Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 jul 2018

Een Yogaretreat, waarom is het zo goed voor je?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Vroeger dachten we bij het woord ‘retreat’ of ‘retraite’ al snel aan monniken, afgesloten van de wereld in een klooster. Tegenwoordig is het woord retreat een stuk gangbaarder.

Een belangrijke oorzaak hiervan is misschien wel dat steeds meer mensen op Yogaretreat gaan. Het wordt populairder en daarmee ook ‘normaler’.

Maar, wat is het geheim van Yogaretreats? Waarom zijn ze zo populair, en waarom zou je het écht eens een keer moeten proberen? In dit blog leg ik het je graag uit!

Yogaretreat

Waarom worden Yogaretreats steeds populairder?

Yoga op zich wordt steeds populairder, en Yogaretreats daarmee logischerwijs ook.

Maar waarom nemen we die stap steeds gemakkelijker, om ons voor een weekend of langer even helemaal terug te trekken van onze dagelijkse routine?

Meer prikkels

In de moderne samenleving worden we non-stop geconfronteerd met prikkels. De technologische ontwikkelingen leiden ertoe dat we steeds worden blootgesteld aan prikkels.

Piepende of trillende telefoons, advertenties, licht, geluid. We krijgen meer prikkels dan ooit en stellen de prikkelfilter van ons onderbewuste daarmee flink op de proef.

Hoewel we het ons niet altijd realiseren, nemen we die prikkels mee in ons onderbewuste. We voelen ons daardoor constant onrustig of gejaagd.

Een retreat helpt om even afstand te nemen van alle prikkels van ons dagelijkse leven.

Eind van een zweverig imago

Iedere dag weer raken meer mensen overtuigd van de voordelen van Yoga(retreats). Waar retreats vroeger misschien een zweverig imago hadden, worden deze hierdoor steeds meer sociaal geaccepteerd.

We vinden het steeds normaler als iemand even de tijd voor zichzelf neemt, en besluit om bijvoorbeeld een digitale detox te doen.

Voordelen van een Yogaweekend of retreat

Yoga op zich biedt al veel voordelen. Een Yogaweekend of retreat is echter totaal wat anders.

In de retreats die ik gevolgd en gegeven heb, voel en zie ik wat een retreat bij mezelf en anderen teweeg brengt. Een retreat is vele malen intensiever dan één losstaande Yogales door verschillende redenen:

Echt even tijd voor jezelf

We leven steeds meer volgens onze agenda en spontaniteit in ons leven is soms ver te zoeken. Met een Yogaretreat plan je tijd voor jezelf vrij om lekker aan jezelf te kunnen werken.

Tijdens een retreat kun je de dagelijkse stress even helemaal achter je laten en focus je volledig op je eigen mentale en fysieke gezondheid.

De verdieping opzoeken in jezelf en je practice

Tijdens een Yogaretreat ben je totaal gericht op verdieping van jezelf en je practice. Doordat je met een groep gelijkgestemden bent, kun je van andere mensen leren om die verdieping beter te vinden.

Ook voel je je in een groep Yogi’s vaak snel veilig. Je hoeft je niet te schamen en iedereen zal begripvol zijn voor de obstakels die tijdens je verdieping naar boven kunnen komen.

Naar huis vol nieuwe inzichten

Een Yogaretreat is vaak all-inclusive. Dat houdt in dat je je helemaal niet druk hoeft te maken over praktische zaken zoals koken en de afwas doen. Je houdt hierdoor ontzettend veel tijd over om je helemaal te richten op jezelf en rust te vinden. Ideaal!

Je creëert daardoor ruimte voor creativiteit, andere visies en nieuwe ideëen. Zo kun je tijdens een retreat bijvoorbeeld in aanraking komen met onbekende asanas die je helpen om een diepere ontspanning te vinden, leniger of sterker te worden. Ook kun je waardevolle ideëen of inzichten opdoen.

Door af en toe even op de pauzeknop te drukken, creëer je ruimte voor persoonlijk groei. Je leert hierdoor bewuster te leven en het maximale uit jezelf te halen.

Een passend Yogaretreat vinden

Wanneer je denkt dat een Yogaretreat wel wat voor je zou kunnen zijn, is het handig om je een paar dingen af te vragen.

Je zorgt er daarmee voor dat je het maximale uit je retreat haalt en je kansen op een goede ervaring vergroot.

  • Op welk publiek is het Yogaretreat gericht?

Bekijk goed op welk publiek een Yogaretreat gericht is. Zo zijn bijvoorbeeld lang niet alle retreats gericht op beginners. Soms staat een thema centraal binnen een retreat dat wel of niet goed bij je past.

Wees eerlijk naar jezelf en kijk of het retreat bij jou past en andersom.

  • Welke docenten geven les op het retreat?

Wanneer je een retreat gevonden denkt te hebben is het ook verstandig om even te kijken welke docenten er precies lesgeven. Ken je de docenten al, en heb je het gevoel dat hun manier van lesgeven bij je past?

Denk vervolgens ook na over de Yogastijlen die tijdens het retreat gedoceerd worden. Past dit goed bij je? En gaat dit je helpen om echt aan jezelf te kunnen werken?

  • Praktische zaken

Wanneer alles klopt, is het ook slim om even op te zoeken wat allemaal bij het retreat inbegrepen zit. Zijn bijvoorbeeld alle maaltijden inclusief? En voel je je goed bij de locatie van het retreat?

Klein beginnen

Het is niet gek als je je eerste Yogaretreat een beetje spannend vindt. Het kan best als een stap aanvoelen om de knoop door te hakken en het gewoon te doen!

Als je de stap echt groot vindt kun je ook altijd overwegen om eerst op een kort retreat te gaan. Begin bijvoorbeeld eens met een Yoga mini retreat van 1 dag of een Yogaweekend. Als dat bevalt kun je daarna altijd langer weg gaan of een verdere bestemming uitkiezen.

Hopelijk zien we je in de toekomst eens bij een van onze retreats! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter