Opschonen van je leven – Het effect van het subtiel ‘leeg halen’ van je leven
Het opschonen van je leven, je denkt er vast regelmatig over na.
Maar waar haal je de tijd vandaan?
Je hebt een drukke baan, een vriendengroep die je niet uit het oog wilt verliezen, een sportschoolabonnement dat om je aandacht schreeuwt, een stapel boeken op je kastje.. We are busy.
Meer dan ooit zijn we altijd maar druk, druk, druk.
In de selfmade maatschappij waarin we groot worden (werk je hard genoeg, dan kan je alles bereiken wat je wilt), plannen we ons leven graag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zo effectief en productief mogelijk.
Zelfs een uurtje relaxen, een avondje me-time en ‘toekomst uitdenken’ wordt ingepland als de normaalste zaak van de wereld. En ja, daar ben ik als millennial zelf even schuldig aan.
Gelukkig is er ook een fijne methode om niet helemaal te worden opgezogen door je eigen ambitie, drukheid en tóch te genieten.
Meedraaien in de maatschappij waarin je nu eenmaal opgroeit zonder al te veel stress te ervaren doe je namelijk door het opschonen van je leven.
In dit blog bespreken we daarom:
- Hoe je je leven kunt opschonen
- Welke rol ontspullen en minimalisme daarbij spelen
- Waarom Minimalisme eerder een toevoeging dan een beperking is
- Hoe je serieus aan de slag gaat met minimalisme
Ben je er klaar voor?
Je leven opschonen: hoe doe je dat?
Aan de slag gaan met het opschonen van je leven doe je door te ontspullen en zoals je vast wel weet is dat een essentieel onderdeel van de minimalisme levensstijl.
De essentie daarbij is niet dat je ernaar streeft om zo min mogelijk spullen te hebben, het gaat er vooral om dat wat je hebt je ook echt gebruikt.
Ga maar eens na: heb je de spullen in je huis, slaapkamer of overloop omdat je ze écht graag wilt en gebruik je ze regelmatig? Of zijn die spullen er meer omdat je ze nu eenmaal hebt (gekregen)?
En hoe zit dat eigenlijk met je agenda: wie bepaalt eigenlijk hoe vol ‘ie zit? Ben jij dat zelf of ga je vooral alle events/etentjes af waarvoor je wordt uitgenodigd? En volg je die spinklasjes omdat je omgeving dat ook doet? Net als die cursus pottenbakken? En wie zie je eigenlijk? Zijn dat energiegevers- of nemers?
Minimalisme draait dus nog om zoveel meer dan alleen ontspullen, het versimpelen van je leven is bijvoorbeeld net zo belangrijk! In de video hieronder vertelt Sven je hier iets meer over:
Zeg: hoe ziet jouw omgeving eruit?
Als je een week had zonder enige plannen, uitnodigingen of andere things to do, hoe ziet jouw week er dan idealiter uit?
Zie je dan nog steeds dezelfde mensen? Waar krijg je energie van? Is dat yoga en/of meditatie bijvoorbeeld?
For your record: hiermee wordt niet bedoeld om álles nu direct uit je handen te laten vallen en je agenda plotsklaps schoon te vegen, maar een uitnodiging om je agenda eens te onderzoeken is het wél.
En als je dan toch bezig bent: welke spullen in huis zijn echt belangrijk voor je?
Binnen het minimalisme zijn er verschillende ‘challenges’ die je kunt doen om te ontspullen. Bijvoorbeeld een challenge waarbij je al je bezit terugbrengt tot een vast aantal bezittingen.
Het doel van deze challenges zijn om een beter beeld te krijgen welke spullen echt belangrijk voor je zijn en afstand te doen van wat je niet (meer) dient.
Oefening
Voelt het wat rigorous om al je bezittingen door te lopen en terug te brengen naar een vast aantal?
Begrijpelijk. Dan is er een andere uitdaging die je aan kan gaan, als je kennis zou willen maken met minimalisme en benieuwd bent wat het jou kan brengen tenminste.
Het gaat als volgt: 30 dagen lang doe je een item weg. Op dag 1 is dat 1 item, op dag 2 zijn het 2 items, op dag 3 zijn het er al 3 enzovoorts. You get the point.
Serieus aan de slag met het opschonen van je leven
Wanneer je aan de slag gaat met minimalisme, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dingen weg doet waar je plezier van hebt, maar dingen die je simpelweg niet gebruikt en er maar gewoon liggen.
Misschien kan je er een ander mee blij maken, het doorverkopen of er iets anders van maken.
Weggooien doe je liever niet, omdat het produceren van spullen een ontzettend grote invloed heeft op het milieu. Denk aan het produceren van materialen en de schadelijke stoffen die er bij vrijkomen.
Hoewel challenges ontzettend nuttig kunnen zijn, kun je de voordelen van minimalisme pas echt optimaal ervaren als je minimalisme omzet in een levensstijl.
Vergelijk het maar met een ‘crash-dieet’. Wanneer je in een keer ontzettend veel afvalt maar gezond leven niet tot een duurzame levensstijl maakt, kan het er even snel weer bijkomen.
Het is daarom ontzettend nuttig om meer te lezen over de voordelen van Minimalisme zodat je een compleet beeld krijgt van deze levensstijl.
Minimalisme kan je dus op veel verschillende delen van je leven toepassen. Ga maar eens na:
- Welke spullen uit jouw huis verdienen een nieuw leven?
- Wie geven je energie in jouw omgeving?
- Welke dingen doe je het liefst?
Food for thought!
Dit artikel is geschreven door Rosa Bertram van Bedrock Magazine. Beluister ook eens onze podcasts met onderwerpen die ertoe doen in Bedrock Talks!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.