Yoga voor het slapen – Het effect van yoga op je nachtrust
Yoga voor het slapen. In de drukke wereld van tegenwoordig wordt het steeds populairder.
Een goede nachtrust draagt bij aan een goede gezondheid en is daarom iets waar iedereen baat bij heeft.
Tijdens het rusten in de nacht herstelt en reinigt je lichaam zichzelf en laadt het op met nieuwe energie waardoor je er de volgende dag weer tegenaan kunt.
Door onze moderne gewoonten, leefwijze en door perioden van stress en drukte verhinderen we ons lichaam echter om op een gezonde manier tot rust te komen waardoor je gezondheid in gevaar komt.
Slapeloosheid is helaas een veelvoorkomende aandoening die in veel gevallen een gevolg is van ons eigen handelen.
Hoe zorg je voor een heerlijke en stabiele nachtrust? In dit artikel leggen we het uit. Je komt onder andere te weten:
- Wat een gezond slaapritme is
- Welke rol hormonen spelen bij het slapen
- Waardoor slapeloosheid voorkomt
- Hoe Yoga kan helpen om beter te slapen
Lees je mee?
Een gezond ritme
Ons lichaam is een hele tijd geleden geëvolueerd en daarna niet veel meer veranderd.
Ooit leefde de mens op een hele andere manier en om meer te leren over een goede nachtrust, is dit belangrijk om te beseffen.
Toen er nog geen wekkers, gordijnen, kantoren en files waren, leefden we voornamelijk op het ritme van de natuur. Zodra het licht werd stonden we op en naarmate het donker werd gingen we slapen.
Wanneer het licht was, deden we activiteiten zoals eten verzamelen of dingen maken. In de nacht stopte dat en gingen we slapen. Ons lichaam is hier nog steeds aan gewend.
Onze hormoonhuishouding is hierop afgestemd en daardoor ‘werkt’ ons lichaam het beste als we ons hieraan houden.
Cortisol, melatonine en adrenaline
Een etmaal vormt een cyclus van 24 uur die zich herhaalt en daarop is ons gehele slaapsysteem afgestemd. Dit heet ook wel het circadiane ritme of het slaap-waakritme.
We beginnen in de ochtend als je wakker wordt: je opent je ogen en je lichaam komt langzaamaan in beweging.
Op dit moment is er voldoende van het hormoon cortisol in je lichaam aangemaakt waardoor je wakker wordt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je actief wordt en scherp bent.
Gedurende de dag stijgt de hoeveelheid cortisol in je lichaam zodat je kunt presteren, terwijl het slaaphormoon melatonine wordt afgeremd waardoor je niet moe wordt.
Op een gemiddelde dag regelen deze twee hormonen een groot gedeelte van je slaap-waakritme.
Op een dag dat je te maken hebt met sterke emoties zoals angst of woede dan wordt er ook nog adrenaline aangemaakt in je lichaam zodat je in staat bent om te reageren op de emoties.
Wanneer de avond aanbreekt, wordt er steeds minder cortisol aangemaakt in je lichaam en langzaamaan wordt er meer melatonine aangemaakt waardoor je moe wordt.
Als je moe genoeg bent, ga je naar bed en belandt je lichaam in verschillende slaapfasen.
In je diepste slaapfase groeit je weefsel, herstelt je lichaam schade die overdag is opgelopen en wordt je energielevel aangevuld.
Het hormoon cortisol wordt langzaamaan weer meer aangemaakt totdat er genoeg is gemaakt om wakker te worden!
Een gezond systeem
Zoals je inmiddels vast gemerkt hebt is ons lichaam een prachtig systeem. Toch zijn er veel mensen die slaapproblemen ervaren in het dagelijks leven.
Een van de redenen daarvoor is het drukke en gedeeltelijk kunstmatige leven dat we leiden en het ontbreken van natuurlijke elementen op een dag.
Onze voorouders bevonden zich na het opstaan direct in de natuur en verbleven daar de hele dag.
Het grote voordeel hiervan is dat het lichaam de hele dag werd blootgesteld aan natuurlijk daglicht, wat een belangrijke factor is voor het hormoon cortisol om te bepalen of het overdag of avond is en of er veel of weinig van moet worden aangemaakt.
Daarnaast stond men vroeger met blote voeten of met geleidend schoeisel op de aardbodem waardoor men geaard was wat het natuurlijke ritme nog verder bevorderde.
Slapeloosheid door een inactieve leefstijl
In ons huidige leven is het niet zeldzaam dat we de hele dag binnen zitten onder kunstmatig licht, weinig bewegen en met rubberen zolen over de grond lopen.
Ons lichaam wordt te weinig blootgesteld aan daglicht, beweegt niet genoeg en is onvoldoende verbonden met de natuur (geen connectie met de aardbodem, geen wind, zon of regen op je huid).
Op deze manier raakt het slaapsysteem verstoord en ben je in de avond simpelweg niet moe en kun je niet slapen.
Slapeloosheid door de ‘altijd-aan-stand’
Een toenemende oorzaak van slapeloosheid is het constant ‘aan’ staan door de verslaving aan informatie en nieuws en het overmatige gebruik van informatiebronnen zoals onze mobiele telefoon.
Door de combinatie van het continu ontvangen van nieuws en informatie via kunstmatig licht remt je lichaam de cortisolaanmaak niet (voldoende) af waardoor je te actief bent als je wilt slapen.
Ook continu nadenken zorgt ervoor dat je (mentaal) te actief bent waardoor je niet moe bent als je wilt gaan slapen.
Yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen bieden voor alle van de beschreven oorzaken van slapeloosheid een hele fijne oplossing die je slaap-waaksysteem op een gezonde manier stimuleren.
In de video hieronder vertelt Rolf je hoe Yoga je kan helpen om een betere nachtrust te krijgen:
Yoga, meditatie en een goede nachtrust
Met een heerlijke ochtend practice zorg je ervoor dat zoveel mogelijk lichaamsdelen de nodige beweging en inspanning krijgen waardoor je actief wordt en vol energie aan de dag kunt beginnen.
Door een actieve practice stimuleer je de bloedsomloop in je lichaam en activeer je je spijsvertering, zo kun je je practice beginnen door op een yoga bolster te gaan liggen en je borstgebied te openen.
Lichaamsdelen die gevoelig of stijf kunnen zijn zoals je nek, schouders en rug kun je extra aandacht geven door langer stil te staan bij een oefening.
Door dit iedere dag te herhalen, zal je op den duur verlichting van klachten of een soepeler lichaam kunnen ervaren.
Gedurende de dag kun je, natuurlijk afhankelijk van je beroep of daginvulling, tussendoor korte yoga oefeningen doen om bijvoorbeeld je ruggengraat en nek flexibel te houden.
Door je hoofd enkele keren per dag rustig een aantal rondjes met de klok mee te draaien en weer terug zorg je voor een flexibele nek. En door je rug zo nu en dan hol en bol te maken (cat-cow) verzorg je je ruggengraat gedurende de dag.
Kun je geen yogamatje meenemen naar je werk of andere locatie buitenshuis? Dan kunnen yoga sokken ook super handig zijn. Je hebt hiermee overal grip en kun je oefeningen op de vloer.
Yoga voor het slapen
Yoga voor het slapen zorgt in tegenstelling tot yoga in de ochtend voor het afremmen van de snelheid die je overdag hebt opgebouwd.
Leg je telefoon weg, plan een rustgevende yogasessie in en zorg ervoor dat je geen informatie of nieuws meer tot je krijgt tot de volgende ochtend.
Door te focussen op een rustige en diepe ademhaling creëer je rust in je lichaam en hoofd.
Zorg voor een fijne omgeving met zo min mogelijk kunstmatig licht door een kaarsje aan te steken. Vermijd harde geluiden en zorg voor een zachte ondergrond en aangename temperatuur.
Zo bereid je je lichaam voor op rusten en stimuleer je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Niet alleen yoga, maar ook mediteren zorgt voor de gewenste afremming van gedachten en de drang naar actie.
Creëer een fijne omgeving, gebruik een yogamatje of yoga kussen om lekker te zitten, sluit je ogen en laat de gedachten die voortkomen uit wat je die dag hebt meegemaakt voorbij komen en geef ze een plekje.
Je zal merken dat je lichaam langzaamaan afremt en dat je steeds een vermoeider gevoel ervaart.
Wil je eens ervaren hoe Yoga je kan helpen om beter te slapen? Probeer de lessen hieronder dan eens. Graag hoor ik in een reactie welke les het beste bij je past! 🙂 Oh en nog een tip, probeer ook eens Yoga Nidra!
Namasté,
Lisanne
Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.