Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 mei 2018

Hoe Yoga helpt bij chronische pijn

/
Geplaatst door
/
Comments8

Yoga helpt tegen chronische pijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van de National Institutes of Health (NIH).

In het kort is de conclusie dat chronische pijn kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Yoga kan dit verhelpen en heeft daarbij invloed op de grijze massa van de hersenen.

Yoga tegen chronische pijn

Chronische pijn en de grijze massa

Chronische pijn komt voor in vele vormen. Je kunt hierbij denken aan lichamelijk pijn zoals rugklachten, maar ook mentaal komt deze pijn voor. Denk hierbij aan bijvoorbeeld depressie en angststoornissen.

Pijn staat in relatie met de hoeveelheid grijze massa die we hebben. Het onderzoek laat namelijk zien dat de grijze massa van de hersenen afneemt bij een grote mate aan chronische pijn.

Volgens het onderzoek kun je door Yoga te beoefenen de afname van de grijze massa stoppen, en zelfs weer laten toenemen!

Hoe bestrijdt Yoga mentale chronische pijn?

Zoals ik eerder al aangaf komt chronische pijn zowel geestelijk als lichamelijk voor. Yoga bestrijdt allebei deze vormen van pijn met oefeningen.

Mentale chronische pijn wordt bestreden met bijvoorbeeld meditatie oefeningen en ontspanningsoefeningen.

Door jezelf te trainen om diepe ontspanning te vinden, kun je zware gedachten en stress meer van je afzetten. Je leert jezelf daardoor aan om mentale pijn te verlichten.

Hoe bestrijdt Yoga lichamelijke chronische pijn?

Lichamelijke pijn wordt bestreden door middel van asana’s. Iedere asana heeft een uniek effect op het lichaam, de mind, of beiden. Door de juiste asana’s uit te voeren, kun je heel gericht je klachten bestrijden. Je pijn kan hierdoor vaak sterk afnemen.

De positieve uitwerking van asana’s

Asana’s helpen om je pijn te verminderen door middel van:

 • Stretchoefeningen. Door je lichaam goed te stretchen creëer je ruimte in de spieren. Meer ruimte zorgt ervoor dat pijntjes afnemen, en het verbetert de doorbloeding van het lichaam.
 • Een betere lichaamshouding. Veel lichamelijke klachten zijn het resultaat van een slechte lichaamshouding. Door asana’s op de juiste manier uit te voeren, verbeter je je lichaamshouding sterk.
 • Sterkere spieren. Asana’s helpen je om je spieren te versterken. Sterkere spieren zorgen ervoor dat je lichaam minder snel overbelast is, waardoor je minder snel pijn in je lichaam zult ervaren.

Chronische pijn direct verhelpen

Yoga kan je op vele manieren helpen om chronische pijn te bestrijden.

Mentale chronische pijn kun je bestrijden door mindfulnessoefeningen te doen. Mindfulness helpt je namelijk om beter om te gaan met stress en meer in het nu-moment te leven.

Ook Yoga Nidra is een ontzettend effectieve methode om chronische pijn te bestrijden. Yoga Nidra is er namelijk volledig op gericht om je diepe ontspanning te laten vinden.

Waarom werkt dit? Diepe ontspanning brengt het lichaam terug naar een staat van homeostase. In homeostase is het lichaam in balans en kunnen alle belangrijke processen die je nodig hebt om je gezond, sterk en gelukkig te voelen hun werk doen.

Zowel bij mindfulness oefeningen als Yoga Nidra, is het erg belangrijk om oefeningen op een juiste manier uit te voeren. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de oefeningen verkeerd aanleert, en dat is lastig af te leren.

Ook wanneer je het liefst volledig zelfstandig met Mindfulness of Yoga Nidra aan de slag wilt gaan, raden we je sterk aan om ervoor te zorgen dat je een goede basis hebt. We hebben daarom zowel een Mindfulnesscursus als Yoga Nidra cursus ontwikkeld, omdat we het belangrijk vinden om iedereen een goede basis aan te leren.

Wil je meer je focus leggen op het verhelpen van lichamelijk chronische pijn, dan heb je baat bij voldoende kennis van de asana’s en series. Onze cursus Yoga stap voor stap sluit daar perfect bij aan.

Neem chronische pijn serieus

Veel mensen krijgen bij chronische pijn medicatie voorgeschreven om de pijn te onderdrukken. Dat bestrijdt de oorzaak echter niet. Sterker nog, je zult de rest van je leven de medicatie moeten blijven slikken om geen pijn te hebben.

Door Yoga en Mindfulness in je levensstijl te integreren pak je de oorzaak van pijn aan. In plaats van de symptomen te bestrijden, pak je het probleem daarmee bij de wortel aan. Een stuk effectiever, vinden wij.

Neem chronische pijn daarom serieus, en overweeg zeker om Yoga en Mindfulness een kans te geven. Het kan hierbij handig zijn om te overleggen met je huisarts of een specialist. Niet elke vorm van Yoga is goed voor iedereen op elk moment. Het is belangrijk dat je niet aan de slag gaat met iets wan de pijn juist in de hand kan werken. Een specialist kan je hierbij helpen en adviseren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

 1. Doria kuster

  Yoga helpt mij om mijn depressie de baas te zijn en helpt mij ook om lichamelijk beter te kunnen functioneren en makkelijker dingen te kunnen blijven doen zeker voor mijn hernia die ik voor de derde keer heb.
  Mij helpt yoga enorm en heeft mijn leven een erg grote boost gegeven.

  1. Marjolein

   Heel goed verwoord! Ik heb zelf reuma, en ik heb erg veel baat bij yin yoga, power yoga en yoga midra. Ook al kan ik niet alle oefeningen doen zoals het hoort, toch is het een heel goede bijdrage aan soepel en sterk blijven! Prima Blog!

 2. Anneke Coppieters

  Melanie, je kan niet geloven hoe welkom jouw tekst wel is. Ik heb al een jaar of 8 fibromyalgie.
  Met in ‘t begin een zoektocht en geloop van dokter naar dokter, specialist, reumatoloog, neuroloog,
  Ortho moleculaire deskundige, uroloog, klein-bekken-kiné, kortom zowat alle -oog’en en verschillende
  -peuten heb ik bezocht, zonder veel resultaat. En je hebt gelijk, uiteindelijk ben ik dan toch in het pijn-
  centrum vanhet Universitair Ziekenhuis in Antwerpen terecht gekomen. Ik wordt hier uitstekend begeleid.
  De specialiste pijnarts zegt dat ik een ‘schoolvoorbeeld’ ben wat fibromyalgie betreft ?, ze luistert
  geduldig naar mijn klachten en probeert cocktails uit. Van medicatie wel te verstaan.
  Een psychologe van het pijncentrum leert mij hoe ik met de pijn om moet gaan, een psychiater
  luistert en schrijft antidepressieva voor en maandelijks krijg ik ook nog een infuus met magnesium
  en een pijnstillend middel. Met andere woorden, ik ben een legale junk ?. Een jaar of twee (of 3..?geleden kwam
  ik toevallig iets van jullie tegen omdat ik zo graag aan yoga wilde beginnen, kwam ik -als stijve hark-
  bij jullie een workshop volgen. Sindsdien zat het in mijn hoofd om écht yogalessen te volgen. Ik,ben er van
  overtuigd dat yoga mij zou kunnen helpen! Na jaren vond de psychologe van ‘t ziekenhuis iemand
  die yoga geeft in mijn woonplaats en sinds januari sta ik wekelijks bij haar op de mat.
  Met wisselend succes want -zó jammer- de yogi die ons de lessen geeft, is ervan overtuigd
  dat fibromyalgie iets ‘tussen mijn twee oren’ is. Bijgevolg, geen aangepaste oefeningen of
  asana’s. Ik hou wel vol, ik wil yoga niet meer missen, maar het kost mij veel moeite én pijn.
  Natuurlijk, de fibromyalgie efkes erbuiten gelaten, yoga is zó deugdzaam, eigenlijk. Zou iedereen
  aan yoga moeten doen. De wereld zou er helemaal anders uitzien.

  1. Rolf

   Hi Anneke,

   Bedankt voor je reactie! Wow, ik kan me voorstellen dat dit af en toe best heftig is! Goed dat Yoga je helpt om beter te voelen. Kijk ook vooral naar vormen als Yin, restorative, meditatie en Yoga nidra als je merkt dat Hatha Yoga te zwaar voor je is op een specifiek moment. Luister naar je lichaam en probeer te voelen wat je nodig hebt. Dat zou al heel goed moeten helpen tegen de klachten bij fibromyalgie!

   Succes en vooral blijven oefenen! 🙂

 3. Felicia Carina

  Beste Rolf,

  Ik ben de expert bij uitstek in verband met chronische pijn.
  Eerst 10 jaar rondgelopen met zogezegd burn out en veel pijnen.
  Uiteindelijk van dokter veranderd en nu blijkt dat ik CVS en fibromyalgie, hernia, spastische darm, carpaal tunnelsyndroom en zware arthrose heb…
  Alle mogelijke behandelingen geprobeerd! En volgehouden dat ik heb… Maar niets hielp.
  Als kunstschilder ben ik altijd aangetrokken geweest tot de Boedhistische cultuur. Logisch dat ik uiteindelijk bij Yoga terecht ben gekomen.
  Sinds 2 jaar ben ik er dan ook mee begonnen. Eerst met Lu Jong. Ik was zo erg dat ik mijn armen nog niet eens omhoog kon heffen!
  Eindelijk ben ik toen gestopt met werken (leerkracht in het beroepsonderwijs) en heb ik voor de eerste keer voor mezelf gekozen.
  Daarna ben ik andere yoga gaan doen.
  En kijk, ik ben veeeeel beter! Ook mentaal heb ik enorme stappen vooruit gezet.
  Achteraf bekeken was de yoga eigenlijk veel te zwaar. Ik moest telkens enkele dagen recupereren na een uurtje yoga.
  Daarom ben ik nu een persoonlijk programma aan het opstellen, met oefeningen die mij persoonlijk helpen en die niet te zwaar zijn.
  In tegenstelling tot een volledig uur, zijn tussentijdse oefeningen veel efficiënter. Zo ben ik bijna de hele dag tussendoor even met yoga bezig.

  Wat een positieve toevalligheid is uw bericht! Ik ga dat programma dadelijk eens bekijken.
  Bedankt dat u dat met ons wil delen!
  Namasté
  Felicia Carina

  1. Rolf

   Wauw, wat een verhaal Felicia! Wat goed om te horen dat je een manier hebt gevonden die bij je past en voor je werkt! Super! Hopelijk gaat het straks door je persoonlijke programma nog beter!

Laat een reactie achter