Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2022

Tips voor het vinden van een erkende Yoga docentenopleiding

/
Geplaatst door
/
Comments6

Het is al weer een aantal jaren geleden dat Mel en ik op zoek waren naar een goede erkende Yoga docentenopleiding.

Het was vooral Mel die aan het zoeken was, aangezien ik namelijk in eerste instantie niet van plan om een Yoga docentenopleiding te gaan volgen.

Toch weet ik nog wel dat het best wel een zoektocht was om een Yoga opleiding te vinden die bij je past.

Wanneer je aan het zoeken bent naar een erkende Yoga docentenopleiding heb je onder andere te maken met een aantal belangrijke keuzes die je moet gaan maken:

 • Het verschil in prijs van de verschillende erkende Yoga docentenopleidingen.
 • De locatie – Waar? In Nederland of in het buitenland?
 • De stijl Yoga waarin je docent wilt worden.
 • De tijd? – Ga je een opleiding doen verspreid over een aantal jaren? Of ga je voor een instenive training?
 • Welk gevoel heb je bij een opleiding?
 • Hoe ga je het in je bestaande leventje plannen?

Wij hebben zelf inmiddels verschillende Yoga opleidingen gevolgd. En we hebben tijdens onze eigen zoektocht meestal de goede goede keuzes gemaakt.

In deze blog zal ik verder ingaan op de verschillende keuzes die je kunt maken bij het selecteren van een erkende Yoga docentenopleiding. Hopelijk wordt de keuze voor jou dan iets gemakkelijker!

erkende Yoga docentenopleiding

Vraag en antwoord

1.Hoe word je yogadocent?

Yogadocent is een onbeschermd beroep. Iedereen kan zich dus yogadocent noemen. De meeste yogadocenten hebben natuurlijk wel een opleiding gedaan.

Er zijn enorm veel verschillende opleidingen, maar de meest voorkomende basis opleidingen zijn 200uur.

2.Hoe kies je welke yogaopleiding bij je past?

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten om erachter te komen wat bij je past.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende: welke yogastijl spreekt je aan? Wil je een opleiding in het binnenland of buitenland doen? Wil je een korte en intensieve opleiding of liever verspreid over het jaar?

Lees ook reviews van anderen, bepaald of je een erkende docentenopleiding wil doen en kijk welke docenten er lesgeven in de opleiding.

Structuur van een erkende Yoga docentenopleiding

Wanneer je gaat zoeken naar verschillende Yogaleraar opleidingen zal je er waarschijnlijk al snel achter komen dat deze vaak 200 uur, 300 uur, of 500 uur zijn.

Een basis opleiding tot Yogadocent is vaak 200 uur. Een vervolgopleiding is 300 uur. Als je samen in één keer doet, heb je een Yoga opleiding van 500 uur.

Daarnaast zijn er soms specifieke verdiepingen van bijvoorbeeld 50 uur. Je zou dus ook verschillende van deze verdiepingen kunnen volgen om in totaal aan de 300 uur te komen.

Deze richtlijnen zijn opgesteld door de internationaal overkoepelende organisatie Yoga Alliance.

Wat is een erkende Yoga docentenopleiding?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met een erkende Yoga docentenopleiding? Hierbij heb je meteen te maken met met een belangrijke beslissing die je moet gaan maken?

Wil je een internationaal erkende Yoga opleiding? Of is een in Nederland erkende Yoga instructeur opleiding voldoende voor je?

Dit hangt af van je ambities.

Wil je bijvoorbeeld een Yoga studio in Nederland openen, of naast je werk gewoon een aantal lessen geven in Nederland, dan is een opleiding die wordt erkend door de Vereniging van Yoga Docenten Nederland waarschijnlijk voldoende voor je.

Wil je misschien ook ooit in het buitenland lesgeven? Dan heb je voor een internationaal erkende Yoga docentenopleiding te maken met de eerder genoemde Yoga Alliance.

Yoga docent opleiding 200 uur – Intensive of een meerjaren traject?

Wanneer je een yoga docent opleiding 200 uur wilt volgen, heb je de keuze om een intensive training te doen, of de opleiding uit te smeren over meer jaren of maanden.

Je maakt dus altijd dezelfde 200 uur, maar de intensiteit waarin je die volgt verschilt.

Bij een intensive training is het vaak zo dat je ongeveer een maand lang intern bent om de opleiding te volgen. Dit is meestal in het buitenland. Mel en ik hebben een intensive Yoga Teacher Training gevolgd in Bali en in Cambodja.

Welke variant je kiest, zal voornamelijk afhankelijk zijn van je levensstijl en van hoe snel je aan de slag wilt als Yogadocent.

Als je een baan hebt, een paar kids en je doet de opleiding ernaast, dan ben je misschien niet in de mogelijkheid om een maand lang weg te gaan voor een intensive Yoga Teacher Training.

In dit geval zou een Yoga opleiding verspreid over een aantal maanden of jaren misschien beter bij je passen.

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een tijdje weg te gaan en zin hebt om je Yoga opleiding op een mooie tropische locatie te volgen als Bali, Thailand of Costa Rica, dan is een intensive Yoga docentopleiding zeker een aanraden.

Er is hierin geen goed of fout. Beide is een goede optie, maar het hangt af van je persoonlijke voorkeur en je mogelijkheden op dit moment.

Persoonlijk vind ik een intensive Yoga Teacher Training prettiger. Hierdoor heb je namelijk een maand de tijd om je er volledig in te storten zonder afleidingen.

Je bent dag in- dag uit bezig met Yoga. Je eigen practice gaat met sprongen vooruit en je hersenen zijn een spons voor alle kennis en informatie die gedeeld wordt.

Persoonlijk vind ik dit heerlijk. Omdat je helemaal niet bezig bent met de buitenwereld, begint er ook een andere energie door je lichaam te stromen. Je meditaties worden dieper, en je practice wordt veel effectiever.

Maar het kan zijn dat jij juist liever iets rustiger aan doet en alles tussendoor een beetje laat bezinken, dat is ook oké.

De stijl van je erkende Yoga docentenopleiding

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er verschillende stijlen Yoga. Dit betekent dat je ook in verschillende stijlen een erkende Yoga docentenopleiding kunt volgen.

Als je Yogadocent bent in de ene stijl, betekent dat zeker niet dat je ook alle andere stijlen kunt doceren. Welke stijl je kiest is dus belangrijk.

De stijl die je kiest, ligt meestal dicht bij de stijl die je zelf ook al hebt gevolgd.

Als je zelf vaak Yin Yoga volgt en hier veel ervaring mee hebt, dan is een Yin yoga opleiding meestal een goede keuze. Je moet het dan natuurlijk wel leuk vinden om meer over deze stijl te leren en hierin les te gaan geven.

Als je meer Hatha Yoga volgt, dan is een Hatha Yoga opleiding een betere keuze. En dit geldt eigenlijk voor iedere andere Yogastijl en opleiding.

Belangrijk zijn de volgende dingen:

 • Het is handig als je ervaring hebt in de stijl waarvoor je een erkende Yoga docentenopleiding wilt volgen.
 • Je moet passie hebben voor deze stijl en hier meer over willen leren.
 • En je moet het leuk vinden om in deze stijl les te gaan geven.

Welke yogasoort past nou eigenlijk bij jou? In onderstaande video zetten we 4 belangrijke yogavormen voor je op een rij.

Prijzen van een Yoga docentopleiding

Als je een beetje gaat zoeken naar verschillende Yogaleraar opleidingen, zal je al snel tot de conclusie komen dat de prijzen nogal kunnen verschillen.

Soms zie je opleidingen voor rond de € 1500. En soms gaat het richting de € 5000. Vanwaar dit verschil?

Ten eerste moet je goed kijken naar het aantal uren. Een Yoga docent opleiding 200 uur is goedkoper dan een training van 300 uur of 500 uur.

Daarnaast is een intensive Yoga training vaak ook iets prijziger. Dit komt omdat je intern zit en accommodatie en eten vaak inclusief is bij deze prijs.

Bij een opleiding die verspreid is over een aantal maanden of jaren heb je dit niet, waardoor hij goedkoper is. Wel heb je natuurlijk te maken met reiskosten die je moet maken, steeds wanneer je afreist naar de plek van de opleiding.

Daarnaast zijn er simpelweg verschillende prijzen. De ene opleiding is nu eenmaal duurder dan de andere. Duurder is niet altijd beter, maar weet dat de prijs ook een selectie-middel is voor Yoga opleidingen.

Als je bereid bent om meer te investeren, dat weten de mensen van de opleiding dat je er vol voor wilt gaan en kunnen ze je een goede kwaliteit bieden.

Weet ook dat er steeds meer Yoga docenten bij komen. Iedere dag komen er nieuwe Yogadocenten bij die allemaal graag les willen geven. En het aanbod van erkende Yoga opleidingen wordt alleen maar groter.

Uiteindelijk gaat een goede opleiding een belangrijke rol spelen. Kwaliteit van de Yogadocenten gaat een belangrijke rol spelen. Yogadocenten die een betere opleiding hebben gehad, zullen makkelijker werk vinden.

Ga dus niet altijd automatisch voor de goedkoopste optie. De kwaliteit van je opleiding is ontzettend belangrijk. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de kwaliteit van erkende Yoga opleidingen ontzettend erg kan verschillen.

De kwaliteit is dus heel belangrijk, en de kwaliteit van je Yoga opleiding bepaalt voor een groot gedeelte hoe je tegen Yoga aankijkt.

Welk gevoel heb je bij een Yoga docentopleiding?

Het aller belangrijkste bij je keuze voor een erkende Yoga docentopleiding is het gevoel wat je bij de opleiding hebt.

Mel en ik hebben onze eerste Yoga Teacher Training bij Zuna Yoga op Bali gevolgd. Vooraf wisten we niet wat we moesten verwachten en of dit wel iets was wat bij ons paste.

De opleidingen van Zuna Yoga zijn ook niet de goedkoopste, maar ons gevoel was ontzettend goed. Natuurlijk hadden we veel twijfels, maar diep van binnen wisten we dat het de juiste keuze was.

Tot op de dag van vandaag hebben we geen spijt van deze keuze gehad. Sterker nog, het is waarschijnlijk een van de beste keuzes die we gemaakt hebben in ons leven.

Ik kan je ook vertellen dat ons leven en deze website er heel anders uit hadden gezien, als we destijds voor een andere opleiding hadden gekozen.

We zien het als een gelukje dat we bij Zuna terecht zijn gekomen. En toch ook weer niet. Wat de keuze hebben we gemaakt vanuit ons gevoel. En dat gevoel was goed. Dus blijkbaar moest het zo zijn.

Ons advies voor een goede erkende Yoga docentenopleiding

We krijgen best veel vragen over de Yoga docentopleiding die wij gevolgd hebben.

We hebben hebben dus verschillende gevolgd, maar we verwijzen mensen altijd naar Zuna, omdat onze ervaring daar zeer positief is en we weten dat dit een keuze is waar je geen spijt van gaat krijgen.

Over de meeste andere opleidingen kunnen we je overigens geen advies geven, omdat we daar geen ervaring mee hebben. Als je meer wilt weten over de opleiding van Zuna, kun je ons een mailtje sturen. We hebben een goede band met ze.

Voor alle andere opleidingen, doe een beetje research naar ervaringen van anderen (bijvoorbeeld via Yoga Alliance), en volg vooral je gevoel.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Hai Rolf en Mel,

  Leuke blog. Ik ben het ermee eens: er zijn de praktische kanten (locatie, intensive of losse weekenden/dagen, prijs) maar als je het gevoel in combinatie met de stijl het belangrijkst laat zijn bij het kiezen van een yogadocenten opleiding, dan kom je op de juiste plek.

  Heb het goed, Marloes

 2. Maikra

  hallo

  Vanwege de sluiting van de yogascholen kan ik niet een fysieke yogaopleiding volgen. Ik zit te denken aan een online yoga opleiding maar heb wel mijn vraagtekens hierbij. Wat kunt je mij aanraden/ Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kids. Ik kan dus niet hele dagen weg, daarom lijkt mij een online opleiding mij geschikt. alvast bedankt, groetjes van Maikra

  1. Rolf

   Hi Maikra! Is het je doel om zelf echt een Yogadocent te worden, of wil je meer verdieping op een persoonlijk niveau, zonder dat je les wilt geven?

 3. Ine

  Hoi,
  Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als Maikra.
  Ik wil al een hele tijd een opleiding yoga volgen, maar het is bijna niet te combineren met mijn andere activiteiten. Op zondagmorgen geef ik al les (geen yoga, maar andere sportlessen), dus de weekendopleidingen zijn om die reden niet haalbaar.
  Ik zou best een intensieve opleiding willen volgen, maar ook dat is moeilijk te combineren met mijn fulltime job en kinderen.
  Om die reden lijkt een online opleiding mij wel interessant. Maar ik vroeg mij af of dat kwalitatief nu wel zo goed is.
  Als leermethode lijkt het mij ideaal. Dan kan ik op de meest bizarre momenten studeren en zou het wel lukken om in een half jaar de eerste 200uren te volgen. Dan hoop ik dat ik de 300 volgende uren na de corona crisis wél ergens live zou kunnen gaan volgen.
  Is dat een goed idee? Of hebben jullie bedenkingen bij de kwaliteit van de online opleidingen?

  1. Rolf

   Hi Ine!

   Bedankt voor je reactie. Voor een Yoga opleiding zou ik persoonlijk altijd gaan voor een opleiding die is aangesloten bij Yoga Alliance. Dit geeft je enige vorm van zekerheid wat betreft kwaliteit (maar is alsnog geen garantie voor een goede opleiding). Yoga docent is geen beschermd beroep, dus eigenlijk zou iedereen die het wil een Yoga Teacher Training kunnen geven. Aansluiting bij Yoga Alliance waarborgt enigszins deze kwaliteit. Het is echter volgens de richtlijnen van de YA niet toegestaan om 100 procent online een YTT te volgen. Er mag slechts een gedeelte van de training online zijn, de rest moet in persoon zijn. Dus alle trainingen die volledig online zijn, zijn als het goed is niet aangesloten bij de YA, omdat dit niet mag volgens de richtlijnen. Dit kan dus als gevolg hebben dat de kwaliteit een stuk minder is. Wil je een opleiding volgen die is aangesloten bij YA, dan zal je dus altijd een redelijk groot gedeelte in persoon de opleidingen moeten volgen. Daar ontkom je helaas niet aan. Groetjes, Rolf

Laat een reactie achter