Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 jan 2020

Stress op het werk – heeft dat ook positieve effecten?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stress op het werk. We hebben het allemaal wel eens.

Maar hoe erg is dat eigenlijk?

Vaak associeren we stress met de negatieve kant en staan daarbij weinig stil bij het nut van stress. In dit blog gaan we daarom dieper in op werkstress en welke voor- en nadelen daaraan zitten.

Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Wat stress precies is en hoe je het kunt herkennen
  • Welke goede en slechte kanten er aan stress zitten
  • Hoe stress op het werk je leven kan beïnvloeden 
  • Hoe je werkstress tegengaat

 Lees snel verder! 🙂

stress op het werk

Wat is stress?

We voelen allemaal wel eens werkdruk. We moeten namelijk bepaalde taken afhebben binnen een bepaalde tijd. Daarnaast kunnen we ook druk voelen vanuit collega’s of vanuit de werkgever.

De werkgever kan weer op zijn beurt druk voelen, als hij merkt dat de zaken niet helemaal op rolletjes lopen. Het gaat immers om zijn bedrijf en het is belangrijk om dat draaiende te houden. 

Het voelen van werkdruk is echter wel iets subjectiefs. Niet iedereen voelt dezelfde soort druk. Wat voor de een als een heftige werkdruk kan voelen, voelt voor de ander weer heel mild. We kunnen daarom het ervaren van werkdruk niet een op een met elkaar vergelijken. 

Stress is een reactie die ontstaat vanuit teveel werkdruk. Wanneer er constant teveel werkdruk is, gaan we stress ervaren.

Werkdruk en stress zijn dus in principe twee verschillende dingen. 

Stress is een chemische reactie die je lichamen opperste staat van paraatheid brengt. Het zorgt er dus voor dat je lichaam klaar staat voor actie. Je lichaam is klaar om actie te ondernemen.

Heel je lichaam is actief, je hart klopt sneller, het bloed gaat sneller stromen en de ademhaling zal sneller gaan. 

Werkdruk kan daar de oorzaak van zijn, maar er zijn talloze andere oorzaken die stress op kunnen roepen. Zo kunnen er dingen in je privéleven gebeuren die stress opwekken.

Wanneer dit gepaard gaat met een normale tot hoge werkdruk ben je extra gevoelig voor stress waardoor je op den duur bijvoorbeeld een burn-out kunt krijgen.

Stress op het werk moet je hierdoor nooit zien als iets wat losstaat maar wat onderdeel is van het grotere geheel. Een goede balans tussen je werk- en privéleven is daarom essentieel.

Is stress negatief of positief?

Stress is per definitie niet negatief. Stress is namelijk in een zekere zin gezond en je zult het nodig hebben in je leven.

Soms heb je stress nodig in je leven om even te kunnen knallen en nog net het zetje extra te geven. 

Stress wordt negatief wanneer het te lang aanhoudt en niet meer weggaat. Zo is ons lichaam namelijk in constante gespannen modus en wordt ontspannen steeds moeilijker.

Langdurige spanning en stress, zorgt voor klachten in ons lichaam. We kunnen fysieke klachten ervaren, maar ook emotionele en mentale klachten. Denk hierbij aan rug- nek- en schouderklachten of een burn-out. 

Dus stress is per definitie positief en het kan je helpen, maar het is belangrijk dat je de grenzen herkent en op tijd actie onderneemt om te ontspannen. 

Die ontspanning kun je bijvoorbeeld vinden door ademhalingsoefeningen. Probeer maar eens de oefening hieronder!

Stress op het werk

Waarschijnlijk ervaart iedereen wel een keer stress op het werk. Denk aan het afronden van een project, het binnenhalen van klanten, rondkrijgen van de financiering, de huur kunnen betalen. Er zijn ontzettend veel zaken die stress kunnen geven. 

Stress is dus ook niet iets wat alleen werknemers ervaren. Ook werkgevers kunnen stress ervaren. Het draaiende houden van een bedrijf vereist veel energie, kracht, tijd en ook werkdruk. 

En voor beide partijen kan stress ook iets positiefs zijn. 

Voor de werknemers geldt dat de stress hen kan helpen om het project net ietsje eerder af te ronden of om er net wat extra aandacht en energie in te stoppen. 

Voor de werkgevers geldt dat dit hen extra alert houdt om het bedrijf draaiende te houden. Stress kan helpen om extra actie te ondernemen of om plannen te maken om dingen goed aan te pakken. 

Belangrijk is voor beide partijen, dat ze ook genoeg rust en ontspanning vinden. Dus dat je op een werkdag ook even lekker kunt zitten, lunchen, kletsen met collega’s. Of dat je even een rondje kunt lopen tijdens je pauze. 

Het is ook erg belangrijk dat je in je privé tijd genoeg ontspanning vindt. Dus dat je je werk niet mee naar huis neemt en ’s avonds ook nog achter de computer duikt om het een en ander af te ronden.

Zeker voor werkgevers, die hun bedrijf draaiende willen houden. Soms gaat daar veel meer tijd in zitten dan dat de werknemers misschien denken. 

Stress en ontspanning

Wanneer deze stress te lang aanhoudt, gaat het negatieve effecten hebben. De werknemers (of zelfs werkgevers) kunnen thuis komen zitten met een burn-out.

Dit is al ontzettend vervelend maar kost daarnaast ook nog geld en tijd.

Projecten zullen misschien op een lager pitje komen te staan en het kan moeilijk zijn om iemand te vinden die de taken tijdelijk op zich kan nemen. Ontspanning is dus ontzettend belangrijk!

Ontspanning kan voor iedereen verschillend zijn. Voor de een is dat tuinieren, de ander leest liever een boek en weer een ander gaat graag sporten.

Hierbij komt de kracht van Yoga en meditatie sterk naar voren. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben namelijk een ontspannend effect op de lichaam en geest. Je hoeft hiervoor niet elke dag een uur op de mat te zitten, zelfs 10 minuten per dag kan al een verschil maken. 

Het is ook belangrijk om goed in contact te blijven met elkaar. Goed te blijven praten en overleggen. Zo kunnen de grenzen duidelijk worden aangegeven en kan hierop actie worden ondernomen. 

happy with yoga

Stress op het werk tegengaan

Het vinden van een juiste balans om productief te zijn maar tegelijkertijd niet over je grenzen heen te gaan kan een grote uitdaging zijn. Zeker wanneer je tijd moet vrijmaken om dit goed te organiseren.

Een Corporate Wellness programma kan een bedrijf helpen om op werk ervoor te zorgen dat stress niet de overhand neemt.

In zo’n programma wordt heel het bedrijf begeleid in het zoeken naar de balans tussen werk en ontspanning. Zo doe je het ook samen, als een team. Dit kan ook erg ondersteunend zijn voor iedereen.


Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter