maar ademhalingsoefeningen

Hoewel ademhalingsoefeningen een centrale rol spelen binnen de yoga, is er natuurlijk veel meer dan alleen dat.

11. Ze doen het om geen spierpijn te krijgen

Yogi’s hebben net zo goed spierpijn als de mensen die uren in een sportschool staan te zwoegen. De houdingen eisen namelijk ook veel van je spieren als je deze goed wilt uitvoeren. Je kunt dus gewoon spierpijn krijgen!

12. Iedereen is dun

De vooroordelen zijn er al genoeg, maar deze moet direct vergeten worden. Yogi’s zijn er in alle soorten en maten 🙂

13. Yogi’s hebben nooit blessures

De vooroordelen over het ontbreken van blessures is er wederom een om te vergeten. Daarentegen kan yoga goed helpen om blessures sneller te verhelpen door een andere belasting van spieren.

14. Yogi’s zitten alleen maar stil

Er zijn veel houdingen waarbij je zit, echter moet je ook gaan liggen of juist staan. Geen enkele houding is hetzelfde en daarom zullen Yogi’s ook niet voortdurend stil blijven zitten.

15. Ze zijn spiritueel

Niet alleen zou yoga om een geloofsovertuiging gaan, ook zouden alle yogi’s zich bezig houden met spirituele dingen. Dat hoeft echter helemaal niet natuurlijk.

16. Yogi’s zijn oud

Jong en oud kan aan de slag met yoga, er hangt namelijk geen leeftijd aan vast. Doe het bijvoorbeeld eens met je kinderen en je zal merken dat zij het net zo leuk vinden als een ouder iemand!

17. Ze sporten voortdurend

Tegenstrijdig met het feit dat yoga geen sport genoemd wordt, maar Yogi’s zouden teveel met sport bezig zijn. Echter kan iedereen van ieder niveau instappen!

18. Ze hebben teveel vrije tijd

Voor yoga is helemaal niet veel tijd nodig. Een kwartier tot een half uur volstaat vaak al. Daarbij doe je het gewoon op een moment dat het jou het beste uitkomt!

19. Yogi’s doen allemaal aan mindfulness

Hoewel yoga sterke raakvlakken heeft met mindfulness, hoef je je hier niet altijd op te concentreren. Je kunt namelijk ook puur met je lichaam bezig zijn in je practice.

20. Ze doen steeds hetzelfde

Iedere houding is anders en door meer ervaring kun je steeds meer variatie aanbrengen in je practice!

21. Ze kennen geen uitdaging

De houdingen kunnen hetzelfde zijn, maar toch zoeken we binnen de Yoga steeds weer nieuwe grenzen op. Hierdoor wordt het lichaam ook weer uitgedaagd om nieuwe houdingen te leren.

22. Yogi’s zijn al jaren bezig

Als beginner kun je je geïntimideerd voelen door het niveau van andere Yogi’s. Er is echter altijd een les op jouw niveau te vinden waardoor je altijd kunt instappen en meedoen met Yoga.

23. Het draait om het perfecte plaatje

Een Yogi is echt niet alleen gefocust op de perfecte foto voor op Instagram (of zou dat in ieder geval niet moeten zijn). De ene keer zal je practice beter gaan dan de andere keer maar je hoeft je benen niet in je nek te kunnen leggen.

24. Yogi’s hebben een goede conditie

Uiteraard zullen yogi’s na langere tijd een goede conditie hebben. In het begin zal dit echter niet het geval zijn. Iedereen moet ergens beginnen en een conditie opbouwen.

25. Yogi’s zijn snel uitgeleerd

Je kunt nog zo lang met yoga bezig zijn, uitgeleerd ben je nooit. Iedere keer zul je weer iets nieuws ontdekken en er een nieuwe draai aan geven. Daarom ben je nooit klaar!

26. Mensen die aan Yoga doen zijn een volk apart

Omdat Yoga voor iedereen is, is er geen vast plaatje over hoe ze eruit zien. Je buurvrouw doet het misschien ook wel in haar vrije tijd!

27. Ze lopen allemaal in strakke leggings

Een sportlegging is ideaal voor meer flexibiliteit. Je kunt de oefeningen echter ook in een wijdere trainingsbroek of gewone kleren uitvoeren.

28. Yogi’s zijn op zichzelf

Ja, yoga is thuis te beoefenen. Echter zijn er voldoende yogi’s die het liever in groepsverband doen en daarom bij een sportschool of yogaschool aan de slag gaan. Maar ook thuis kun je gemakkelijk online met andere Yogi’s connecten!

29. Het zijn wereldverbeteraars

Sommige Yogi’s zijn zich bewust van en gefocust op de wereld en duurzaamheid. Echter hoef je geen activist te zijn yoga te doen. Iedereen kan ermee aan de slag.

30. Yogi’s zijn altijd serieus

Waarom zou je altijd serieus moeten zijn? Yoga brengt ontspanning en dus ook humor met zich mee. Gek doen kan er dus ook bij horen. 🙂

 

Mis jij nog punten op deze lijst of herken je je helemaal (niet) in bovenstaande punten? Laat het ons weten in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter