Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2019

Stress verminderen? Ontdek de 3 effectieve methodes van Minimalisme!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stress verminderen is relevanter dan ooit. Nooit eerder werden we namelijk blootgesteld aan zoveel prikkels tegelijkertijd.

Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat afleidingen constant op de loer liggen.

We zijn een druk op de knop verwijderd van ons sociale netwerk, en advertenties weten ons op steeds meer manieren te vinden.

Rust en ruimte zijn daardoor noodzakelijk om in balans te blijven. Maar hoe kan minimalisme daar eigenlijk bij helpen?

In dit blog vertel ik je er graag meer over!

stress verminderen

Keuzestress

Stress is niet meer weg te denken uit ons leven. Omdat onze bereikbaarheid vergroot is, kunnen we namelijk moeilijk afstand doen van de wereld om ons heen.

Met name onze telefoon zorgt voor constante afleiding. We kunnen op ieder moment gebeld worden, we krijgen voortdurend appjes, en filmpjes, social media en het internet, geven ons voortdurend nieuwe prikkels.

Technologische ontwikkelingen hebben ons ontzettend veel nieuwe mogelijkheden gegeven, maar onze verantwoordelijkheid voor ons welzijn is daarmee ook gestegen.

Dat principe is eigenlijk heel simpel. Want hoe meer mogelijkheden we hebben, des te meer keuzes we moeten maken.

De impact daarvan lijkt misschien niet zo groot, maar was zelfs bekend onder de CEO van Apple, Steve Jobs.

The funny thing with decisions is that when you make them, you actually expend mental energy. If you make too many decisions in too short a time frame, you significantly reduce your decision-making ability. – Steve Jobs

Steve Jobs omschreef dit fenomeen als ‘decision fatigue’, en koos er om die reden voor om dag in dag uit, hetzelfde outfit te dragen.

Niet hoeven kiezen welke kleding je aantrekt, is op zich natuurlijk een klein besluit, maar wanneer je dit concept fanatiek doorvoert in heel je leven, scheelt het je ontzettend veel keuzestress.

Minimalistisch leven, helpt je daar ontzettend goed bij.

Hoe helpt minimalisme bij stress verminderen?

Wanneer we het verminderen van keuzestress wat breder bekijken, zien we dat we eigenlijk bezig zijn met het minimaliseren van prikkels.

Niet alleen keuzes zorgen namelijk voor stress, maar alle afleidingen waaraan we blootgesteld worden.

Stress verminderen kunnen we daarom alleen doen, wanneer we zoveel mogelijk ongewenste prikkels uit ons leven verwijderen.

Als minimalist, bereik je dat door drie dingen in je leven door te voeren:

  1. Ontspullen – want minder spullen leiden tot minder zorgen
  2. Consuminderen – leidt tot minder financiële stress
  3. Versimpelen – want meer vrije tijd zorgt voor minder stress

In de video hieronder vertel ik je daar graag meer over:

Ontspullen helpt je om je omgeving zó in te richten, dat je ongewenste prikkels uit je leven verwijdert.

Spullen die je nooit gebruikt, vragen namelijk om onderhoud en aandacht waar je niets voor terugkrijgt. De spullen ondersteunen je niet, maar zijn alleen een last en staan in de weg.

Je bent er tijd en energie aan kwijt, die je hoe klein dit ook is, beter aan iets anders kunt besteden.

Consuminderen helpt je met het verminderen van financiële zorgen, het zorgt ervoor dat je omgeving opgeruimd blijft, en het leert je om spullen kritisch te beoordelen.

Een opgeruimde omgeving en minder spullen, zorgen voor minder afleiding en een betere focus. Stress verminderen wordt door consuminderen dus een stuk gemakkelijker.

Versimpelen is misschien wel het grootste wapen tegen prikkels die minimalisme je kan bieden. Versimpelen heeft namelijk alles te maken met tijdsmanagement.

Het doel van versimpelen, is om actief meer ruimte in je leven te creëeren. Bijvoorbeeld door onnodige verplichtingen uit je leven te verwijderen, en het gebruik van digitale apparaten te verminderen.

Minder tijd doorbrengen voor de tv of op je telefoon, kunnen het aantal prikkels dat je ervaart namelijk drastisch verminderen en meer rust in je leven brengen.

Rust

Mindfulness

Hoe minimalistisch te leven je kan helpen bij stress verminderen, is inmiddels denk ik wel duidelijk. Maar is Mindfulness daarvoor niet veel efficiënter?

Minimalisme en Mindfulness kun je zien als een onafscheidelijk team om stress te bestrijden.

Waar Mindfulness zich namelijk richt op het bestrijden van de symptomen van stress, pakt minimalisme belangrijke oorzaken ervan aan.

Mindfulness richt zich op het creëeren van ruimte tussen alle prikkels die bewust- of onbewust bij je binnenkomen.

Deze ruimte kun je zien als het oog in een orkaan. Ongeacht hoe druk of chaotisch je leven is, mindfulness leert je om rust en ruimte in je leven te vinden.

Die skill is ontzettend krachtig en waardevol, maar is nog efficiënter wanneer je ervoor zorgt dat die ‘orkaan in je leven’ niet eens de ruimte krijgt om te ontstaan.

Dat gebied is het punt waarop Minimalisme en Mindfulness samenkomen. Minimalistisch leven zorgt ervoor dat veel prikkels niet ontstaan, en Mindfulness leert je om optimaal om te gaan met de prikkels die er overblijven.

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Leef jij minimalistisch, en heeft het jou ook geholpen om meer rust in je leven te vinden? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter