Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 jul 2020

Minimalistisch wonen – 3 redenen waarom het zo fijn is!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Minimalistisch wonen is iets wat je de afgelopen paar jaar steeds vaker voorbij ziet komen en daar zijn verschillende goede redenen voor.

Zeker in deze tijd waarin we extra veel tijd thuis doorbrengen, is het daarom een uitstekend moment om eens stil te staan bij de voordelen van minimalistisch wonen.

In dit blog kom je daarom te weten:

 • Waarom minimalistisch wonen steeds populairder wordt
 • Om welke redenen minimalistisch wonen zo fijn is
 • Hoe je aan de slag gaat met minimalistischer wonen

Lees je mee?

minimalistisch wonen

Minimalistisch wonen wordt steeds populairder

De laatste jaren is de aandacht voor minimalistisch wonen sterk gegroeid. Dit zie je terug aan minimalistische inrichtingen en Scandinavisch design dat steeds vaker in tijdschriften en op tv te zien is.

Persoonlijk denk ik dat dit niet alleen te maken heeft met een trend of mode. Ik denk dat de aandacht voor een minimalistisch interieur gegroeid is omdat we op zoek zijn naar meer rust.

Minimalistisch wonen zorgt ervoor dat je van je thuis een plek maakt om tot rust te komen en deze tegelijkertijd stijlvol kunt inrichten. Een mooie combinatie dus!

De redenen dat minimalistisch wonen zo populair geworden is kun je daarom verdelen in een aantal redenen.

In de volgende video vertel ik je daar graag wat meer over. Daaronder zal ik ook nog stuk voor stuk op deze redenen ingaan 

3 redenen waarom minimalistisch wonen zo fijn is

 Hoewel er talloze redenen te bedenken zijn waarom minimalistisch wonen fijn is, zijn er in ieder geval drie belangrijke redenen waar ik bij stil zal staan.

Zeker in deze periode waarin je veel tijd thuis doorbrengt zul je er waarschijnlijk wel wat van herkennen.

Reden 1: Meer gemak en minder rommel

De eerste reden waarom minimalistisch wonen zo fijn is, is dat het ervoor zorgt dat je minder rommel om je heen hebt. Je hebt simpelweg meer ruimte om te leven.

Je bent hierdoor minder tijd kwijt aan schoonmaken, opruimen en je hebt meer ruimte om gewoon lekker te leven.

Vaak hebben we de neiging om een ruimte op te vullen maar ongeacht of je nu groot of klein woont, een ruimtelijke inrichting laat elk meubelstuk meer tot z’n recht komen.

Door goed na te denken welk meubilair zowel functioneel als mooi is, maak je van je leefomgeving een plek waarin je je prettig en comfortabel voelt.

Reden 2: Minder afleiding, meer focus

Als gevolg van minder onnodige spullen is het gemakkelijker om meer focus te vinden.

Spullen vragen namelijk bewust en onbewust om onze aandacht. Hierdoor is het logisch dat hoe minder onnodige spullen je om je heen hebt, hoe meer focus je kunt vinden.

Zeker in een tijd waarin we veel thuiswerken is het daarom extra waardevol om te ontspullen en je leefomgeving zo in te richten dat het je dient in plaats van belast.

Reden 3: Minimalistisch wonen is stijlvol

Een andere belangrijke reden om voor een minimalistisch interieur te kiezen, is dat een stijlvolle leefomgeving een positieve invloed op onze mind heeft.

De omgeving waar we ons in bevinden geeft namelijk signalen af waarbij we ons prettig of onprettig voelen.

Denk maar eens aan wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woonruimte. Op sommige plekken zie je je al helemaal wonen terwijl andere plekken veel minder goed aanvoelen.

Een interieur werkt op eenzelfde manier en het is daarom belangrijk om van je leefomgeving een ruimte te maken waarin je je prettig voelt.

Zeker wanneer je meer tijd dan ooit in je eigen woning spendeert is het extra belangrijk om deze plek om te toveren naar een woonruimte waar je je goed voelt en tot rust kunt komen.

Aan de slag met minimalistisch wonen!

Ontspullen en het opnieuw inrichten van bepaalde ruimtes in je woning mag dan belangrijk zijn, het is niet altijd even duidelijk hoe je dit aanpakt. In dit blog leg ik je hier daarom iets meer over uit.

Echter is ontspullen -ten minste als je het mij vraagt- slechts een eerste stap naar een rustiger en gefocust leven met meer vrijheid.

Vaak denken mensen bij Minimalisme alleen aan het aspect van het onstpullen omdat dat van buitenaf het meest zichtbaar is.

Naarmate je echter meer tot de kern komt waar minimalisme om draait wordt dit proces steeds minder zichtbaar voor de buitenwereld maar daarmee niet onbelangrijker.

Aan de slag gaan met Minimalisme draait namelijk niet alleen om ontspullen. Ook het creëren van meer financiële vrijheid en meer tijd behoren hiertoe, waardoor je je uiteindelijk kunt gaan richten op hogere persoonlijke doelen.

In het figuur hieronder zie je hier een schematische weergave van.

Minimalisme

Al deze verschillende elementen vragen om een doordachte aanpak wat erg ingewikkeld kan zijn als je niet precies weet waar je moet beginnen.

Ik heb daarom een Minimalisme cursus voor je gemaakt waar je met al deze elementen aan de slag gaat om meer tijd, ruimte en vrijheid in je leven te creëren.

Klik op de afbeelding hieronder om meer over de cursus te weten te komen 🙂

Online cursus minimalisme

Hoe minimalistisch woon jij eigenlijk? En heb je nog waardevolle tips voor anderen om hiermee aan de slag te gaan? Ik hoor het graag van je in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Sven Poldervaart

   Hi Nicole,

   Dankjewel! 🙂 En zeker mee eens! Het geeft veel meer rust in je leven, zeker als je een (hoog) gevoelig persoon bent.

Laat een reactie achter