Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 feb 2020

De werksfeer verbeteren door Yoga – 6 tips voor verbetering!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De werksfeer verbeteren met Yoga. Is dat mogelijk?

Een fijne werksfeer is erg belangrijk binnen het bedrijf. Werknemers voelen zich ontspannen op het werk en gaan met een goed gevoel er naar toe. 

Maar wat is nou precies een goede werksfeer? 

Een goede werksfeer heeft met veel meer te maken dan alleen goed contact tussen alle collega’s. 

Een goede werksfeer bestaat uit een balans tussen productiviteit en ontspanning. Maar hoe kun je daar nou voor zorgen?

Als werkgever kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een positieve bedrijfscultuur.

In dit blog gaan we kijken naar wat belangrijk is voor een positieve bedrijfscultuur en we delen tips hoe je hiervoor kunt zorgen, en natuurlijk staat Yoga daarbij centraal! 😉

werksfeer verbeteren

Vriendschappen op de werkvloer

Laten we maar eens beginnen bij vriendschappen. Een fijne werksfeer ontstaat mede doordat de collega’s het goed met elkaar kunnen vinden.

Collega’s kunnen goed met elkaar overleggen, feedback geven, elkaar ondersteunen, maar ook nog goed socializen. 

Dit kan heel fijn zijn, maar het kan ook ‘risico’s geven’. Want als werkgever kun je je afvragen, wanneer wordt het té gezellig? Wanneer slaat een gezellige werksfeer om in een onproductieve werksfeer?

Je hoort vaak dat het goed is om werk en privé gescheiden te houden. Door bepaalde zaken thuis te houden kun je je bijvoorbeeld beter focussen op je werk. Maar het is ontzettend belangrijk dat je je gehoord en gezien voelt bij de collega’s.

Vriendschappen zijn daarom per definitie niet iets slechts. Sterker nog, een onderzoek van de Rutgers University in New Jersey heeft bewezen dat vriendschappen op werk veel voordelen hebben.

Vriendschappen tussen collega’s zorgen voor meer plezier.

Tijdens het werk kunnen collega’s fijne gesprekken voeren en dit creëert een fijne sfeer. Wanneer er een fijne sfeer op de werkvloer heerst, zal dit een positieve invloed op de samenwerking hebben.

Je zult als werkgever merken dat er minder ‘gedoe’ is tussen collega’s en dat ze bepaalde situaties zelf aanpakken of op gaan lossen.

werksfeer verbeteren

Vriendschappen voor een lager stressniveau

We zien collega’s (bijna) elke dag. Soms zien zelfs meer en vaker dan vrienden en familie. Het is dan dus erg fijn dat ze goed met elkaar op kunnen schieten. Zo kan werken en socializen gecombineerd worden.

Tegenwoordig zorgt een hoog stress niveau op werk voor een grotere kans op een burn-out. Vriendschappen kunnen ervoor zorgen dat we die stress situaties beter aan kunnen en we voelen ons gelukkiger en gezonder.

Wanneer het stressniveau daalt op werk, zul je als werkgever minder te maken hebben met ziekmeldingen. Dit komt natuurlijk de productiviteit weer ten goede.

Het tegenovergestelde van vriendschappen op werk kan eenzaamheid zijn. Dit kan het gevoel creëren dat ze het allemaal alleen en zelf moeten doen.

Eenzaamheid zorgt ervoor dat we minder goed kunnen leren en onthouden. Niet bepaald bevorderlijk tijdens het werken dus.. 

Verhoging van de productiviteit door enthousiaste samenwerking

In een vriendschap kun je (vaak) alles openlijk bespreken. Je kunt ideeën uitwisselen, je mening uiten en om hulp vragen. Maar je zoekt ook je vrienden op om dingen te vieren of om ups en downs te delen.

Vaak denken we dat we dit op werk allemaal zelf moeten doen. We vragen niet graag om hulp omdat we denken dat dat ‘zwak’ is.

Maar juist het samen delen en werken zoals in een vriendschap kan veel voordelen hebben op het werk. De werknemers zullen enthousiaster en gemotiveerder worden en dit stimuleert de productiviteit.

Er zal meer werk gedaan kunnen worden in dezelfde tijd en er worden meer doelen behaald. Als werkgever ben je hier natuurlijk blij mee, want meer productiviteit betekent niet alleen meer winst maar ook een leukere sfeer. 2-in1 dus!

De werksfeer verbeteren door Yoga

Van de 8 uur die we werken op een dag, zouden we er maar ongeveer 3 uur van actief zijn, zegt dit onderzoek van het Bureau of Labor Logistiscs. 

Dat zijn even duidelijke cijfers! We kunnen dus niet van de werknemers verwachten dat je die volledige 8 uur productief bent.

We raken gauw afgeleid, scrollen eindeloos door websites heen, praten wat met collega’s of we lopen weer eens naar die koffiemachine. 

Nu is dat laatste niet eens een heel gek idee, want 8 uur lang stil zitten is natuurlijk niet heel goed voor het lichaam. Dus een rondje hier en daar lopen, helpt juist. Het laat je lichaam even goed bewegen, je hebt de mogelijkheid om even te stretchen en dat geeft weer nieuwe energie. 

Yoga op kantoor is dan best een goed idee. Je hoeft niet meteen je matje uit te rollen, want er zijn gelukkig ook veel oefeningen die je op je bureaustoel kunt doen. 

Tijdens het lange zitten gedurende de dag, wordt de rug vaak boller en gaan de schouders en de nek mee naar voren hangen.

Door af en toe een keer een pauze in te lassen en wat Yoga oefeningen te doen, kun je je houding actief en gezond houden. En wanneer je houding actief is, kan de energie en creativiteit vrijuit stromen! En dat zorgt weer voor een optimale productiviteit!

Doe de video hieronder maar eens mee vanaf je bureaustoel en ervaar wat de oefeningen met je doen!

Werksfeer verbeteren door een goede ademhaling

De ademhaling is ook erg belangrijk. Het is fijn om te weten dat er frisse lucht in het kantoor kan stromen, ook frisse lucht geeft vernieuwde energie zodat je je werk kunt doen. 

Maar heb je je wel eens gefocust op de ademhaling gedurende de dag? Hier af en toe op letten en bewust ademhalen kan een groot verschil maken.

Vaak gaat de ademhaling namelijk hoog in het lichaam zitten en is het tempo vrij snel. We kunnen ons dan gestresst voelen.

Neem tijdens de dag eens een aantal keer een moment de tijd om de ademhaling waar te nemen en om deze te vertragen. Kijk of je diep naar de buik kunt ademhalen.

Dit hoeft maar een minuut te duren, maar dan ‘reset’ je je als het ware zodat je weer met nieuwe energie kunt beginnen. In de video hieronder helpt Rolf je met de Yoga ademhaling 🙂

Als werkgever de werksfeer verbeteren

Als werkgever kun je ook invloed hebben op een positieve werksfeer. Je hebt waarschijnlijk al gelezen, dat er veel voordelen zijn aan vriendschappen op de werkvloer.

Wanneer collega’s heel hecht zijn, kunnen ze ook elkaar stimuleren. Iets organiseren voor alle collega’s kan dus de werksfeer alleen maar nog beter maken.

Zo kan een corporate wellness programma ook bijdragen aan een goede werksfeer. Met een corporate wellnessprogramma gaan de collega’s gezamenlijk aan de slag. Ze doen dezelfde oefeningen en zullen ervaringen kunnen delen. Zo kunnen ze zichzelf en elkaar beter leren kennen.

Doordat ze dit samen doen, zal er een verbondenheid ontstaan. Dus ook tussen de collega’s die elkaar wat minder goed kennen. Ze doen allemaal hetzelfde en kunnen elkaar ook beter begrijpen.

Wanneer je als werkgever ook meedoet met het corporate wellnessprogramma zul je, naast dat je zelf de voordelen van zo’n programma ervaart, ook meer verbinding voelen met de collega’s.

Vriendschap met de werkgever

Vaak zien werknemers de baas, echt als de grote baas. Iemand waarmee je geen vriendschappelijke relatie hebt, maar puur zakelijk.

Maar ook een vriendschappelijke relatie met de werkgever heeft vele voordelen. Je werkt immers samen voor hetzelfde doel.

Wanneer de werknemers meer het gevoel krijgen dat ze het samen doen, kan de productiviteit alleen maar verder omhoog gaan en de werksfeer verbeteren.

Professioneel blijven

Natuurlijk is het belangrijk om professioneel te blijven op werk. Zo kun je je wel voorstellen dat niet elke dag, elk privéleven besproken moet worden tijdens de lunch.

Blijf erop letten dat er geen collega’s buiten gesloten worden. Blijf stimuleren dat iedereen blijft samenwerken met elkaar. Zorg dat er tijd is op het werk om contact te maken met elkaar.

Stimuleer bijvoorbeeld de werknemers om te komen lunchen in plaats van dat ze dat achter hun computer doen.

Leer elkaar kennen. Neem de tijd voor nieuwe collega’s, maak een praatje en glimlach wat vaker naar elkaar 🙂

Samen sta je sterk. Samen sta je sterk met het hele team. Wanneer jullie als een ‘echt’ team met elkaar kunnen omgaan, kunnen jullie mooie resultaten en doelen bereiken! Dus neem de tijd voor elkaar.

Werksfeer verbeteren – 6 tips

Zo zie je maar, de werksfeer heeft niet alleen maar te maken met goede contacten tussen de collega’s. Maar wat zijn nu de belangrijkste punten om op te focussen?

Tip 1: Zorg voor een ruimte, waarin frisse lucht en licht kan binnen stromen. 

Tip 2: Neem de tijd voor een ademhalingspauze. Af en toe een minuut, doet al wonderen. 

Tip 3: Raak bekend met wat Yoga oefeningen die je kunt doen achter je bureau. Dit een aantal keer op de dag doen, verfrist en geeft nieuwe energie!

Tip 4: Zorg voor teambuilding. Als werkgever kun je een keer een uitje organiseren, zodat de collega’s kunnen socializen zonder dat het over werk gaat. 

Tip 5: Neem eens een kijkje bij een corporate wellness programma. Zo kun je met alle collega’s een gezamenlijk programma volgen, zodat de neuzen dezelfde kant op komen te staan! 

Tip 6: Wees open en bespreek met elkaar wat er gebeurt. 

Liefs, Bianca


Dit is een gastblog van Bianca van Mana Yoga & Massage

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter