Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 dec 2018

Een terugblik op het Yoga retreat Bali 2018: een geschenk voor het leven

/
Geplaatst door
/
Comments2

Inleiding door Rolf:

Bali, het is de plek waar ooit ons Yoga avontuur begon. Een Yoga Teacher training van 200 uur. Zonder enig idee wat we konden verwachten startten we deze training die uiteindelijk een bizar grote impact op ons leven zou hebben. 

Natuurlijk is dit voor een groot gedeelte te danken aan de inhoud en de kwaliteit van de training die we gevolgd hebben. Maar toch heeft het iets magisch om dit op Bali te doen. Misschien is dat de reden dat we er inmiddels zo vaak naar terug zijn gegaan en al bijna 1500 uren aan training hebben gevolgd. 

Het is de combinatie van lekker weer, de meeste vriendelijke mensen die je zult tegenkomen, heerlijk vers en gezond eten en de schoonheid van moeder natuur die Bali tot zo’n heerlijke plek maken om naartoe te reizen en te leren. Het is ook exact om deze reden dat we dit jaar voor de tweede keer zijn afgereisd naar Bali om een retreat te geven.

Bali is onze verste bestemming, en het is daarom op zich al inspirerend dat mensen bereid zijn naar de andere kant van de wereld te vliegen om met ons te practicen. Iedere Yogi neemt een uniek verhaal met zich mee, wat voor ons de grootste inspiratiebron vormt van alles.

Nu zou ik zelf een heel verhaal kunnen schrijven over hoe geweldig het wel niet is om een retreat op Bali te volgen, maar het is veel leuker om dat eens door de ogen van een van de deelnemers te bekijken. Ik heb daarom gevraagd of Marie-Laure uit België haar ervaring met ons wilde delen in de vorm van een gastblog. Marie-Laure is in 2017 ook met ons mee geweest naar Portugal en heeft het Yoga retreat op Bali gecombineerd met een aantal weken vakantie en het verkennen van het eiland.

Lees hieronder haar ervaringen. Marie-Laure, ga je gang…!

yoga retreat bali

Een korte introductie

‘Bali overtreft onze verwachtingen elke keer: het eiland wordt zo idyllisch voorgesteld, maar is nóg mooier in het echt.’ Zo openden Rolf en Mel hun yoga retreat afgelopen november. Het bleek al snel meer dan waar. Want als je het mij vraagt, dan oogt Bali prachtig, smaakt de sfeer er hartelijk, en voelt het tempo er aangenaam rustig. De combinatie met yoga maakte de reis voor mij tot een transformatieve ervaring. Geniet even mee via mijn verhaal. – Marie-Laure

Ik ‘ontmoette’ Happy With Yoga online. Zo’n twee jaar geleden zag ik op sociale media een event voorbijkomen: yoga teachers Rolf en Mel gaven een workshop in Gent, waar ik toen woonde. Ik had er nog geen yogalessen gevonden waar ik echt tevreden over was. Maar de actieve stijl en heldere aanpak in deze HWY-workshop pasten wél bij mij.

Fast forward naar vandaag. Ik volgde Rolf en Mel ondertussen online, naar andere workshops op locatie én op reis. In 2017 was ik erbij tijdens het retreat in Portugal, en dit jaar opnieuw in Bali. Elke keer dat ik hen terugzie is een verademing: warme knuffels, zachte reminders en nieuwe energie.

Op zoek naar richting

Toen ik me opgaf voor de Bali-reis in november, zat ik persoonlijk in een onzekere periode. Ik twijfelde vooral over mijn job. Wil ik niet liever iets anders doen? Blijf ik waar ik ben, of neem ik een sprong in het onbekende? Ik koos voor dat laatste. Het zette mijn leven op z’n kop.  En dat was precies wat ik nodig had.

Ik boekte zes weken Bali voor mezelf, met als afsluiter het Happy with Yoga retreat op Bali. Ik hoopte tijd en ruimte te vinden om na te denken. Want wanneer kan je dat ooit écht in alle westerse drukte, waar je werk, huishouden en apps constant je aandacht opeisen? Naar het voorbeeld van Julia Roberts’ personage in Eat Pray Love stapte ik verwachtingsvol het vliegtuig op.

Open mind

Tijdens de weken voor het retreat leerde ik de Bali-cultuur kennen, bewonderde ik er de exotische dieren en natuur, en genoot ik van onverwachte ontmoetingen. Ik bezocht Ubud, Canggu, Uluwatu, Tanah Lot, Nusa Lembongan, Kuta … Een zalig vakantiegevoel en ietwat confronterende momenten wisselden elkaar af. Daardoor leerde ik uiteindelijk mijn verwachtingen los te laten, en met een open mind te zien wat er op me afkwam.

Nieuwe (en oude) vrienden

Mijn laatste Bali-stop: het yoga retreat met Rolf en Mel. Tijdens hun welkomstcirkel en eerste practice zetten zij de toon voor de komende week. De rest van de avond restte me alleen nog te genieten van gezonde en vegetarische Balinese lekkernijen, en de eerste ontmoetingen (of een blij weerzien!) met de andere yogi’s.

Gek trouwens hoe zo’n verschillende mensen snel een hechte groep vormen. Zo was het al in Portugal, en nu opnieuw in Bali. Rolf en Mel maken van elke yogales een veilige plek waar gedeeld wordt met elkaar. En dat heeft er volgens mij veel mee te maken. Maar ik was natuurlijk ook omgeven door gelijkgestemden. Veel gesprekken die ik naast de practices had, hebben me enorm vooruit geholpen. (Zoveel dank, yogi’s!)

yoga retreat bali

Foto: Marie-Laure tijdens een van de ochtend practices op het Yoga retreat in Bali.

Naar binnen keren

De connecties met andere yogi’s waren super inspirerend. Maar de connectie met mezelf was mijn grootste uitdaging tijdens het retreat. Iedereen gaf elkaar gelukkig alle ruimte voor reflectie en me-time. Er waren rustige plekjes zat waar ik issues de nodige aandacht kon geven. Maar op de mat groeide ik het meest: extra kracht, lichaamsbewustzijn, focus, (zelf)kennis, nieuwe inzichten …

Tijdens het retreat ging ik heel intensief aan de slag met mezelf, mentaal én fysiek. Zo had ik de eerste twee dagen echt wel een beetje stijve spieren! Maar na wat yin yoga, een massage en een bezoekje aan de natuurlijke hotsprings in de buurt was dat alweer verholpen. Ook andere uitstapjes brachten afwisseling, zoals dolfijnen spotten, een boeddhistische tempel bezoeken en snorkelen met clownvisjes.  

Een cadeautje voor jezelf

Heb ik antwoorden gekregen op de persoonlijke vragen waarmee ik zat? Ja, voor een stuk wel. Met de tools die ik heb meegekregen tijdens het retreat kan ik nu zelf verder. In dat opzicht, en omdat ik zoveel mooie herinneringen rijker ben, was de reis enorm waardevol. En lukt het toch even allemaal niet? Dan zijn HWY en de andere yogi’s maar een berichtje van me verwijderd!

Meer blogs over ervaringen tijdens de HWY-retreats lees je hier:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter