Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 jul 2019

Minimalistisch leven – 30 voordelen op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Minimalistisch leven brengt enorm veel voordelen met zich mee, dat zien steeds meer mensen in. Maar wat zijn deze precies, en zijn ze voor jou overtuigend genoeg om minimalistisch te (gaan) leven?

In dit blog laat ik je graag kennismaken met de voordelen van minimalistisch leven.

Ik wil daarbij graag één voordeel extra in het zonnetje zetten, omdat dit een van de belangrijkste voordelen is waar bijna niemand aan denkt!

Ben je klaar om de voordelen van minimalistisch leven te ontdekken?

minimalistisch leven

Wat houdt minimalistisch leven eigenlijk in?

Voor we ons gaan richten op de voordelen van minimalistisch leven, is het misschien handig om eens te kijken naar wat het eigenlijk is.

Minimalistisch leven heeft alles te maken met bewust leven.

Bewust omgaan met je tijd en geld, en je richten op je hogere doelen zijn bijvoorbeeld belangrijke speerpunten binnen het minimalisme.

Maar natuurlijk doe je dat niet om jezelf te pesten. Minimalistisch leven biedt namelijk een aantal belangrijke voordelen die je leven een stuk prettiger en betekenisvoller maken.

In de video hieronder bespreek ik er graag een paar met je.

De voordelen van Minimalistisch leven

Hoewel er eindeloze voordelen zijn van minimalistisch leven, heb ik hieronder 30 voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Bewuster leven

Minimalistisch leven helpt je om bewuster te leven. Het zet je namelijk aan om goed over je keuzes na te denken.

Of je nu kritisch naar je afspraken kijkt, je uitgaven onder de loep neemt, of aan het ontspullen bent, “Heb ik dit écht nodig?” is een vraag die je jezelf constant stelt.

Op den duur is dit zo onderdeel geworden van je leven dat je het nauwelijks nog opmerkt, maar het helpt je om verstandige besluiten nemen. Je weet waarom je dingen doet.

2. Short term happiness vs Long term happiness

De minimalisme levensstijl, draait voor een belangrijk deel om de vraag hoe lang je ergens van gaat genieten.

Een impulsaankoop is bijvoorbeeld leuk voor het moment, maar drie weken later kijk je er waarschijnlijk niet meer naar om. Minimalistisch leven leert je dus om je aandacht te richten op dingen waar je lang plezier van hebt.

3. Meer mindful leven

Een bewuste levensstijl, forceert je om jezelf telkens naar het nu-moment te halen. In het leven moeten namelijk constant keuzes maken.

Een goede keuze vraagt is vaak een bewuste keuze, en daarvoor is aandacht nodig. Op die manier zorgt minimalistisch leven dus voor een meer mindful leven.

4. Minder afleiding

Minimalistisch leven zorgt voor minder afleiding. Minimalisme leidt namelijk tot minder zorgen. Denk daarbij aan minder afspraken, minder spullen, en minder verplichtingen.

Je wordt hierdoor minder snel afgeleid, en het is gemakkelijker om de rust in je hoofd te bewaren.

5. Een opgeruimde omgeving

Een voordeel die je vast niet onbekend zal zijn, is een opgeruimde omgeving. Als minimalist richt je je omgeving namelijk zo in dat deze je dient in plaats van tot last is. Rommel behoort dus tot de verleden tijd!

6. Makkelijk je spullen vinden

In het verlengde van een opgeruimde omgeving, ligt natuurlijk het makkelijk vinden van je spullen. Minimalistisch leven helpt je om voor altijd af te rekenen met het eindeloos zoeken naar wat je nodig hebt.

7. ‘Decision Fatigue’ behoort tot de verleden tijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom Steve Jobs altijd dezelfde kleren droeg? Hij wilde zijn mind niet vervuilen met onnodige beslissingen. ‘Decision Fatigue’ noemde hij dit.

Nu hoef je natuurlijk niet altijd dezelfde kleding te dragen, maar door je alleen te omringen met spullen die je ook daadwerkelijk gebruikt, valt er uit een stuk minder te kiezen 🙂

steve jobs quote

8. Meer ruimte in huis

We zien het vaak over het hoofd, maar leegte in je woning is net zo belangrijk als de spullen die erin staan.

Minimalistisch leven helpt je eraan te herinneren dat er ruimte moet zijn om te leven in je woning. Ruimtes worden hierdoor groter en prettiger om in te leven.

9. Het is stijlvol

Heb je wel eens goed gekeken naar designwinkels of duurdere merken? Bijna allemaal presenteren ze hun spullen individueel in een grote ruimte.

Spullen worden hierdoor exclusiever en komen beter tot hun recht. Een effect wat je in een opgeruimde woning dus onbewust nabootst!

minimalism

10. Tevredenheid

Minimalistisch leven leert je om kritisch na te denken wat je allemaal (niet) nodig hebt, je bent daardoor sneller tevreden met wat je hebt.

Dat klinkt misschien klein, maar het leidt tot een minder competitief leven, en een grotere gunfactor naar andere mensen, wat natuurlijk van onschatbare waarde is.

11. Leren weggeven

Tevredenheid leert je om makkelijker afstand te doen van de dingen die je niet meer gebruikt. Weggeven wordt daardoor een stuk gemakkelijker.

Niet alleen raak jij je spullen kwijt die je niet langer dienen, een ander kun je er ook nog eens blij mee maken!

12. Hebzucht afleren

In de consumptiemaatschappij waarin we leven, wordt ons vaak (onbewust) aangeleerd dat meer spullen altijd beter zijn.

Maar wanneer je minimalistisch leeft, verandert die relatie met bezit. In plaats van een slaaf van je spullen te worden, gaan de spullen jou dienen om verder te komen in het leven.

13. Het is beter voor het milieu

Minimalistisch leven zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. Omdat je minder consumeert, produceer je minder afval en co2 uitstoot. Minimalist zijn is dus ook nog eens goed voor het milieu!

14. Je hebt minder geld nodig

Tevreden zijn met minder, maakt je minder afhankelijk van geld. Je hebt daardoor minder geld nodig om een comfortabel en prettig leven te leiden.

15. Minder stress

Minimalistisch leven zorgt voor minder prikkels en (financiële) zorgen. Je hebt daardoor automatisch minder stress in je leven!

16. Minder opruimen

Een van mijn persoonlijke favorieten! 😉 Minder spullen betekent minder opruimen. Minimalistisch leven zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan een van je minst favorieten bezigheden.

17. Minder schoonmaken

Minder opruimen is fijn, maar deze is ook niet verkeerd hoor.. Wat minder schoonmaken! Herken je het afstoffen van talloze spullen op je meubilair en planken? Door te ontspullen gaat dat in de toekomst veel sneller 🙂

minimalisme

18. Minder spullen gaan kapot

Spullen kunnen ons veel plezier geven, maar waar we vaak niet bij nadenken, is dat we ze ook moeten onderhouden.

Vroeg of laat gaan spullen kapot, en wanneer je minder hebt, gaat er dus ook minder stuk. Dit scheelt zorgen, tijd en geld.

19. Meer vrije tijd

Minimalistisch leven zorgt dat je meer vrije tijd krijgt. Door onnodige verplichtingen in je leven te verminderen houdt je namelijk meer tijd over.

20. Meer vrijheid

Meer financiële ruimte, meer vrije tijd, en spullen die je dienen in plaats van tot last zijn, vergroten je vrijheid enorm. Steeds meer is mogelijk in je leven door het leven als minimalist.

21. Dromen in doelen omzetten

De vrijheid die je gekregen hebt kun je natuurlijk optimaal benutten door je dromen in doelen om te zetten. Minimalistisch leven zorgt ervoor dat tijd en geld minder belemmerend werken in het nastreven van je doelen.

22. Kwaliteit boven kwantiteit

Als minimalist kies je kwaliteit boven kwantiteit. Na verloop van tijd zul je dan ook merken dat de spullen die je hebt, stuk voor stuk van topkwaliteit zijn. Je leven wordt daardoor comfortabeler en je hebt minder zorgen om je spullen.

23. Meer focus in je leven

Minimalistisch leven leert je om je te richten wat voor jou écht belangrijk is. Je werkt daardoor automatisch naar meer focus in je leven die je richt op de dingen die voor jou waardevol zijn.

24. Dankbaarheid

Wanneer je met een kritische blik kijkt naar wat voor jou van waarde is, leer je dit automatisch ook meer te waarderen. Je wordt je bewust van de waarde van alles wat je in het leven wél hebt, en je kunt hier meer van genieten.

25. Regie over je eigen leven

Minimalistisch leven geeft je iets (terug) dat van onschatbare waarde is, namelijk de regie over je eigen leven.

Omdat je minder nodig hebt, hebben andere minder controle over je. Je bent vrijer en hebt niet het gevoel dat anderen je leven inkleuren.

You must find the place inside yourself where nothing is impossible. – Deepak Chopra

26. Meer genieten van immateriële dingen

Vroeg of laat kom je erachter. Duurzaam geluk zit hem vaak in de immateriële dingen.

Minimalistisch leven versnelt dat proces, en laat je de voordelen ervaren van minder in je leven. Een typisch voorbeeld van “Less is more.”

27. Je leert jezelf beter kennen

Minimalistisch leven versterkt de relatie met jezelf. Het maakt je bewust van wat voor jou belangrijk is. Je weet daardoor beter wie je bent en waar je voor staat.

28. Makkelijker inpakken

Ook mij overkomt het nog wel eens hoor, maar minimalistisch leven maakt inpakken een stuk gemakkelijker! Doordat al je kleding en spullen (multi)functioneel zijn, heb je minder stress en ben je no time klaar om te gaan 🙂

Bagage

29. Ruimte voor de grote vragen in het leven

In een eerder blog schreef ik over de piramide van Maslow, en hoe minimalistisch leven je helpt om die sneller te ‘beklimmen’.

Omdat je als minimalist gemakkelijker in je basisbehoeften voorziet, kom je al snel op het punt waar je je op de grotere vragen van het leven kunt richten.

Je krijgt daardoor de mogelijkheid om het maximale uit je leven te halen, en je te richten op dat wat je het allerliefst zou doen.

30. Zelfverzekerdheid

Aan het begin van dit blog beloofde ik je om een voordeel te delen die mij extra aanspreekt, en het is deze: zelfverzekerdheid.

In een wereld van social media worden we dagelijks geconfronteerd met de ‘perfecte levens’ van anderen. We kunnen daardoor gemakkelijk onzeker worden en ons afvragen of we zelf wel het maximale uit ons leven halen.

Minimalistisch leven dwingt je om stil te staan bij de keuzes die je maakt, en laat je inzien waarom je deze maakt. 

Dit is ontzettend waardevol voor je zelfverzekerdheid.

Het leven dat je leidt is namelijk een product van de keuzes die je maakt. Wanneer je deze goed naar jezelf en andere kunt verdedigen, volgt zelfverzekerdheid vanzelf.

Aan de slag met Minimalisme

Als je serieus aan de slag wilt gaan met Minimalisme, dan is onze online Minimalisme cursus een ontzettend krachtige tool om stap voor stap aan de slag te gaan.

Meer info vind je door te klikken op de afbeelding hieronder! 🙂Minimalisme cursus

Wat heeft minimalistisch leven jou al gebracht, en mis je nog voordelen op de lijst? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter